170403-pietari-terrori

Pietari terrori

Pietarin terrori-isku RT:n silmin

Maanataina 3.4.2017 iltapäivällä Venäjän Pietarissa tapahtuneessa metroiskussa, Sennaja Ploštšadin asemalta lähteneessä junassa, kuoli toistakymmentä ja loukkaantui kymmeniä matkustajia.

Venäjän viranomaiset vahvistivat tapahtuman olleen itsemurhaisku. Iskun tekijäksi epäillään 22-vuotiasta kirgisialaissyntyinen miestä, jolla on aiemmin ollut yhteyksiä radikaaliin islamiin.

Isku on toistaiseksi lähinnä Suomen rajoja tapahtunut islamiin liittetty viimeaikainen terroriteko.

Isis islamilaisterroristiryhmän kannattajat ylistivät iskua sanoen sen olevan "metro(juna) helvettiin ristinpalvojille" ja "me pyydämme Allahia siunaamaan Kalifaatin leijonia, me pyydämme Allahia tappamaan ristiretkeläiset."

Venäläiskanava RT lähetti netissä suoraa ohjelmaa englanniksi iskun tiimoilta koko illan ja tälläisiä kuvia näkyi ruudulla puolenyön maissa:

Junankuljettajan sanottiin tehneen oikein ja palkittavasti, kun ajoi junansa seuraavalle asemalle asti, pommi-iskun tapahduttua asemien välillä junanvaunussa, niin että loukkaantuneet uhrit saatiin nopeasti hoitoon.

Pietarissa Valkkovenäjän kollegaansa tapaamassa ollut presidentti Putin toi kukkia metroaseman seinustalle. Nettikommenteissa (tietysti) epäiltiin hänen itsensä järjestäneen iskun salaisenpalvelunsa toimesta...

USA:n presidentti Trump piti Pietarin pommi-iskua "kauhistuttavana asiana, joita tapahtuu nyt kaikkialla maailmassa."

Yksi teema vänäläismedian uutisoinnissa oli iskun saaman huomion ja sympatian (tai sen puutteen) vertailu muihin viimeaikaisiin terroritekoihin. "Mitä ne meistä ajattelee" ei olekaan vain suomalaisten huoli?

RT:n Moskovan studion seinäpaneelissa näkyi suurikokoinen teksti: "Rukoile Pietarin puolesta". Voisiko kuvitella moista Suomen YLE:n tai MTV:n uutislähetyksiin? Tietysti voi kuvitella, mutta näyttää elintasoateismi olevan kestävämpää laatua kuin kommunistinen sellainen.

Twitterissä oli #RukoilPietarinPuolesta tägejä monien käyttäjien toimesta erilaisin kuvin. Hädän hetkellä (moni) ihminen kyllä ymmärtää mitä tulee tehdä.

Parasta on rukoilla, että terroristisen islamin, kuten myös toisaalta ateisminkin (muistetaan Stalin, Mao jne) valta murtuu.

Huomattava on, että jos kommunistinen ateismi onkin nyt näin julkisesti kuopattu Venäjänmaassa, ei uskonnon vapaus silti ole selviö, vaan sitä on kavennettu kesällä 2016 voimaantulleen (yllätys, yllätys "terrorismin vastaisen") lain myötä, joka myös kieltää puhumasta uskonnosta julkisesti pyhäkköjen ulkopuolella.

Ja tätä lakia on laitettu jo toimeenkin esim. erään amerikkalaisen lähetyssaarnajan suhteen.

Venäjän ortodoksikirkkoon kuulu nin 70 prosenttia maan asukkaista ja sen on "hyvää pataa" valtaapitävien, kuten presidentti Putinin kanssa.

-Takasin etusivulle-

© HM Ojala 2017