aaallen

Tapaus AA Allen ja muita uskon miehiä

(HM Ojala kirjoitaa:)

Ollessani petipotilaana kotona (tod.näk.) keuhkokuumeen vuoksi, tulin "ihan vain lääkkeeksi" katselleeksi ja kuunnelleeksi Youtubesta vanhoja taltiointeja ns. parantajaevankelistojen kokouksista.

Sellaisia kuin T.L. Osborn, Oral Roberts ja A.A. Allen. Kaikki olivat aikanaan massaevankelioinnin osaavia ammattilaisia suurkokousten, radion, television ja painetun sanan välityksellä. Ja yhteistä heille oli että ihmeet ja merkit seurasivat heidän julistustaan.

Vaikka varmaan kaikki heistä ovat saaneet osakseen asiaankuuluvaa vastustusta (Jeesuksen esimerkin ja sanojen mukaan), he toimivat vuosikymmeniä ennen tunnettuja televisioevankelistojen julkisuuteen tulleita lankeemuksia ahneuteen ja moraalittomuuteen. Mutta kyllä silloinkin "kura lensi" oli aihetta tai ei, esim. Allenista kerrotaan, että hän "kuoli maksan petettyä juomaputken päätteeksi", mutta hänet hyvin tunteneet kertovat tämän olevan täyttä valetta. (Allenin perheenjäsenet ja esim. Paul Cunningham linkki1, ja linkki2). Kuolemansyyntutkija Henry Turkel kirjoitti ensin todistuksen, jossa kuolin syy oli sydänkohtaus, mutta myöhemmin kirjoitti toisen dokumentin, jossa kuolinsyy oli muutettu "akuutiksi alkoholismiksi ja sen aiheuttamaksi maksakirroosiksi". Allenin sihteerin apulainen kertoo hänen postia avatessaan, eräästä kirjeestä pudonneen 10000 dollarin shekin joka oli kirjoitettu kirjeen lähettäjälle uskonnolliselta järjestöltä. Kirjeessä Henry Turkel pyysi anteeksi väärää syytöstä jonka oli aiheuttanut Allenille ja että oli sen saattanut median tietoon. Ennekuin johtokunta ehti ottaa häneen asiassa yhteyttä (kahden päivän sisällä) kuolemansyyntutkija oli hirttänyt itsensä ja asia jäi siihen. Mutta mediassa yhä edelleen usemmiten A.A. Allen on "alkoholistina kuollut Jumalan mies".

Ja tässä päästäänkin asian ytimeen, eli uskoon. Ketä uskoa ja ketä ei. Toimiiko Jumala Raamatun ilmoituksen mukaisesti vielä ihmisten (ja sellaisina itsessään tietysti vajavaisten ja heikkojen) kautta, vai onko kaikki vain pelkkää teatteria? Nämä parantajaevankelistat (faithhealers eli uskolla parantajat) itse korostavat uskon Jumalaan keskeistä ja ratkaisevaa merkitystä avun ja ihmeitten kokemiseksi ja siksi ymmärrettävää on vihollisen taholta yrittää estää tämä usko toimimasta, kylvämällä mieliin epäilystä ja epäuskoa.

Vuonna 1950 Suomessakin käyneellä Branhamilla oli varsinkin loppuaikoinaan outoa teologiaa ja hän oli monien tahojen "pannassa", mutta T.L. Osbornin vaimo Daisy kertoo käyneensä (miehensä ei uskaltanut) Branhamin kokouksessa ja sanoman vaikuttaneen ratkaisevasti yhteiseen päätökseensä "lukea evankeliumit kuin ensikertaa ja ottaa todesta Jeesuksen sanat ja totella niitä"(TBN haastattelu), jonka he sitten tekivät tunnetuin seurauksin, pitäen suurkokouksia ympäri maailmaa.

