Yhteistyö koulussa

Koulu on paikka, joka kokoaa koko ikäluokan yhteen ja jonka kautta perheet ovat automaattisesti päivittäisessä vuorovaikutuksessa viranomaisen kanssa. Kouluun tulevat lapset ja nuoret kaikissa elämäntilanteissa ja taustoistaan riippumatta. Koulun kautta lapset, nuoret ja perheet tavoittaa helposti ja lasten sekä nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tarkkailu on periaatteessa helppoa. Periaatteessa siksi, että palvelujen pirstaloituminen ja eri henkilöstöryhmien siiloutuminen on todellinen ja valitettavasti paikoin myös jo toteutunut riski.

Moniammatillinen yhteistyö


Henkilöstön saaminen ja pitäminen haastaa monessa kunnassa erityisesti oppilashuollollisiin tehtäviin liittyen, mutta nykyisin paikoin myös opetustehtäviin liittyen. Samoin koulunkäynninohjaajien tehtävässä henkilöstössä on paljon vaihtuvuutta. Jotta lakisääteiset palvelut pystytään takaamaan, on välttämätöntä tarkastella resursointia ja toimintakulttuuria kokonaisuutena sekä kuunnella henkilöstön näkemyksiä siitä, miten he työnsä kokevat.


Esimerkkinä koulupsykologin työ: Vuonna 2010 yli puolet suomalaisen koulupsykologin työajasta kului työskentelyyn yksittäisen oppilaan kanssa. Koulutyön sujumiseksi ja hyvinvoinnin takaamiseksi on kuitenkin tarvetta muuttaa niin koulupsykologin kuin muutakin oppilashuoltotyötä kohdistumaan enemmän varhaiseen ennaltaehkäisyyn sekä koulu- tai luokkatason interventioihin. Toimivalla konsultaatiolla voidaan auttaa laajempaa oppilasjoukkoa, toteavat mm. Ahtola ja Vainikainen (2015) liittyen koulupsykologin työhön. Myös Psykologiliiton vuonna 2021 tuottaman tarvekartoituksen mukaan on erityistä tarvetta yhteisölliselle työlle. Sen tekeminen edellyttää koko kouluyhteisön, aikuisten ja lasten vahvaa tuntemusta sekä oppilas- ja opiskeluhuollon kuulumista yhteisöön.


Kaikille yhteisen koulun näkökulmasta on välttämätöntä, että yhteistyö opetushenkilöstön kesken sekä oppilaiden fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin keskittyvän henkilöstön kanssa on toimivaa ja tiivistä.


Yhteistyön täytyy tietysti olla myös huoltajat osallistavaa ja sisällyttävää. Toimivalla yhteistyöllä voidaan vaikuttaa moniin asioihin:


1. Ennaltaehkäisevä työ mahdollistuu. Haasteisiin pystytään vastaamaan pian niiden ilmettyä tai niiden syntymistä voidaan jopa ehkäistä, jolloin resurssia vapautuu vakavien ongelmien vähetessä.

2. Tiivis, koordinoitu moniammatillinen yhteistyö tuottaa lisää, parempaa yhteistyötä. Mitä parempi ymmärrys eri toimijoilla on toistensa toimintatavoista ja yhteistyön mahdollisuuksista, sitä paremmin oman toiminnan voi rakentaa niin, että se tukee yhdessä tekemistä.

i) Palveluiden laatu paranee.

ii) Yhä useampi myös saa tarvitsemaansa palvelua.

3. Henkilöstön osaaminen kasvaa. Tiiviissä yhteistyössä osaamista väkisinkin läikkyy raja-aitojen yli. Tämä taas lisää henkilöstön kokemusta siitä, että heillä on tarvittavia välineitä haasteiden kohtaamiseen.

4. Hyvinvointi lisääntyy. Oppilaat ja perheet saavat tukea varhaisessa vaiheessa asiantuntevalta henkilöstöltä. Henkilöstön tunne työnsä hallinnasta lisääntyy, mikä johtaa kuormittuneisuuden vähenemiseen.


