Ohjaus koulussa

Oppilaalla on oikeus saada tarpeensa mukaista oppilaanohjausta. Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta annetaan perusopetuksen oppilaille, jotka tarvitsevat lisätukea jatko-opintoihin hakeutumiseen.


Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä perusopetuksen päättävän oppilaan tulee hakeutua toisen asteen opintoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön (2018) julkaisun mukaan jokaisessa ikäluokassa on jäänyt noin 15 % nuorista ilman toisen asteen tutkintoa. Tämän ongelman ratkaisemiseksi säädettiin oppivelvollisuuslaki ja päivitettiin koululainsäädäntöä.


Koko koulu ohjaa


Voimme vaikuttaa hyvin pienillä asioilla siihen, että nuori tuntee saavansa ohjausta kaikilta koulun aikuisilta. Koko koulun henkilöstöä koskee ohjausvelvollisuus. Opetussuunnitelma painottaa ohjausta koko koulun henkilökunnan yhteisenä työnä, jossa jokaisella on oma vastuunsa ja roolinsa. Myös vuosittain päivitettävä ohjaussuunnitelma tukee tätä.

Ohjaus ei ole siis vain opinto-ohjaajan tai luokanvalvojan/-ohjaajan vastuulla, vaan se kuuluu myös jokaisen aineenopettajan, erityisopettajan, rehtorin, kouluterveydenhuollon henkilöstön ja muiden koulun toimijoiden rooliin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita uutta lisätehtävää entisten joukkoon. Kun ohjauksesta keskustellaan yhdessä ja kirkastetaan yhteisiä tavoitteita esimerkiksi Erätauko-menetelmää hyödyntäen, käytännön työ helpottuu. Opettajan ja koulunkäynninohjaajan perustyö sisältää jo monia ohjauksellisia elementtejä.

Ohjauksella tarkoitetaan sekä elämän- ja urasuunnittelutaidoissa ohjaamista että ylipäätään toimintakyvyn tukemista ja opiskelutaitojen vahvistamista. Koulun henkilöstölle kyse on siitä, miten kohdata nuoret arjessa. Tätä työtä helpottaa omien vahvuuksien tunteminen. Aineenopettajalle ohjaus on myös sen pohtimista, miten tuoda omaa ainetta esille työelämänäkökulmasta.

Tutustu mielenkiintoiseen pro gradu -tutkielmaan koko koulu ohjaa -ajattelusta:

URN_NBN_fi_jyu-201803261849.pdf

Tutustu Vihdin perusopetuksen ohjaussuunnitelmaan, jossa koko koulu ohjaa -ajattelu on kirjoitettu hyvin auki ja osaksi toimintaa:

Ohjaussuunnitelma-2021.pdf

Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus

Osa oppilaista tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta (Perusopetuslaki 11 a §). Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa annetaan oppilaalle henkilökohtaista ohjausta, pienryhmäohjausta sekä tehostettaan työelämään ja koulutukseen tutustumista. Tästä ohjauksesta laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma. Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta annetaan 8. ja 9. vuosiluokalla.