Seuraavaksi keskeistä sanomaa kultakin muutamista puheistaan, "syttyvuolteiksi":

(Videot ovat englanniksi)

T.L. Osborn: Jumala on täällä (kokouksessa)! Et löydä häntä tiedelabrassa, vaan hiljaisessa paikassa rukouksissa. Jumala on rajoittamaton. Puhe romanileirissä Ranskan Lillessä, (video alkaa mustalaisjatsi versiolla laulusta "riemuin käymme kohti Taivasta".

Ihmisille se on mahdotonta, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista, (Mt 19:26, Mk 10:27, Lk 18:27) Ilman uskoa on mahdotonta olla otollinen Jumalalle (Hb 11:6) Joka Jumalan luo tulee täytyy uskoa, uskoa; että Hän rakastaa sinua, on luonut sinut, että Jeesus rakastaa sinua, että kuoli puolestasi ristillä, ottaen pois syntisi, kantaen sairautesi. Usko, että Jumala rakasti sinua niin paljon, että antoi ainosyntyisen Poikansa puolestasi ja Jeesus tuli tähän maailmaan ja ristillä kuoli omasta halustaan sinun vuoksesi.

Oral Roberts, Spokane, Washington, 1959: En ole täällä kertomassa miten voit saada uskon, vaan miten voit käyttää uskoa joka sinulla jo on. Rm 12:3 sanoo, että Jumala on suonut jokaiselle oman uskon määrän ("sen uskonmäärän mukaan, minkä Jumala on kullekin suonut"). Usko on Jumalan lahja meille, mutta meidän on opittava sitä käyttämään. Usko tarvitsee toimiakseen "kosketuskohdan", joka vapauttaa uskon toimimaan. Se voi olla öjyllä voitelu, käsien päälle paneminen, tai mikä vaan uskon teko, vaikka itsessään ne eivät ilman uskoa toimita mitään.

A. A. Allen: Tunnusmerkit, ihmeet ja moninaiset väkevät teot kuuluvat Kristuksen evankeliumiin. "Kuinka me voimme päästä pakoon, jos emme välitä tuosta niin suuresta pelastuksesta, jonka Herra alkuaan julisti ja joka niiden vahvistamana, jotka olivat sen kuulleet, saatettiin meille, kun Jumala yhdessä heidän kanssaan todisti tunnusmerkeillä ja ihmeillä ja moninaisilla väkevillä teoilla ja jakamalla Pyhää Henkeä tahtonsa mukaan?" (Heb 2:3-4). Näin julisti A. A. Allen maailman suurimmassa sen aikaisessa teltassa (veti 22 000 ihmistä) televisioidussa lähetyksessä ja katselijat saivat (ja saavat nyt yhä netin välityksellä) nähdä monenlaisia ihmeitä toinen toisensa perästä. Tyyppillistä on, että Allen kysyy niin yleisöltä kuin parannettavilta, uskovatko he Jumalan parantavan heidät, luoden uskonilmapiirin otolliseksi Pyhän Hengen toimia.

Koskettavin video ja tarina oli "hautausurakoitsijan tytär", jossa kymmeniä vuosia kysisellä alalla toiminut isä kertoi, miten hän sairaalassa katselessaan siellä makaavaa tytärtään näki kaikki tutuksi tulleet kuoleman merkit hänessä. Mennessään Allenin kokoukseen hän totesi, ettei siellä ollut rukouskorttisysteemi ollut tyttärensä tilanteeseen tarpeeksi nopea (koska olisi vasta seuraavanan päivänä toiminut) ja sai puhutuksi mahdollisuuden, että tytön puolesta rukoiltiin jo illan kokouksessa. Isän todistuksen jälkeen Allen esitteli nyt terveen tytön, joka halusi laulaa suosikkilaulunsa "on Herra suur" ja lauloi tuon vaalean ruotsalaisen tekemän laulun sydämeenkäyvästi kuin vain afrikanamerikkalainen osaa.