Hyviä verkostoyhteistyön käytänteitä on koottu Kodin ja koulun yhteistyö -sivulle.

Konsultatiivinen oppimisen tuki


Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin julkaisemassa Konsultatiivinen työote oppilaan ja opettajan tukena -oppaassa (2021) tekijät Marjatta Mikola ja Sirpa Oja kirjoittavat näin: "Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, joka tuli voimaan 1.8.2014, korostaa konsultatiivista työotetta myös oppilashuollossa, ja se on ensimmäinen kasvatus- ja opetusalan normi (OHL § 19), jossa monialaisen yhteistyön työmuodoksi nimetään konsultaatio." Konsultaatio on nimetty monialaisen yhteistyön muodoksi myös Opetussuunnitelman perusteiden (2014) oppilaan tukea ja oppilashuoltoa koskevissa luvuissa. "Konsultaation tuella opettaja ja koulunkäynninohjaaja voivat hyödyntää lapsesta tai nuoresta saamaansa ennakkotietoa tehokkaasti, toimia suunnitelmallisesti sekä järjestää yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tukitoimia sekä oppilashuoltoa riittävän monipuolisesti. Näin parhaimmillaan ennaltaehkäistään oppimisvaikeuksien kasautumista. Erityisopettajan tai muun ammattihenkilön konsultaatio tukee myös yksilöllisten tarpeiden tunnistamista ja oppimisen erityispiirteiden huomioimista, jolloin oppilasta hyödyttävän eriyttävän opetuksen suunnittelu ja toteutus onnistuvat paremmin. Tällöin toteutuu inklusiivisen koulun keskeisin periaate: tuki tulee oppilaan luo."

Tiina Vitka (2018) toteaa edellisten lisäksi, että konsultoinnilla erityispedagogista osaamista saadaan levitettyä koko kouluyhteisöön sekä tuetaan opettajien ja ohjaajien työssäjaksamista. Molemmissa edellä mainituissa julkaisuissa painotetaan, että konsultoinnilla tuetaan kaikkia tuentarpeisia, mutta hyötyjiä ovat aivan kaikki oppilaat henkilöstön osaamisen ja jaksamisen kasvaessa.

Konsultoivan työotteen käyttöönotto vaatii sitä tukevia rakenteita koko koulun tasolla ja se vaatiikin tuekseen määrätietoista johtamista. Hyvistä ja koko kouluyhteisöä tukevista konsultatiivisista käytänteistä on kuitenkin jo kokemusta ja käytännön näyttöä. Hyvään alkuun pääsee tukemalla työyhteisöä mahdollisimman tiiviiseen ja ratkaisukeskeiseen yhteistyöhön. Tarkempia neuvoja ja vinkkejä voi hakea vaikkapa jo mainituista Valterin ja Vitkan julkaisuista. Alta pääsee tutustumaan näihin mainittuihin teoksiin, mikäli on kiinnostunut tilaamaan niitä koulun opettajainhuoneen käsikirjastoon.

Pedagoginen konsultaatio lyhyesti

Mitä?

• Pedagoginen konsultaatio on opettajien välistä yhteistyötä, tukea, ohjausta, neuvontaa

• Neuvoa-antavaa, reflektoivaa tai yhteistyöhön perustuvaa

Miksi?

• Entinen erityisopetusmalli, jossa opetetaan yksin, ei ole tehokas. Opettajat tarvitsevat tukea luokkiin, jossa on oppimisen ja käytöksen haasteita.

• Konsultoiva työote tukee koulun inklusiivista kehitystä – kuka tahansa voi jakaa omasta osaamisestaan muille.

• Konsultointi tukee parhaimmillaan ennaltaehkäisevästi.

Milloin?

• Tapahtuu päivittäin arjen tilanteissa. Lisäksi pedagogisia kahviloita, aineryhmä- tai tiimipalavereita, kokoustietoiskuja.

