Yhteystiedot

Sivuston syntyhistoria


Tämä sivusto on syntynyt osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa. Oikeus oppia -hankkeen tavoitteena on tukea tasa-arvoisen ja laadukkaan kasvatuksen ja opetuksen kehittämistyötä vaikuttamalla niin rakenteisiin kuin lainsäädäntöön.  Painopistealueita ovat muun muassa  oppimiserojen tasaaminen, lasten ja nuorten saaman tuen vahvistaminen sekä opetuksen laadun kehittäminen. Työtä tehdään sekä valtakunnallisissa työryhmissä että valtion erityisavustusten rahoittamana kunnissa.  

Keski-Uudenmaan kunnissa on vuosina 2020-2023 samanaikaisesti käynnissä useita Oikeus oppia -kehittämisohjelman rahoittamia hankkeita, joissa kaikissa on todettu tarve tarjota jäsenneltyä tietoa koulutyön tueksi. Kyse ei ole niinkään materiaalien ja erilaisten hyvien lähestymistapojen puutteesta. Enemmänkin tarvetta on tiedon tiivistämiselle ja saataville saattamiselle. 

Tähän tarpeeseen vastaamiseksi tuotettiin tämä käsillä oleva sivusto. Lähestymistavaksi ja jäsentelyn perustaksi valittiin SOBAS - kouluhyvinvoinnin viitekehys, joka tuli hankekunnissa tutuksi rehtoreille tarjotun systeemiseen hyvinvointityöhön perehdyttävän koulutusprosessin yhteydessä (kouluttajana Curiosa)

Kaikista sivuston luomisessa mukana olleista hankkeista voit lukea tarkemmin alta. 

Kaikille yhteinen koulu 

Kaikille yhteinen koulu on vuonna 2020 alkanutta esi- ja perusopetuksen kehittämistoimintaa seitsemässä Keski-Uudenmaan kunnassa: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen sekä Tuusula. Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja kuuluu valtakunnalliseen Oikeus oppia -ohjelmaan. Tavoitteena on lisätä lapsen ja nuoren riittävän ja oikea-aikaisen tuen saamista omassa lähikoulussaan sekä vahvistaa oppimisen tuen rakenteita, opetuksen järjestelyjä ja oppimisympäristöjä kouluissa.


Tavoitteena on jakaa esi- ja perusopetuksen henkilöstölle toimivia ja hyviä käytäntöjä, tietotaitoa, osaamista sekä toimintamalleja, ja tätä on edistetty monin eri tavoin. Hankkeen aluksi tehtiin keväällä 2021 alkukysely, josta tulleiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta on tarjottu koulutuksia ja suunniteltu hankkeen toimintaa. Koulutusten kautta on haluttu tukea henkilöstön osaamista kohdata ja opettaa erilaisia oppilaita. Lisäksi toteutetaan webinaareja, pedagogisia kahviloita sekä valmennusprosesseja rehtoreille, kuntien kehittämistiimeille ja opetushenkilöstölle.

 

Hanketoiminnan yhtenä painopisteenä on osallistaa laaja-alaisesti kehittämistoiminnan kohderyhmiä. Kunnissa jo olemassa olevaa tietotaitoa ja osaamista hyödynnetään, ja täydennyskoulutuksilla lisätään henkilöstön valmiuksia erilaisten oppijoiden kohtaamisessa ja opettamisessa. Koulutusten kautta oppilaiden oppiminen ja osallisuus, sekä koko kouluyhteisön hyvinvointi paranee. 


Oppilaita ja huoltajia on kuultu Erätauko-keskusteluissa, joita on järjestetty syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Kunnissa toimivat osallisuuspedagogit jalkauttavat kehittämistyötä kuntiin ja koulujen arkeen. He työstävät kuntien kehittämistiimien ja rehtorien kanssa koulujen kehittämissuunnitelmaa ja oppimisen tuen rakenteita. Lisäksi he ovat mukana luomassa konsultaatiorakennetta, jotta kouluarkeen jalkautuvaa tukea on saatavilla lähipalveluna.

Sitouttava kouluyhteisötyö

Opinto-ohjauksen kehittämishanke

Opinto-ohjauksen kehittämishanke on syksyllä 2021 alkanut perusopetuksen oppilaanohjauksen kehittämistoimintaa 11 kunnassa: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Sipoo, Tuusula sekä Vihti. Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja kuuluu valtakunnalliseen Oikeus oppia -ohjelmaan.

 

Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kehittämisohjelmalla on kolme keskeistä tavoitetta:

•    Kehittää ja vahvistaa opinto-ohjauksen toteutumista, toimintatapoja ja jatkumoa peruskoulusta toiselle asteelle.

•    Varmistaa henkilökohtainen, oppijan tarpeisiin sovellettu ohjaus jokaiselle oppijalle.

•    Vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa tekemällä työelämän ja jatko-opintojen mahdollisuudet näkyviksi kaikille

 

Meidän hankealueemme kolme kärkiteemaa ovat nivelvaiheen yhteistyö, tehostetun henkilökohtaisen ohjauksen käytänteet sekä työelämään ja jatkokoulutukseen tutustuminen. Taustalla kulkee vahvasti ajatus oppilaslähtöisestä riittävästä ohjauksesta, kodin ja oppilaiden osallisuudesta sekä koko koulu ohjaa-ajattelu.

 

Olemme jakaneet hankealueella hyviä käytäntöjä, luoneet toimintatapoja ja hankkineet tietotaitoa mm. koulutusten kautta. Hankkeen aluksi tehtiin keväällä 2021 alkukysely, josta tulleiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta on tarjottu koulutuksia ja suunniteltu hankkeen toimintaa. Oppilaita on osallistettu 9. luokalla opokyselyn kautta. Lisäksi olemme vahvistaneet yhteistyöverkostoa.

Yhteystiedot

Sivustoon liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä alueelliseen hankekoordinaattoriin Terhi Viléniin (terhi.vilen@mantsala.fi, 040 314 5548).