FBI tutki A. A. Allenin toimintaa

Gene Mullenax oli vakavasti sairas ja työkyvytön nuori mies, jolta oli poistettu oikea keuhko ja kolme kylkiluuta tunteja kestäneessä leikkauksessa 1950-luvun puolivälissä. Hän sattui Allenin suurteltan kieppeille ja luuli sirkuksen tulleen kaupunkiin. Kun selvisi mistä oli kyse, hän piti miestä huijarina, kuten hänen kirkkokunnassaan ajateltiin ja opetettiin. Mutta kun tuli hänen vuoronsa tulla eteen rukoiltavaksi ei "huijari"saanutkaan kuulla kunniaansa köyhän kansan rahojen viejänä (kuten Gene oli ajatellut tekevänsä), vaan sairas mies parantui siinä Allenin kokouksessa ja lääkäri ei uskonut uusia röntgen kuvia, vaan määräsi ottamaan toiset ja kun nekin osoittivat keuhkot ja kylkiluut parantuneiksi, kuljetti hän Mullenaxia ympäri sairaalaa "ihmemiehenään".

Kun asiasta kerrottiin Allenin "Miracle"-lehdessä FBI päätti tutkia tapausta mahdollisena postirikoksena 13-14 muun tapauksen kanssa, mutta syytteet hylätiin, koska parantumiset havaittiin aidoiksi.

Toinen merkittävä parantuminen, joka tapahtui Mullenaxille Allenin kokouksissa, oli parantuminen vihasta mustaihoisia kohtaan. Allen ei erotellut -ajan käytännön mukaan- rotuja toisistaan, vaan kaikki olivat tervetulleita pelastumaan ja parantumaan hänen telttansa katon alla.

Jumalan ihmeitätekevän voiman hinta

AA Allenilta löytyy netistä "The Price of God's Miracle Working Power" -kirja pdf:nä ("Jumalan ihmeitä tekevän voiman hinta", suomeksi julkaissut ainakin Ristin Voitto ja Ev.lut.herätysseura ja Dei-kauppa myy sitä hintaan 4€), joka kertoo hänen kamppailustaan saada kokea raamatullisten ihmeiden ja merkkien toimivan julistustehtävässään. Sulkeuduttuaan viimein -monen epäonnistuneen yrityksen jälkeen- rukouskammioonsa ja käskettyään vaimonsa lukita oven ulkoapäin, hän sai pitkän odotuksen jälkeen siellä kokea Herran ilmestymisen kirkkaudessaan ja sai 13 kohdan ohjelman, (joista 11 hän jakaa kirjassa ja kahden sanoo olevan niin henkilökohtaisia, ettei niitä jaa), jotka laittamalla ja pitämällä kunnossa elämässään voi olla käyttökelpoinen Jumalalle. Allan pian tajusi -asioita ylöskirjoittaessaan-, että ne suureksi osaksi olivat Raamatusta.

