syyria2014

Syyrian kristittyjen tilanne

(Varhaiskristillisiä lauluja sisältänyt video poistettu artistin pyynnöstä).

Uutisia Syyrian kristittyjen tilanteesta:

Syyrialainen kristitty Tarek Al-Khoury kertoo:

Osa (Syyrian) oppositiosta koostuu radikaaleista, jotka haluavat Syyriasta sellaisen islamilaisen valtion, missä kristityillä ei olisi sijaa. On jo paikkoja kuten juuri Damaskoksen maaseudulla, missä kristityt joutuvat maksamaan siitä, että voivat asua alueella. Raggassa itäisessä Syyriassa vajaa kuukausi sitten kirkosta poistettiin risti ja tilalle nostettiin al-Qaidan lippu, kertoo Tarek Al-Khoury ja muistuttaa kristittyjen historiasta Syyriassa...

...Antiokiassa, Syyriassa alettiin Jeesuksen seuraajia ensimmäistä kertaa kutsua kristityiksi. Paavali kastettiin juuri Damaskoksessa.

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/usko/3846/syyriasta_paennut_tarek_al-khoury_kristityilla_rooli_toimia_sillanrakentajina

Kristityt pakotettu verolle

Raqqahin kaupunkia hallitsevat ääri-islamistit ovat pakottaneet kaupungin kristityt virallisesti islamilaisiin “alistumissääntöihin”.

The Islamic State of Iraq and ash-Sham (ISIS) pakotti kristillisten yhteisöjen johtajat allekirjoittamaan sopimuksen alistumisesta. Kristityillä oli kolme vaihtoehtoa: alistua sääntöihin, kääntyä islamiin tai tulla ”islamin vihollisiksi”.

Sopimuksen mukaan kristittyjen on maksettava jizya-veroa (islamilainen vero, jota alistetut voidaan määrätä maksamaan), heidän on suoritettava uskonnolliset menonsa sellaisissa paikoissa ja sellaisella tavalla, että ne eivät näy tai kuulu muslimeille. Kristillisiä symboleja ei saa olla näkyvillä, kristittyjen on noudatettava islamilaisia kaupankäynnin, pukeutumisen ja ruokailun tapoja. Kristityt eivät saa korjata tai kunnostaa sodassa vahingoittuneita kirkkojaan.

Järjestelmä on ollut käytössä epävirallisesti siitä saakka kun ääri-islamistit ottivat kaupungin haltuunsa, mutta nyt siitä tehtiin virallinen.

http://www.stefanus.fi/2014/03/syyria-kristityt-pakotettu-verolle/

”Yli 60 kirkkoa ja luostaria on tuhottu täysin Syyriassa siitä lähtien kun aseellinen selkkaus puhkesi maassa”, kertoo Venäjän parlamentin jäsen Sergei Gavrilov, joka toimii myös Kristillisten arvoesineiden suojeluryhmän koordinaattorina.

Gavrilov on muiden Syyrian keskusvaalilautakunnan venäläisten parlamentaarikkojäsenten kanssa saapunut Syyriaan tarkkailemaan maassa suoritettavia presidentinvaaleja. Hän kertoi uutistoimisto Interfaxille puhelimessa, että yli 70 000 Homsin kaupungin ja jopa puolet Aleppon kristityistä asukkaista ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivaltaisuuksien vuoksi.

Tavatessaan syyrialaisia virkamiehiä venäläiset vaalitarkkailijat panivat merkille, että Syyriassa, joka on aina ollut hyvä esimerkki eri uskontokuntiin kuuluvien hyvistä naapuruussuhteista, kristittyjä uhkaa nyt ”täydellinen eliminointi”.

http://ortodoksi.net/ortodoksi/blogi/uutiset/2014/06/04/syyriassa-jo-yli-60-kirkkoa-tuhottu-ja-tuhannet-kristityt-ovat-joutuneet-pakolaisiksi/

1800-luvulle asti enemmistö syyrialaisista oli kristittyjä, samoin Libanonissa vuoteen 1980 asti ja Egyptissäkin vielä 300 vuotta sitten. Viimeisten kymmenen vuoden ajan olemme joutuneet todistamaan suurta tragediaa Lähi-idässä: Irakin miljoonasta kristitystä on jäljellä enää 400 000 ja heidät on ajettu asumaan ghettoihin. Syyriassa vainotaan ja surmataan kristittyjä jatkuvasti.

– Esimerkiksi samanikäinen kollegani kidnapattiin ja hänestä vaadittiin lunnaita. Kirkko oli valmis maksamaan, mutta hänet löydettiin surmattuna. Usein nämä tapot ovat tarkoituksellisen julmia, ruumiita silvotaan ja monien otsaan tai rintaan on viilletty ristinmerkki.

https://www.ort.fi/podcast/2014/02/laehi-idaen-kristittyjen-tragedia

Keskisuomalainen kertoi 2013 syyskuussa Maaloulan kaupungin tuhosta

http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/syyrian-kristityt-pian-entinen-vahemmisto/1667039