Rehtorille

Rehtorilla on opetusta tarjoavan yksikön johtajana aivan erityinen asema. Hän tekee usein koulun arjessa merkittävimmät päätökset: Miten oppilaat jaetaan opettajien kesken? Millaiset yhteistyön rakenteet kouluun määritellään? Miten eri resurssit jaetaan?

Yksi nykyisen koulujärjestelmämme suurimmista kehitystehtävistä on toimintakulttuurin muuttaminen inklusiiviseksi. Rehtorilla on keskeinen rooli aidon inklusiivisen kehityksen mahdollistamisessa.


Opetuksenjärjestäjälle suunnatussa luvussa kuvattiin Alajoen (2021) näkemystä siitä, kuinka massiivisesta muutoksesta on kyse. Alajoki myös huomauttaa, että matkalla kohti inklusiivista koulua on huomattava, että epäjärjestyksen kokemus voi koulussa hetkellisesti lisääntyä. Itseorganisoitumisen teorian mukaan epäjärjestys on kuitenkin muutosta eteenpäin vievä voima, joka edesauttaa uuteen systeemiin siirtymistä. Epäjärjestys voi alkaa organisoitua opetuskäytänteiksi sen jälkeen, kun inkluusio otetaan aidosti opetuksen järjestämisen lähtökohdaksi ja koulutyötä aletaan rakentaa työpariajattelun ja moniammatillisen osaamisen pohjalle. (Alajoki 2021.)

Tutustu erilaisiin tapoihin järjestää koulun arki inklusiivisuutta tukevasti.

Erityinen tuki palveluna.pdf

Valterin materiaaleja rehtoreiden koulutuksista.

Koonti rehtoreiden ohjausprosessi, Valterin materiaalit.pptx.pdf

Rakenteiden tarkastelun lisäksi rehtori voi tukea muutosta panostamalla yhteiseen keskusteluun. Vakiintuneiden toimintakäytänteiden ja yhteistyön muotojen pohtiminen on tärkeää, koska uusien työtapojen kehittäminen vaatii totuttujen käytänteiden muuttamista. Reflektiivinen vuorovaikutus henkilöstön välillä koettiin Pajun (2021) tutkimuksessa tärkeäksi sekä oppilaan tukemista hyödyttävänä että omaa ammatillista kasvua tukevana asiana. Henkilöstön yhteistyötä tulee ohjata kohti sitä, että jokainen oppilas saa tarvittavaa tukea oppimiseensa. Opetushenkilöstön yhteistyöllä voidaan parantaa inklusiivisia opetuskäytäntöjä. Tulevaisuuden tarpeisiin ei kukaan opettaja vastaa yksin, vaan tarvitsemme yhteistyötä monien aikuisten välillä. (Paju 2021.)


Yhteistyötäkin voi tukea ja ohjata monella tapaa. Rehtorit voidaan jakaa esimerkiksi opetuksellisiin ja uudistuviin johtajiin. Opettajat ovat herkimmin tyytyväisiä uudistuvaan johtajaan, joka pyrkii luomaan häiriöttömän oppimisympäristön, korostaa oppimistavoitteita ja korkeata vaatimustasoa. Hyviä oppimistuloksia taas tuottaa erityisesti opetuksellinen johtajuus, jolloin johtaja luo opettajien kanssa innostavia ja sitoutumaan houkuttelevia tavoitteita sekä kehittää tapoja niiden saavuttamiseksi. (Hattie 2009; Robinson, Lloyd & Rowe 2008.)

Kaiken muutoksen aiheuttaman epäjärjestyksenkin keskellä rehtorin on hyvä muistaa, että koulun henkilöstöllä on käytössään lukemattomia tapoja, joilla tukea oppilaiden hyvinvointia ja oppimista (katso esimerkiksi luku Oppimisen edellytyksistä huolehtiminen). Oleellista on huomata, mihin milläkin hetkellä arjessa kannattaa koulun, ryhmän tai oppilaan kohdalla panostaa.

Inkluusion tavoite ei ole luopua kaikesta pienryhmäopetuksesta. On tilanteita, joissa pienryhmä on selvästi oppilaan edun mukainen opiskelupaikka ja erityisopettaja oikea henkilö vastaamaan opetuksesta. Pienryhmäopetusta hyödynnettäessä on kuitenkin muistettava huomioida oppilaan tilanne kokonaisuutena ja tarkasteltava kriittisesti oppilaan oppimisympäristöjä. Mitä voimme tehdä, jotta oppilas pystyy opiskelemaan mahdollisimman paljon kykyjensä mukaan ikäistensä kanssa osana yleisopetusta? Pienryhmään siirtyminen on osin myös oppilasta rajoittava järjestely, kuten Timo Saloviidan tuottamasta koonnista ilmenee.

Timo Saloviidan koonti erityisopetuksesta.pptx.pdf
Inkluusion toteuttaminen kouluissa.pdf

Lähteet


Alajoki, J. 2021."Miks tää systeemi ei toimi?": Etnografia inkluusiota kohti kulkevasta yläkoulusta. Väitöskirja. Tampereen yliopisto: Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta.


Hattie, J.A.C. 2009. Visible Learning: A Synthesis of Over 800 Meta-Analyses Relating to Achievement. Routledge.


Paju, B. 2021. An expanded conceptual and pedagogical model of inclusive collaborative teaching activities. Väitöskirja. Helsingin yliopisto: kasvatustieteellinen tiedekunta.

Robinson, V., Lloyd, C. & Rowe, K. 2008. The Impact of Leadership on Student Outcomes: An Analysis of the Differential Effects of Leadership Types. Educational Administration Quarterly 44 (5). Julkaisu ladattavissa tästä linkistä.