Lainaus kirjast

a: ”Kuinka kauan olin oikeastaan ollut kammiossa? Päiviäkö vai ainoastaan tunteja? Minusta tuntui todella kuin olisi kulunut päiviä siitä, kun vaimoni omasta pyynnöstäni oli lukinnut tämän kammion oven ulkoapäin! Mitähän hän ajattelekaan, kun näin kauan viivyn poissa ihmisten ilmoilta? Oliko siitä todella päiviä vai ainoastaan tunteja? Olinkohan minä todellakin pääsemässä kosketuksiin Jumalan kanssa? Vastaisiko Jumala? Tyydyttäisikö Hän minun sieluni nälän vai pitäisikö minun myöntää joutuneeni tappiolle kuten niin monta kertaa ennenkin? Ei pysyn polvillani täällä kunnes Jumala vastaisi tai sitten kuolisin yritykseeni! Eikö Jumalan Sana vakuuta: ’Jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohoavat ylös – ylös – ylös – YLÖS – siivillä kuin kotkat; he juoksevat eivätkä väsy; he vaeltavat…’ Oliko vaimoni avannut oven? Ei, sehän oli edelleen kiinni” Mutta valo, mistä oli valo päässyt sisälle? Silloin aloin käsittää, että se valo, joka täytti rukouskammioni, oli Jumalan kirkkautta! Ei se ollut kammioni ovi, joka oli avattu, vaan sen sijaan taivaan ovi!… Jospa Hän vain nyt puhuisi minulle! Jospa Hän vastaisi vain tähän yhteen kysymykseeni: ’Herra, miksi en voi parantaa sairaita? Miksi en voi tehdä ihmetekoja Sinun nimessäsi? Miksi eivät tunnusmerkit seuraa minun julistustani niin kuin ne seurasivat Pietarin, Johanneksen ja Paavalin?’… Sydämeni huusi: ’Puhu hiukan hitaammin! Tahdon painaa mieleeni joka ainoan sanan.’ Tuntui siltä kuin Jumala olisi puhunut minulle niin nopeasti ja niin monista asioista, etten ikinä voisi muistaa kaikkea. Jumala antoi minulle luettelon asioista, jotka olivat minun ja Jumalan voiman välillä. Jokaisen uuden edellytyksen jälkeen, joka luettelosta painui mieleeni, seurasi lyhyt selitys asian tarpeellisuudesta.”

(https://www.facebook.com/Orvot/posts/865699606852083).

Herran Allenille ilmaisemat 11 asiaa kirjassa ovat ("vapaasti suomennettuna"):

1 Ei ole opetuslapsi opettajaansa parempi, eikä palvelija parempi isäntäänsä.

Opetuslapselle riittää, että hänelle käy niinkuin hänen opettajalleen, ja palvelijalle, että hänelle käy niinkuin hänen isännälleen. Jos he perheenisäntää ovat sanoneet Beelsebuliksi, kuinka paljoa enemmän hänen perheväkeään! (Mat 10:24).

Sama vaino, jota Jeesus sai kokea kohtaa Hänen laillaan toimivia. Ei ole helpompaa tietä.

Ja jos Jeesuksen oli rukoiltava tunti- tai yökausia, miten paljon enemmän meidän heikompien palvelijoidensa?

2 Ei ole opetuslapsi opettajaansa parempi; täysin oppineena jokainen on oleva niinkuin hänen opettajansa. (Lk. 6:40).

Jumalan tahto on, että tulemme Jeesuksen kaltaisiksi ja voimme tehdä samalla tavoin täysin Hänen tahtonsa (johon kuuluu pelastaminen, parantaminen, riivajien ulosajaminen jne) ja ne edeltävalmistetut teot, jotka hän on meille valmistanut.

Jeesus täällä ollessaan toimi Pyhän Hengen voitelemana IHMISENÄ, ja oli riisutunut taivaallisesta jumaluudestaan. (...vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen, vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon, tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin ihminen; hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, hamaan ristin kuolemaan asti. Fil. 2:6-8).

Hän asetti meille esimerkin, jota me saamme ja voimme seurata omassa elämässämme!

Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö. (Joh 14:12).

Isä, joka minussa asuu, tekee teot, jotka ovat hänen. (Joh 14:10).

3 Olkaa siis te täydelliset, niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on. (Mt. 5:48).

Miten kuolevainen ihminen voi tovoa olevansa täydellinen?

Täydellisyys on tavoite, joka kuuluu jokaiselle kristitylle. Kaikkki eivät sitä halua edes tavoitella. Raamattu puhuu useista "täydellisisistä" ihmisistä. Heistä näkyy, mitä Jumala tarkoittaa sanoessaan "olkaa täydelliset".

Herra sanoi saatanalle: "Oletko pannut merkille palvelijaani Jobia? Sillä ei ole maan päällä hänen vertaistansa; hän on nuhteeton (engl. täydellinen) ja rehellinen mies, pelkää Jumalaa ja karttaa pahaa." (Job. 1:8).

