Yhteisopettajuus

Yhteisopettajuus antaa opettajille mahdollisuuden oppia toisilta, jakaa tietoa ja osaamista, saada vertaistukea, reflektoida ja pohtia yhdessä sekä käyttää omia vahvuuksia ja erityistaitoja. Tätä kautta se lisää ammatillista kehittymistä, työssä jaksamista ja työhyvinvointia. Yhteisopettajuuden kautta oppilaan tuntemus paranee ja opetuksen eriyttämisen mahdollisuudet lisääntyvät. Yhteisopettajuus edistää niin yksittäisten oppilaiden kuin koko ryhmän oppimista ja lisää yhteisöllisyyttä ja joustavuutta opetuksen järjestämisessä koko koulun tasolla.


Yhteisopettajuuden muotoja ovat avustava ja täydentävä opettaminen, rinnakkain opettaminen ja tiimiopettaminen. Kaikkia yhteisopettajuuden muotoja voi käyttää joustavasti rinnakkain aina kuhunkin tilanteeseen ja ryhmän tarpeeseen parhaiten soveltuen. Yhteisopettajuutta voidaan toteuttaa työparin kanssa tai suuremmissa tiimeissä. Niin parin kuin tiimin sisällä voi olla opettajia erilaisilla koulutustaustoilla ja tehtävillä.

Osa opettajista arastelee yhteisopettajuutta etukäteen esimerkiksi oman autonomian menettämisen pelon takia tai siksi, että pelkää yhteissuunnittelun vaativan enemmän aikaa kuin yksin tehtäessä. Osa on jo kokeillutkin yhteisopettajuutta ja saattanut todeta, että syystä tai toisesta yhteistyö ei ollut toimivaa. Hyppy yhteisopettajuuteen voikin olla suuri ja siihen tarvitaan koko koulun tai vähintään rehtorin sitoutumista ja tukea yhteisopettajuuden toteuttamiseen työpareina tai tiimeissä. Yhteisopettajuus vaatii paljon muun muassa lukujärjestysteknistä tukea ja varsinkin alkuun yhteistä suunnitteluaikaa.

Erilaiset yhteisopettajuuteen liittyvät haasteet on kuitenkin täysin mahdollista ratkaista koulun sisäisillä järjestelyillä ja riittävällä keskustelulla. Tärkein edellytys yhteisopettajuudelle on siihen lähtevien opettajien asenne: yhteisopettajuutta ei voi tehdä puolivaloilla, vaan siihen täytyy sitoutua ja olla valmis luopumaan jostakin omasta, jotta saa uutta tilalle. Monien yhteisopettajuuteen siirtyneiden kokemus on, että se mistä on luopunut, on paljon vähemmän kuin se, mitä on saanut tilalle. Erityisesti oppilaan tukeen liittyvät järjestelyt ovat sujuvampia tiiviissä yhteistyössä työskenneltäessä. Sitä kautta myös työn kuormittavuus vähenee.

Monissa kouluissa toimii jo yhteisopettajuustiimejä, joiden toimintaa voi myös varmasti mielellään käydä benchmarkkaamassa. Asia kannattaa ottaa puheeksi oman koulun rehtorin kanssa.

Lisää tietoa yhteisopettajuudesta löydät alta.

Käsikirjan tavoitteena on madaltaa opettajien kynnystä kokeilla samanaikaisopetusta eli yhteisopetusta ja kannustaa heitä yhdessä opettamiseen.

Yhteisopetuksen käsikirja.pdf

Suvi Sankinen ja Riikka Koivunen kertovat yhteisopettajuudesta Turun kaupungin opetuksen blogisivulla.

Hyvinvointia kouluun yhteisopettajuudella, Suvi Sankinen ja Riikka Koivunen.pdf

Case: Yhteisopettajuuden rakenteet Lepsämän koulussa Nurmijärvellä

Lepsämän koulun yhteisopettajuus.pptx.pdf

Nettikahvila: Yhteisopettajuuden voimavaroin tukea oppilaille eriyttämällä ja tukiopetuksen turvin

Tätä pohjaa voi halutessaan hyödyntää, kun tiimi tai työpari suunnittelee yhteisopettajuuden aloittamista. Pohja on tuotettu osana Kaikille yhteinen koulu -kehittämistyötä.

Tiimiopetussopimuspohja.pdf