Tranzactii imobiliare de 514 milioane euro in ultimul trimestru al anului trecut

Data pubblicazione: Mar 02, 2015 9:13:17 AM

Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrat in ultimul trimestru al anului este estimat la 514 milioane de euro, in timp ce volumul total al investitiilor inregistrat in 2014 este estimat la aproximativ 1,3 miliarde de euro, a doua cea mai ridicata valoare din istorie. 2015 arata promitator, datorita unui numar ridicat de proprietati din toate segmentele pietei aflate in faze avansate de negociere, potrivit unui raport JLL. case de vanzare in oradea

Cele mai mari tranzactii au fost achizitia de catre NEPI a Promenada Mall pentru aproximativ 148 de milioane de euro si achizitia de catre P3 a Europolis Park, pentru mai mult de 100 de milioane de Euro. Globalworth, cel mai activ cumparator din 2014, a reusit sa securizeze in T43 cladiri de birouri: Nusco Tower, Green Court A si Unicredit HQ pentru o valoare combinata de aproximativ 133 milioane de euro. apartamente de vanzare in oradea

In 2014, activitatea tranzactionala a fost axata pe proprietati de retail (peste 40% din total) urmate de birouri (35%). Piata proprietatilor industriale a revenit in lumina reflectoarelor in 2014, cu un numar important de tranzactii, si se bazeaza pe fundamente serioase pentru a surprinde pozitiv in 2015.

Un nou trend aparut in piata a fost vanzarea creditelor neperformante ale bancilor active din Romania. In total, imprumuturi cu o valoare nominala de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietati imobiliare, au fost tranzactionate, iar valoarea acestui tip de tranzactii ar putea creste in 2015.

Este probabil ca multe din aceste proprietati sa fie puse catre vanzare in viitorul apropiat, crescand astfel oferta de produse secundare, se arata in raportul JLL. hale de vanzare

Yieldurile au coborat usor in 2014. Continuarea acestui trend depinde de scaderea dobanzilor bancare deoarece diferenta dintre yieldurile din Romania si restul tarilor din CEE este in acest moment anulata de diferenta dintre dobanzile bancare care afecteaza in mod deosebit cumparatorii care apeleaza la imprumuturi.

Interesul din ce in ce mai crescut al investitorilor noi sau deja existenti care monitorizeaza activ piata cel mai probabil va anima activitatea tranzactionala si va cataliza startul uni nou ciclu de dezvoltare, estimeaza specialistii JLL.

Fondul Pensiilor de Stat din Norvegia, unul din cele mai mari fonduri de investiţii cu capital integral de stat din lume, a devenit unul dintre cei mai mari proprietari de active imobiliare la nivel global după ce anul trecut a investit peste 7,6 miliarde de dolari în achiziţia de proprietăţi, mai mult decât oricare alt fond, se arată într-un raport al Real Capital Analytics.

Decizia fondului norvegian face parte dintr-o strategie amplă de a îmbunătăţi profitul prin asumarea unor riscuri mai mari, scrie The Wall Street Journal. agentie imobiliare

Fondul Pensiilor de Stat din Norvegia, care administrează anual fonduri de peste 874 de miliarde de dolari (769 miliarde euro), a plătit luna aceasta 401,9 milioane de dolari (354 milioane euro) pentru achiziţionarea unei cote de participaţie de 45% într-un zgârie-nori de 40 de etaje construit în Times Square din Manhattan. Clădirea, cu o suprafaţă totală de 102.000 metri pătraţi, este evaluată la peste 1,4 miliarde de dolari (1,23 miliarde euro), adică peste 13.725 de dolari (12.088 euro) pe metru pătrat, ceea ce o plasează la limita superioară a preţurilor plătite pentru imobilele din zona centrală. De asemenea, vehiculul norvegian de investiţii a achiziţionat şi Queensberry House din Londra, un imobil de birouri de aproape 7.000 de metri pătraţi pentru care a plătit 294,6 milioane de dolari (259 milioane euro). Sorgente Group, proprietarul clădirii, a realizat un câştig de peste 36 de milioane de dolari (31 mil. euro) din vânzarea imobilului.

Prin fondul de pensii statul norvegian se asigură că de dezvoltarea economiei beneficiază populaţia ţării. Norvegia este al treilea mare exportator de gaze naturale şi al 10-lea exportator de petrol la nivel mondial.

Fondul generează încă din 1998 un randament anual de 3,7%. Deşi vehicului de investiţii se ocupa iniţial numai cu plasamente în acţiuni şi obligaţiuni, randamentele tot mai slabe ale acestor active precum şi diminuarea preţurilor din industria petrolieră a îndemnat guvernul norvegian să permită companiei să-şi extindă portofoliul de active imobiliare de la 1,3% la 5% astfel încât să aducă statului un randament pe termen lung de 4%.

Cu toate acestea, anumiţi experţi rămân sceptici cu privire la strategia fondului de a investi în activele imobiliare din Europa şi Statele Unite, deoarece în ultimii ani volatilitatea pieţelor şi viteza cu care preţurile proprietăţilor a crescut i-a determinat pe investitorii sezonieri să rămână pe tuşă. chirie vile de lux

„În ziua de azi preţurile activelor imobiliare sunt mari, iar achiziţiile sunt riscante. Ne aflăm în prezent în punctul în care afacerile profitabile s-au consumat deja, iar mie mi se pare că este un moment prielnic pentru a culege recolta investiţiilor deja efectuate şi nu pentru a investi propriu-zis“, a afirmat directorul executiv al Vornado Realty Trust, Steven Roth.