Tämä on kertomus Nooan suvusta. Nooa oli aikalaistensa keskuudessa hurskas ja nuhteeton (engl. täydellinen) mies ja vaelsi Jumalan yhteydessä. (1 Ms 6:9).

Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut. (2Tm 3:17).

Ja häntä me julistamme, neuvoen jokaista ihmistä ja opettaen jokaista ihmistä kaikella viisaudella, asettaaksemme esiin jokaisen ihmisen täydellisenä Kristuksessa. (Kol 1:28).

Ja hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi, tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi (engl. täydellistääkseen pyhät) palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen. (Eph 4:11-12, lue kernaasti eteenpäin).

Koska meillä siis on nämä lupaukset, rakkaani, niin puhdistautukaamme kaikesta lihan ja hengen saastutuksesta, saattaen pyhityksemme täydelliseksi Jumalan pelossa. (2 Kr 7:1).

Saatat sanoa: "Tunnen paljon kristittyjä, jopa saarnaajia, jotka sanovat, ettet voi olla täydellinen, eikä kannata edes yrittää." Me tunnemme heitä myös. He eivät paranna sairaita, eivätkä aja ulos riivaajia! Synti on paholaisen sillanpääasema elämässäsi. Anna hänen pitää sillanpääasemansa, jos tahdot. Mutta se vie sinulta voiman! Älkääkä antako perkeleelle sijaa. (Ef 4:27).

4 Kristus esimerkkimme.

Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä, joka "ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut", joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee. (1 Pt 2:21-23).

Kristus on esimerkkimme sanoissa ja teoissa. Kyse ei ole jalkojemme tai huuliemme tilasta, vaan sydämen. "Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat... (Mk 7:21).

On puhdistettava sydän ja sen ajatukset; Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle (2 Kr 10:5).

Jeesus ei langennut kiusauksiin vaan voitti ne, esimerkkinä meille. (Hän) on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä. (Heb 4:15).

Sydämen puhtaus ja kuuliaisuus on tie voimaan; Rakkaani, jos sydämemme ei syytä meitä, niin meillä on uskallus Jumalaan, ja mitä ikinä anomme, sen me häneltä saamme, koska pidämme hänen käskynsä ja teemme sitä, mikä on hänelle otollista. (1 Jh 3:21-22).

Jeesuksen puheessa oli voima. Seuratessamme häntä ei meidänkään suussamme saa "petosta olla". Lihallinen ihminen on ylpeä, rakastaa ihmikunniaa ja saada huomiota, on riitaisa, kykenemätön oppimaan, puhuu toisten virheistä mielellään jne. Näistä täytyy tehdä parannus. Silti Jumalan avulla pyhityksemme on mahdollista; Jumalalle on kaikki mahdollista. (Mt 19:26).

5 Itsensä kieltäminen.

Ja hän sanoi kaikille: "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua. (LK 9:23).

Täällä kulkemallaan polulla Jeesus kielsi itsensä, jos olet hänen seuraajansa; tee samoin!

Ja varhain aamulla, kun vielä oli pimeä, hän nousi, lähti ulos ja meni autioon paikkaan; ja siellä hän rukoili. (Mk 1:35). Vaatii uhrautumista (Jumala rakastaa uhreja) herätä aikaisin, nousta sängystä ja alkaa rukoilla. Mutta se kannattaa.

Se vaatii uskoa, kieltää muut pyynteensä ja keskittyä rukoukseen, mutta lupaus on; "Ja kaiken, mitä te anotte rukouksessa, uskoen, te saatte." (Mt 21:22). Raamatussa on monia esimerkkejä kestävistä, itsensä kieltävistä rukoilijoista; Jaakob paini enkelin kanssa, Daniel rukoili 3 viikkoa, kunne vastaus tuli, Elia rukoili rukoilemalla eikä satanut, kuin hänen pyynnöstään.

Jeesus sanoi tilanteessa: "Tätä lajia ei saa lähtemään ulos muulla kuin rukouksella ja paastolla" (Mk 9:29). Mutta hän oli jo rukoillut ja paastonnut, eikä hänen tarvinnut sanoa, että "tulkaas uudestaan sitten kun olen ensin rukoillut ja paastonnut asian puolesta".

Paasto on tärkeä osa itsensä kieltämistä. Ruoka itsessään on ihan ok, mutta siitäkin voi tulla meille "jumala"; monet, joista usein olen sen teille sanonut ja nyt aivan itkien sanon, vaeltavat Kristuksen ristin vihollisina; heidän loppunsa on kadotus, vatsa on heidän jumalansa, heidän kunnianaan on heidän häpeänsä, ja maallisiin on heidän mielensä. (Fil 3:18-19).

Paavali sanoi, että hän on "paljon paastonnut" (2 Kr 11:27). Kumpi oikein meille on tärkeämpi; Jumalan voima vai hyvä ruoka? Oikea paasto ja itsensä kieltäminen miellyttää Jumalaa ja tuo tuloksia, mutta senkin voi tehdä väärin. (Jes 58:3-5).

Jumalan voiman omaamiseen tarvitaan paljon seurustelua Jumalan (enemmän kuin toisten ihmisten) kanssa ja Hänen odottamistaan. Hiljenny Herran edessä ja odota häntä. (Ps 37:7).

6 Risti

Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua. (Lk 9:23).

Itsensä kieltämisestä ei ole paljon hyötyä, ellet myös ota ristiäsi ja seuraa Jeesusta. Ristillä tarkoitan uhria, taakkaa tai kuormaa, jonka voisit helposti välttää kantamasta, mutta ymmärtäen, että ei ole muuta tapaa tuoda pelastusta, vapautusta ja parantumista kadotetuille, halukkaasti kärsit ristisi, kuten Jeesus teki; silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta (engl. tähden) kärsi ristin, häpeästä välittämättä (Heb 12:2).

Kuten Mooseskin: Uskon kautta kieltäytyi Mooses suureksi tultuaan kantamasta faraon tyttären pojan nimeä. Hän otti mieluummin kärsiäkseen vaivaa yhdessä Jumalan kansan kanssa kuin saadakseen synnistä lyhytaikaista nautintoa (Heb 11:24-25).

Risti ei ole vaiva, tai sairaus tai olosuhde, jolle et voi itse mitään, vaan asia, jonka vapaaehtoisesti otat kantaaksesi Jumalan ja lähimmäisesi vuoksi.

Voit sanoa, että sehän vaikuttaa kuin kadottaisin elämäni kokonaan, mutta niinhän se onkin; sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun ja evankeliumin tähden, hän pelastaa sen. (Mk 8:35). Tarjolla on tosi elämä, elämä jolla on tarkoitus ja päämäärä.

7 Minun täytyy vähetä (Jh 3:30)

Tässä kohtaa Jumala alkoi käsitellä ylpeyttäni, josta en ollut itse tietoinen. Se mitä itse olisin sanonut -jos ylpeydestä olisi minua syyttänyt- "itsetunnoksi", "itsevarmuudeksi" tai "ylevämielisyydeksi", mutta Jumala sanoi sitä -synniksi;

Ylpeät silmät ja pöyhkeä sydän - jumalattomien lamppu - ovat syntiä. (Snl 21:4).

