Kolmiportainen tuki 

Oppilaalla on oikeus joustavaan, pitkäjänteisesti suunniteltuun ja tuen tarpeen mukaan muuttuvaan oppimisen ja koulunkäynnin tukeen. Tukea annetaan niin kauan ja sen tasoisena kuin se on tarpeellista.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Oppilas voi saada kerrallaan vain yhden tasoista tukea. Jokaisella tuen tasolla voidaan käyttää kaikkia eri tukimuotoja lukuun ottamatta erityisen tuen päätökseen perustuvaa erityisopetusta. Yleinen tuki kuuluu kaikille ja se on ensimmäinen keino vastata oppilaan tuen tarpeisiin. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä pedagogisia ratkaisuja ja ohjaus- ja tukitoimia. Mikäli yleinen tuki ei riitä, oppilas voi saada jatkuvampaa, voimakkaampaa ja yksilöllisempää tehostettua tukea, joka perustuu pedagogiseen arvioon. Jos tehostettu tuki ei riitä, oppilas voi siirtyä pedagogiseen selvitykseen perustuvaan erityiseen tukeen.

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI – YLEINEN TUKI KUULUU KAIKILLE. Tukimuotoja käytetään sekä yksittäin että yhdessä toisiaan täydentävinä.   Tukea annetaan niin kauan ja sen tasoisena kuin se on tarpeellista

Kaikille yhteisessä koulussa tuki on joustavaa ja monipuolista. Yksikään oppilas ei ole pelkistettävissä yleisen, tehostetun tai erityisen tuen oppilaaksi. Kaikilla on myös vahvuutensa. Vaikka oppilas olisi jossakin asiassa erityisen tuen tarpeessa, se ei tarkoita, että tuen tarve olisi ikuinen tai leimaisi kaikkea oppilaan oppimista tai olemista. Tärkeää on pyrkiä objektiivisesti hahmottamaan oppilaan haasteiden keskeisin tekijä ja pyrkiä vaikuttamaan siihen. Esimerkiksi ongelmat luetun ymmärtämisessä voivat vaikeuttaa kaikkea oppimista ja sitä kautta aiheuttaa oppilaalle turhautumista, joka puolestaan purkautuu käyttäytymisen kautta. Oikea-aikaisella ja oikein kohdennetulla tuella haasteisiin on mahdollista löytää vaikuttavia tukitoimia ja tuen portailla on myös mahdollista laskeutua kohti yleistä tukea. 

Kaikille yhteisessä koulussa tuen tarve ei tarkoita sitä, että oppilas on lähetettävä muualle vaan koulun omat resurssit ja yhteistyön rakenteet auttavat jokaisen oppilaan tukemista omassa lähikoulussaan. Konsultatiivinen erityisopettajan tai oppilashuollon tuki tai tiivis tiimi- tai yhteisopettajuus tukevat luokan- tai aineenopettajaa tuen järjestelyissä. Kaikille yhteisessä koulussa kukaan ei jää yksin haasteidensa kanssa. On helpompaa huomata, mitä muutoksia oppilaan - tai useammin koko ryhmän - oppimisen järjestelyihin on tehtävä, jotta oppilaan ja ryhmän tarpeisiin pystytään vastaamaan, kun tätä miettimässä on muutaman ammattilaisen tiimi.

Tukitietoutta

Turun malli: tuen tasojen kuvaukset

kolmiportaisen tuen tasot.pdf

Lyhyt tarkistuslista kolmiportaisen tuen tukitoimista.

Listaus tukimuodoista.docx - Google Docs.pdf

Turun kaupungin erityisopetuksella on erinomaiset kotisivut, joilta löytyy runsaasti hyviä, muissakin kunnissa sovellettavaksi sopivia neuvoja mm. pedagogisiin asiakirjoihin ja kolmiportaiseen tukeen liittyen.

Osaamisen kartoitusten vuosikello Turun ylä- ja alakouluissa.

Osaamisen-kartoitukset.pdf

Sivuilta löytyy tietoa oppimisvaikeuksien huomioimisesta eri tilanteissa, aikuisten ja nuorten oppimisvaikeuksiin liittyvää ajankohtaista tietoa sekä ohjausmateriaalia.

Pieni huoltokirja oppimisen ja koulunkäynnin tueksi

Valteri, Pieni huoltokirja oppimisen ja koulunkäynnin tueksi.pdf

Työrauha kaikille

Tyorauha kaikille-opas ohjaajalle.pdf

Ohjaajan opas sujuvamman opiskelun tukemiseen

Ohjaajan opas sujuvamman opiskelun tukemiseen.pdf

Check-listoja tukitoimien tarkistamiseen

Järvenpää, varhaiskasvatus: Menetelmiä yleiseen tukeen

Järvenpään malli, vaka, Menetelmiä yleiseen tukeen.docx - Google Docs.pdf

Työrauhan tsekkauslista, Tiina Vitkan luentoon pohjautuva

Työrauhan tsekkauslista.docx - Google Docs.pdf

Vierumäen koulu, Vantaa: Tukikeinojen tsekkilista

Vierumäen koulun malli, Vantaa, Tukikeinojen tsekkauslista.docx - Google Docs.pdf

Tuusula: Pedagogisen tuen kartoitus

Pedagogisen tuen kartoitus, Tuusula.pdf

Nepsy-tietoutta

Sivuston tarkoituksena on lisätä nepsy-ymmärrystä ja antaa käytännön tukea. Näkökulmana on erityisesti lapset ja nuoret sekä heidän perheensä ja heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset. Sivustolla esitellään erilaisia tukikeinoja, joista hyötyvät ensisijaisesti nepsy-piirteiset lapset ja heidän perheensä, mutta niistä on varmasti apua kaikille erilaisissa käyttäytymisen haasteissa. 

Tarmokkaasti nepsystä -käsikirjaan on koottu perustietoa neuropsykiatrisista häiriöistä, niihin tyypillisesti liittyvistä vaikeuksista sekä tukitoimista. Se on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen henkilöstölle.

TARMOKKAASTI NEPSYSTÄ_E_versio.pdf

Tietoa ihmisaivoista ADHD-näkökulmalla

Videoita ja tietoa ADHD:sta

Videoita ja tietoa autismista

Tilannekohtainen puhumisen vaikeus eli valikoiva puhumattomuus 

Lastenpsykiatri Mia Sarvanneen videolla on tietoa valikoivasta puhumattomuudesta sekä siitä, kuinka kannattaa kohdata lapsi, joka ei puhu.

Vuosiluokkiin sitomaton opetus - VSOP

Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallituksesta kertoo vuosiluokkiin sitomattomasta opetuksesta. Videon kesto 6.07.

Nettikahvilassa käydään läpi vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen (VSOP) lainsäädäntöä ja arviointia, annetaan vinkkejä käytännön järjestelyistä sekä pohditaan opetussuunnitelman ja opinto-ohjelman laatimista. Videon kesto 31.03.

Kouluttajina Riia Palmqvist, OPH, Sari Granroth-Nalkki, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri sekä Tiina Pilbacka-Rönkä, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri