Work time vs free time

Page start up on 11.11.2018_11.13 (UTC+1 / Paterna, España)

Busy seat vs free seat

Busy place (by plane, train, bus) vs. free seat

Busy free vs (to wc by an ex)

Busy vs free (as in free or paid parking)

Español

Yo se rumano como uno que absolvió el ESO, español como uno que ha absolvió la escuela primaria , y ingles como uno que va a la escuela infantil :) Si alguien se ofrece traducir en ingles el contenido explicativo de este articulo, le doy las gracias por antemano :)

Română

Eu de-abia stiu română, spaniolă un pic, dar engleză . . . de loc:)

Cine crede ca poate da o mână de ajutor cu traducerea in limba engleza a textului de mai jos (cel numit "Timpul liber"), e . . . bine-primit ajutorul lui.

Analogias

Analogii

Scaun ocupat vs scaun liber

Asiento ocupado vs asiento libre

Lugar ocupado (en avión, tren, autobús) vs.asiento libre

Ocupado vs libre (como a wc por un ex)

Ocupado vs libre (como en estacionamiento gratuito o de pago)

Loc ocupat (in avion, in tren, in autobuz) vs loc liber

Ocupat vs liber (la wc spre un ex)

Ocupat vs liber (la o parcare cu plată sau fără)

Antonimie:

Copia del contenido "Timpul liber" de "Managementul clasei". Y adaptado al tema para... los adultos de aquí.

El tiempo libre se encuentra circunscrito en el esquema de los tres 8 que conforman las 24 horas del día en la vida humana moderna: 8 horas de trabajo, 8 horas de descanso (sueño), 8 horas de tiempo libre (denominado y "descanso")..

El tiempo libre es el tiempo que queda entre dos restricciones: el tiempo de trabajo (principalmente el institucionalizado) y el tiempo de aquel descanso "pasivo" (descanso a través del natural sueño).

{{Dormir es una necesidad fisiologica basica, como la respiracion, como el hambre, como la sed, pero revitalizar el cuerpo mediante este inevitable acto de dormir, el ser humano se ve obligado situarse "fuera del juego social", normalmente 8 horas.

Para satisfacer esta "necesidad fisiologica indispensable", cualquier ser humano necesita 8 horas, y mas, para satisfacer otra necesidad basica, esta vez, una "necesidad social indispensable", que se llama "trabajo", necesita otros 8 horas, y entonces, lo que queda entre estas dos inevitable limitaciones, se denomina "tiempo libre"}},

Ocupatliber, slobod, vacant

"Plagiat" dupa articolul "Timpul liber" din "Managementul clasei". si adaptat la tema adulta de aici.

Timpul liber se înscrie în schema celor "trei 8" care alcătuiesc cele 24 de ore ale unei zile din viaţa omului modern: 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă (somn), 8 ore de timp liber.

Timpul liber este timpul rămas între două constrângeri: timpul de muncă (mai ales cel instituţionalizat) şi timpul de odihnă “pasiv” (mai bine zis "somnul").

Referindu-se la această componentă a timpului (a timpului adultului), unii autori au descris-o astfel:

: „Timpul liber este secvenţa din bugetul zilnic de timp în care adultii desfăşoară activităţi fără caracter obligatoriu, de cele mai multe ori într-un cadru informal".

Se deosebeşte de celelalte două segmente de timp prin faptul că adultii sunt liberi, în general, să decidă asupra timpului şi conţinutului diferitelor activităţi pe care acesta le cuprinde.

Cu alte cuvinte, intenţia şi iniţiativa participării la astfel de activităţi sunt la decizia adultilor, motivaţia participării fiind, în general, de ordin personal.

Exemple de activităţi de timp liber: lectură, vizionări programe TV, participare la activităţi sportive, participare la spectacole cultural-artistice sau de divertisment (teatru, concerte) etc.”

Timpul liber este timpul care, ca durată şi mod de întrebuinţare nu este supus unor constrângeri (sociale sau biologice); prin analogie, timpul liber al adultului este timpul care îi rămâne la dispoziţie între timpul alocat programului laboral şi timpul necesar somnului. În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere că:

timpul liber se distribuie nu numai zilnic, ci şi săptămânal, lunar, semestrial, anual;

timpul liber este un timp pe care subiectul îl caută, şi-l creează sau şi-l rezervă;

timpul liber este timpul pe care subiectul concret şi în condiţii concrete îl resimte ca liber, ca pe un drept;

• “nemunca” şomerului nu este timp liber.

Lumea în care trăim a produs şi produce timp liber; mai mult, a transformat timpul liber dintr-o concesie sau un lux într-o necesitate şi un principiu de funcţionare a societăţii; profesionalizarea şi supraspecializarea au condus la unilateralizarea formării, la un gen de “deformare profesională” a personalităţii şi de sărăcire a orizontului de preocupări ale individului.

În aceste condiţii, timpul liber are rolul de a restitui armonia şi integralitatea persoanei; în consecinţă, timpul liber trebuie să fie şi un obiectiv al educaţiei, precum şi o cale prin care educaţia poate contribui la formarea personalităţii tânărului. Pe de altă parte, timpul liber nu este folosit întotdeauna pentru divertisment, ci şi pentru completarea veniturilor obţinute în timpul de muncă, pentru formare sau reconversie profesională, pentru activităţi gospodăreşti etc.

In cazul adulţilor timpul de muncă este factorul limitativ principal care condiţionează durata şi “orarul” timpului liber-

Timpul liber ca timp subiectiv se referă la durata subiectivă, durata “trăită subiectiv” ca fiind liberă; cu alte cuvinte, este acel timp disponibil în care individul poate alege în mod liber şi poate controla prin voinţă proprie activităţile pe care le efectuează; este timpul opţiunii libere, în afara oricăror constrângeri, cu excepţia celor autoimpuse.

Trebuie sa invatam (noi soferii), sa facem diferenta intre "liber" (timpul liber) si "slobod" (in pastere, cum se zicea la boi, si la cai).

Liber nu esti oriunde faci "escala".

Liber (in raport cu relatia salaborala) este omul, doar in cadrul conditiei sale civile (bune/rele, asa cum si-o are acasa la el.

Va urma!