Meidän menestymisemme ei ole niinkään kiinni siitä miten erinomaisina pidämme itseämme, vaan miten suuri Jumala saa olla elämässämme. Ensimmäiset kristityt onnituivat tehtävässään ja muutivat maailman, koska Herra vaikutti heidän kanssansa ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta. (Mk 16:20). He ymmärsivät, että ei ollut kyse heidän voimastaan tai hurskaudestaan, Pietari rupesi puhumaan kansalle ja sanoi: "Israelin miehet, mitä te tätä ihmettelette, tai mitä te meitä noin katselette, ikäänkuin me omalla voimallamme tai hurskaudellamme olisimme saaneet hänet kävelemään... usko, jonka Jeesus vaikuttaa, on hänelle antanut hänen jäsentensä terveyden kaikkien teidän nähtenne. (Apt 3:12, 16).

Ei väellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni, sanoo Herra Sebaot. (Sak 4:6).

Mikään ihmisvoima tai -viisaus, omat menetelmämme, rikkautemme ja järjestelykykymme eivät voi korvata Jumalan yliluonnollista voimaa, Hänen Henkeään, jonka hän antaa nöyrille ja vähäpätöisille, jotka sitä Häneltä etsivät.

Paavalilla oli mihin luottaa itsessäänkin, mutta hän laittoi asiat oikeaan jäjestykseen mielessään ja elämässään; minulla on, mihin luottaa lihassakin. Jos kuka muu luulee voivansa luottaa lihaan, niin voin vielä enemmän minä... Mutta mikä minulle oli voitto, sen minä olen Kristuksen tähden lukenut tappioksi. Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla, sillä hänen tähtensä minä olen menettänyt kaikki ja pidän sen roskana - että voittaisin omakseni Kristuksen. (Fil 3:4,7,8).

Sillä jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, ja joka itsensä alentaa, se ylennetään. (Lk 14:11). Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon. (Jk 4:6).

8 Hänen täytyy kasvaa

Kaukaa katsottuna isotkin asiat näyttävät pieniltä. Samoin suuri Jumala vaikuttaa monista ihmisistä mitättömän pieneltä, koska he ovat kaukana Hänestä. Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä. (Jk 4:8).

Saattaa olla, että on liian monia asioita ihmisen ja Jumalan välillä. Niistä on päästävä eroon. Katso, ei Herran käsi ole liian lyhyt auttamaan, eikä hänen korvansa kuuro kuulemaan: vaan teidän pahat tekonne erottavat teidät Jumalastanne, ja teidän syntinne peittävät teiltä hänen kasvonsa, niin ettei hän kuule. (Jes 59:1-2).

Mikä tai mitä tahansa tulee meidän ja Jumalan väliin siitä on luovuttava, sinänsä hyvistäkin asioista; Joka rakastaa isäänsä taikka äitiänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka rakastaa poikaansa taikka tytärtänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias. (Mt 10:37)

Jumala haluaa olla meitä, lapsiaan, lähellä, jopa asua meissä Henkensä kautta. Mitä enemmän opimme tuntemaan häntä seurustelemalla hänen kanssaan ja lukemalla Sanaansa, oppimalla tuntemaan Häntä ja pitämällä itsemme puhtaana synnitaä, sitä suuremmaksi Hän kasvaa elämässämme.

9 Turhat sanat ja typerät jutut

Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä. (Mt 12:36).

Ei mitään nopeampaa ja perusteellisempaa tapaa ilmaista todellisen hengellisyyden puutetta, kuin typerät jutut, pilailu ja tyhjänpäiväiset sanat.

Jumala laittaa tämän tyyppiset jutut aika huonoon seuraan; Mutta haureutta ja minkäänlaista saastaisuutta tai ahneutta älköön edes mainittako teidän keskuudessanne - niinkuin pyhien sopii - älköön myös rivoutta tai tyhmää lorua tai ilvehtimistä, jotka ovat sopimattomia, vaan paremmin kiitosta. (Ef 5:3,4).

Jumalalla ei mitään aitoa tosi iloa vastaan, Olkaa aina iloiset. (1 Ts 5:16). Kohottakaa riemuhuuto Herralle, kaikki maa. Palvelkaa Herraa ilolla, tulkaa hänen kasvojensa eteen riemulla. (Ps 100:1-2).

