imobiliare romania

Data pubblicazione: Oct 13, 2014 9:26:36 AM

Săptămâna viitoare lichidatorul judiciar al dezvoltatorului imobiliar "Red Project Three", proprietar al complexului comercial "Armonia", încearcă o nouă vânzare a imobilului situat la ieşirea din oraş spre Focşani. Mai precis, potrivit anunţului publicat de "Casa de Insolvenţă Transilvania", termenul limită de depunere a ofertelor este miercuri, 14 octombrie, ora 18.00, la sediul lichidatorului judiciar din Bucureşti. Preţul de pornire a procedurii de negociere directă este de 10 milioane euro, fără TVA. Pentru cei interesaţi, caietul de sarcini aferent procedurii poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar "Casa de Insolvenţă Transilvania" Filiala Bucureşti SPRL.

De precizat că în cursul lunii trecute, ziarul Financiar susţinea că o companie italiană ar avea un plan privind transformarea în spaţii de producţie a halelor construite de dezvoltatorul "Red Projects" în 2008 şi apoi închise definitiv în 2009, în plină criză globală. "Fostul centru comercial Armonia din Brăila, care după o INVESTIŢIE

de 45 de milioane de euro şi nouă luni de funcţionare a fost închis în 2009 din cauza vânzărilor slabe, va fi cel mai probabil transformat în hală de producţie, în condiţiile în care un grup italian negociază achiziţia proiectului în acest scop. Italienii realizează o serie de expertize tehnice pentru a vedea în ce măsură clădirea proiectului poate fi transformată în hală de producţie, afirmă surse locale, care susţin că tranzacţia are şanse mari să se realizeze. Dacă tranzacţia s-ar realiza, acesta ar fi al doilea mall care s-ar transforma într-o capacitate de producţie", menţionează publicaţia citată fără a preciza însă despre ce potenţial investitor este vorba.

Centrul comercial Armonia a însemnat o investiţie de 45 milioane euro, fost inaugurat pe finalul anului 2008, iar după doar 9 luni de funcţionare şi-a închis definitiv porţile în condiţiile în care doar o mică parte din spaţiile comerciale fuseseră închiriate. La finalul anului 2011, dezvoltatorul a intrat în faliment, principalul creditor fiind grupul austriac "Volksbank" care investise un credit de circa 28 milioane euro.

"Policolor a agreat vânzarea terenului din Theodor Pallady, aflat în proprietatea sa, către un dezvoltator imobiliar. Vânzarea efectivă se va derula pe parcursul a trei ani, perioadă în care fabrica Policolor va continua să funcţioneze în actuala locaţie. Fndurile rezultate în urma acestei tranzacţii, cu implementare pe termen mediu, urmează să fie direcţionate către dezvoltarea unei noi platforme, proiect pe care Policolor intenţionează să îl demareze. Platforma prevede şi construcţia unei noi fabrici de producţie de vopsele, pentru care se aşteaptă deja avizele pentru demararea lucrărilor", a declarat Marius Văcăroiu, CEO Policolor-Orgachim.

Eliberarea terenului din Theodor Pallady, în suprafaţă de 13,9 hectare, se va face în trei etape. Prima suprafaţă va fi eliberată până la finalul acestui an, urmând apoi ca în cursul anului viitor un al doilea lot să fie eliberat. Cel de-al treilea lot din platforma industrială Policolor va fi eliberat în anul 2017, moment la care producţia şi activităţile administrative ale companiei vor fi deja relocate pe noua platormă din vestul Bucureştiului.

Anterior, compania a anunţat achiziţia unei platforme industriale cu suprafaţa de 2,5 hectare în zona de vest a Capitalei, unde vor fi relocate facilităţile de producţie şi activităţile administrative.

Pentru construcţia noii fabrici de lacuri şi vopsele Policolor, reprezentanţii Policolor au anunţat anterior că au alocat finanţări de peste 6 milioane de euro.

Grupul Policolor - Orgachim operează două mari unităţi de producţie, în România şi Bulgaria, şi este controlată de fondul de investiţii RC2. Policolor vinde soluţii şi produse structurate în patru categorii: Policolor Arhitectural (decorarea şi finisarea casei), Deko Professional (construcţii, amenajări şi sisteme complete de termoizolaţie), Klar Professional (refinisarea autovehiculelor) şi Industrial Coatings (acoperiri industriale).

Chiriile pentru garsoniere şi apartamente au ajuns să fie mai mari în câteva mari oraşe din provincie, precum Cluj Napoca sau Iaşi, decât în Bucureşti, arata un studiu de specialitate.

Potrivit acestui studiu, oraşul Cluj-Napoca este cel mai scump din ţară când vine vorba despre închirierea apartamentelor şi garsonierelor, chiar mai costisitor decât capitala. Astfel, o persoană care vrea să locuiască într-o garsonieră dintr-un astfel de imobil trebuie să plătească în fiecare lună 180 de EURO

.

Iar acesta este preţul minim. Chiriaşii ajung să plătească pentru o garsonieră din chiar şi peste 200 de EURO.

„Garsonierele în Cluj-Napoca oscilează între un preţ de 180 şi 250 de EURO în funcţie de zonă în care se află şi în funcţie de studenţii care locuiesc în ele. Cele de 250 de euro sunt destinate studenţilor străini”, a spus consultantul imobiliar Adrian Fodor.

Explicaţia este simplă, spun specialiştii din domeniul imobiliar. „Din prisma ratei şomajului care este mai mică decât în alte părţi ale ţării, din prisma investitorilor care aleg să dezvolte un business în Cluj, cred că acestea sunt principalele cauze ale chiriilor mai piperate în Cluj”, a adăugat Adrian Fodor.

În plus, proprietarii profită şi de faptul că nu mai puţin de 80.000 de studenţi vin în fiecare an la facultate în Cluj-Napoca, aşa că apartamentele rămân rareori neocupate, indiferent de preţ. Şi în capitala Moldovei chiriaşii scot BANI

frumoşi pentru garsoniere şi apartamente.

„Incep de la preţuri în jur de 130 de EURO, am în acest moment garsoniere şi la 300 de EURO, într-un bloc privat, rezidenţial. La două camere, aş spune între 170, mai modeste, până în centru, la 400 de EURO

. La trei camere ar fi între 250 şi 500- 600 de euro. La fel, aceste preţuri din urma sunt pe zonele centrale. Nu rămâne absolut niciun apartament neînchiriat, oricât de modest ar fi. În această perioadă, septembrie, octombrie, toate se închiriază. Fiind oraş universitar, are printre cele mai mari preţuri din ţara”, a adăugat consilierul imobiliar Paula Lazăr.

Potrivit ofertelor de pe piaţă, în Bucureşti, chiriile cerute pentru garsoniere încep de la 150 de euro în Titan şi ajung la 220 de euro în Dristor sau 250 de euro în zona Tineretului.

Chirii Cluj

Garsonieră - 180-250 de euro

Apartament cu 2 camere - 230-270 de euro

Apartament cu 3 camere - 270-350 de euro

Chirii Iaşi

Garsonieră - 200 de euro

Apartament cu 2 camere - 250 de euro

Apartament cu 3 camere - 300-400 de euro

Chirii Bucureşti

Garsonieră - 175-250 de euro

Apartament cu 2 camere - 190-300 de euro

Apartament cu 3 camere - 245-400 de euro