Positiivinen pedagogiikka

Positiivisessa pedagogiikassa keskitytään tietoisesti siihen, mikä oppijassa on hyvää ja mitkä asiat jo sujuvat.

Vahvuuksien ääneen sanominen, kannustavan palautteen ja kehun antaminen on tärkeää aina, kun siihen on pientäkin aihetta. Vahvuusperustainen opettaminen kasvattaa oppijan itsetuntoa ja itseluottamusta, lisää hyvinvointia, sosiaalisia taitoja ja koulumotivaatiota, parantaa luokan ilmapiiriä sekä vahvistaa oppilaiden osallisuutta. Se luo oppimisen iloa ja parantaa oppimistuloksia sekä auttaa rakentamaan tulevaisuuden suunnitelmia. Positiivisen pedagogiikan ja vahvuuksien esiin nostamisen avulla pystytään ennaltaehkäisemään käyttäytymisen haasteita. Tehtävämme on tavoitteellisesti ohjata oppijoita kohti heidän vahvuusalueitaan.

Itäkeskuksen ja Kantvikin kouluissa toteutetaan positiivista pedagogiikkaa koko koulun tasolla.


Kaisa Vuorisen vieraina rehtorit Jouni Koponen ja Jutta-Riina Karhunen. Rohkeus, läsnäolo, taito kohdata ja vahva myötäeläminen ovat tunnistettavina niin Jounissa kuin Jutta-Riinassa, Itäkeskuksen ja Kantvikin koulujen rehtoreissa. He kohtaavat Kaisa Vuorisen webinaarissa ja keskustelevat siitä, miten koko koulun toimintakulttuuria rakennetaan positiivisen pedagogiikan varaan. Tervetuloa mukaan!

Myönteisen käytöksen tukeminen


Mikä on ensimmäinen ajatuksesi, kun kohtaat haastavasti käyttäytyvän oppilaan? Onko ajatuksesi negatiivinen? Vai positiivinen? Asenteesi on merkityksellinen tilanteen kehittymisen sekä oppilaan kasvun ja oppimisen kannalta. Haastavissa tilanteissa oppilas tarvitsee aikuisen tuomaa turvaa. Hän tarvitsee toiminnan ennakointia, harjoitusta sosiaalisissa tilanteissa selviämiseen ja kaveritaitoihin, ohjausta keskittymiseen ja tarkkaavaisuuden suuntaamiseen, monipuolisia mahdollisuuksia purkaa energisyyttään sekä selkeyttä ja rutiineja. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö luo vahvaa pohjaa oppilaan selviytymiseen ja luo oppilaalle turvaa.

Myönteinen ratkaisu haastaviin tilanteisiin - linkkivinkkejä

Kehitysvammatuki 57 ry:n toiminnanjohtaja Nina Korventaival kertoo omien kokemustensa sekä käytännön kehittämistyön pohjalta haastavista tilanteista, näkökulmana kehitysvamma.

Kaisa Vuorisen ja Anita Puustjärven webinaari (tallenne 5.5.2020, kesto 1:40 min) keskittyy kasvatuksen pulmatilanteisiin ja lasten tunne-elämän ja sosiaalisten taitojen haasteisiin sekä löytämiseen ratkaisujen positiivisen kasvatuksen painotuksella. Webinaarissa saat tietoa lasten käytösoireista ja niihin vaikuttavista tekijöistä, vuorovaikutuksen ja aikuisen toimintatavan merkityksestä haastavasti käyttäytyvän lapsen kohtaamisessa. Lisäksi saat vinkkejä lapsen toimintakyvyn ja stressin säätelyn tukemiseen.


Webinaarissa käsitellään lisäksi seuraavia teemoja:

● Mitä ovat käyttäytymisen haasteet ja käytösoireet?

● Mistä käytösoireet voivat johtua?

● Miten käytösoireilevaa lasta voi auttaa?

● Mitä toistuville hankalille tilanteille voi tehdä?

● Miten opitaan sosioemotionaalisia taitoja ja miksi ne ovat niin tärkeitä lasten elämässä?

● Positiivisen kasvatuksen kritiikki.


Tutkittua varhaiskasvatuksessa: vieraskynässä Liisa Ahonen. Voisitko sinä olla se, joka näkee lapsen haastavan käyttäytymisen taakse? "Yksikään lapsi ei tahallaan toimi tavalla, jolla tulee suljetuksi ryhmän ulkopuolelle. Haastavan käyttäytymisen taustalla on ihan aina jokin looginen syy. Yleensä syy on se, ettei lapsella ole vielä muutakaan tapaa toimia kuormittavassa tilanteessa."


Erja Sandbergin blogi: Haastavaan käyttäytymiseen toimivat myönteiset keinot ja oppimisen tuki.

Ben Furman kertoo (18:00 min) miten opettajat voivat puuttua oppilaiden häiritsevään käyttäytymiseen rakentavalla, yhteistyöhakuisella ja ratkaisukeskeisellä tavalla.


Autismiliiton tukimateriaali käyttäytymisen haasteiden ratkomiseen

Näe nepsy - tarinoita

Vahvuuskortit (Mieli Ry)

Testaa omat luonteenvahvuutesi.

Vaatii rekisteröitymisen.

Omat luonteenvahvuutensa kannattaa oppia tunnistamaan. Kun ihminen keskittyy vahvuuksiinsa eikä heikkouksiinsa, hän pääsee todennäköisemmin tavoitteisiinsa.