• Pedagoginen konsultaatio on osa laaja-alaisen erityisopettajan työnkuvaa. Myös erityisluokanopettaja voi konsultoida.

• Konsultoida voi myös opettamisen ohessa. Kun konsultaatioon liittyy yhteistä opettamista, se siirtyy heti käytäntöön ja aika löytyy helpommin.

Mistä voi aloittaa?

• Samanaikaisopetus

• Erityisopettaja mukaan tiimien suunnitteluun

• Pedagogisten asiakirjojen tekeminen yhdessä

• Nivelvaihepalaverit

  • Tarvitaan johdon tuki, jotta pedagoginen konsultaatio huomioidaan resursoitaessa.

Konsultoinnin painopisteet

• Tavoitteena kaikkien oppilaiden huomioiminen: mahdollisimman suotuisa ja esteetön oppimisympäristö kaikille (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja pedagoginen oppimisympäristö).

• Etsitään keinoja, joilla jokainen oppilas pärjää ryhmässään.

Konsultaation neljä vaihetta

  1. Ongelman tunnistaminen

  2. Ongelman analysointi

  3. Toimintasuunnitelman laatiminen

  4. Vaikuttavuuden arviointi

Esimerkkejä konsultoitavista aiheista

• luokan struktuurit, eriyttäminen, toiminnanohjauksen taidot oppilailla, kohtaaminen, positiivinen palaute, arvioinnin menetelmät, yksilöllinen kohdennettu tuki

Lähteet: Veivo & Mäntykivi 2021; Vitka 2021; Sundqvist ym. 2020


Koulun sisäinen yhteistyö

Kaikille yhteinen koulu rakentuu yhteistyön varaan. Koulun toimintaan liittyviä rakenteellisia seikkoja käsiteltiin jonkin verran rehtoreille sekä opetustoimen hallinnolle kohdennetuissa luvuissa. Alla voi lisäksi tutustua muutamaan esimerkkiin siitä, miten koulun sisäistä yhteistyötä voi tukea rakenteellisilla ratkaisuilla.

Case_ Integraatiosuunnitelma - Google Docs.pdf

Tutustu Killan koulun integraatiosuunnitelmalomakkeeseen.

Killan integraatiosuunnitelma.docx - Google Docs.pdf
Case_ Ys-aikasuunnittelu yhteistyötä tukemassa - Google Docs.pdf
Case_ Yhteispeli-menetelmän käyttöönotto - Google Docs.pdf

Yhteistyötä voi tukea myös toimivalla viestinnällä. Koulun sisäiseen viestintään voi poimia hyviä vinkkejä vaikkapa Kuntaliiton oppaasta työyhteisöviestintään (katso erityisesti luku 5: Muutos voi muuttua kriisiksi ilman viestintää) tai Helsingin yliopiston koostamasta kymmenen kohdan viestinnällisestä ohjeistuksesta. Kuopiolaisen Muuruveden koulun viestintäsuunnitelma taas on esimerkki hyvin selkeästä, koulun lukuvuosisuunnitelmaan kirjatusta viestintäsuunnitelmasta.


Tutustu inklusiiviseen opetukseen Kanadassa. Miten yhteistyö liittyy inklusiiviseen kouluun?

Lähteet


Ahtola, A. & Vainikainen, M-P. 2015. Koulun ja oppilaitoksen psykologin konsultoiva työ Suomessa. Psykologia 50: 2. Helsinki : Suomen psykologinen seura.

Mikola, M. & Sirpa, O. 2021. Konsultatiivinen työote oppilaan ja opettajan tukena -opas. Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. 2014. Opetushallitus.

Ivanis, G., Jokinen, A., Sarlin, T,. & Vähäkangas, K. Psykologien tarvekartoitus. Julkaistu 22.5.2021. Psykologiliitto.

Vitka, T. 2021. Laaja-alaisen erityisopetuksen käsikirja. 2., päivitetty painos. PS-kustannus.