Paukuttakaa käsiänne, kaikki kansat, kohottakaa Jumalalle riemuhuuto. (Ps 47:1).

Iloitkoon Israel tekijästänsä, Siionin lapset riemuitkoot kuninkaastaan. Ylistäkööt he karkeloiden hänen nimeänsä, soittakoot hänelle kiitosta vaskirummuilla ja kanteleilla. Sillä Herra on mielistynyt kansaansa, hän kaunistaa nöyrät pelastuksella. Iloitkoot hurskaat, veisaten hänen kunniaansa, riemuitkoot he vuoteissansa. (Ps 149:2-5).

Ilo Herrassa on teidän väkevyytenne. (Neh 8:10).

Sanat ovat voimallisia uskossa lausuttuna, Onhan maailmakin luotu Sanalla; Olkoon puheenne aina suloista, suolalla höystettyä, ja tietäkää, kuinka teidän tulee itsekullekin vastata. (Kol 4:6).

10 Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne. (Rm 12:1)

Jumala käyttää vain sitä mikä on Hänen ja on pyhää. Meidän on annettava itsemme, henki - sielu - ruumis. Herralle luopuen kaikista omista oikeuksistamme, Hän tehköön mitä parhaaksi katsoo ja käyttäköön niitä, tai olkoon käyttämättä, missä ja miten haluaa, elävänä uhrinamme.

11 Osallisena jumalallisesta luonnosta

Joiden kautta hän on lahjoittanut meille kalliit ja mitä suurimmat lupaukset, että te niiden kautta tulisitte jumalallisesta luonnosta osallisiksi (2 Pt 1:4).

Voima ja kyky hyvän tekemiseen tulee vain Jumalalta, kuten Jeesuskin todisti; en minä itsestäni tee mitään, vaan puhun tätä sen mukaan, kuin minun Isäni on minulle opettanut (Jh 8:28). Poika ei voi itsestänsä mitään tehdä (Jh 5:19). Isä, joka minussa asuu, tekee teot, jotka ovat hänen (Jh 14:10).

Ja sitten hän lupasi meille; joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö (Jh14:12).

Meidän tulee pysyä Jeesuksessa "viinipuussa"; Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Niinkuin oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään, ellei se pysy viinipuussa, niin ette tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä. (Jh 15:4-5).

- - -

12-13 Henkilökohtaiset asiat

Helmasyntisi on synti, josta et halua saarnaajan saarnaavan.

-Se on synti, jolle aina olet valmis löytämään tekosyyn.

-Se on synti, vaikket sitä siksi tunnusta, jota harjoitat mieluiten silloin, kun

ajattelet ettei kukaan saa selville, että teet sitä.

-Se on synti, joka saa sinut sidotuksi helpoiten.

-Se on synti, jota olet aina valmis puolustelemaan.

-Se on synti, joka tuo epäilyksen ja katumuksen pilvet hengentaivaasi yli, aina kun todella tunnet tarvetta kohdata Jumalaa.

-Se on synti, josta olet kaikkein haluttomin luopumaan.

-Se on synti, josta ajattelet, että se on niin pieni ettei Jumala sitä näe, mutta se kuitenkin niin suuri, että olet varma, ettet voi elää ilman sitä.

- Se on synti, joka täytyy heittää sivuun, tai muuten putoat kilvasta.

-Lopuksi, se on synti, josta jatkuvasti uskottelet itsellesi, että se on heikkous. Ole rehellinen itsellesi ja sano se synniksi.

Älä sano: "Kaikkihan tekee sitä tai sellaista!" Älä toista toisten virheitä, älä niiden viedä kruunuasi.

- - -

Jumalallisen uskon salaisuus on pyhitys.

- - -

Kirja on myös suomeksi mp3 muodossa kuunneltavissa netissä:

Osa 1

Osa 2

Osa 3

(http://www.biblecenter.se)