Kuulumisen tunne ja ihmissuhteet sekä ilmapiirin vahvistaminen

"Jokainen lasten ja nuorten kanssa työskentelevä tai aikaansa viettävä aikuinen vaikuttaa lapsen ja nuoren hyvinvointiin, halusi sitä tai ei. Ihminen on synnynnäisesti suuntautunut vuorovaikutukseen ja toisiin ihmisiin." 

Annarilla Ahtola, psykologian tohtori, Suomen psykologiliiton puheenjohtaja


Lasten arjen hyvinvoinnin tekijät Kallinen ym (4).pdf
Pedagoginen hyvinvointi peruskoulun opettajien työssä (4).pdf
Osallisuus on hyvinvointia (4).pdf

Hiljennä häirikkö hyvällä! Mitä tutkimus kertoo käytösongelmien ehkäisystä?

Varhaisen vuorovaikutuksen teoriat auttavat ymmärtämään lasten ja nuorten käyttäytymisen taustalla olevia merkityksiä. Teoriat antavat kasvattajalle tietoa ja taitoa siitä, miten vuorovaikutusta rakennetaan ja miten luottamuksellinen suhde lapsen kanssa muodostetaan Attachment Aware in Schools - YouTube

Linkkivinkkejä hyvinvointitaitojen opettamiseen

Hyvinvointia voi oppia ja sitä voi opettaa. Itsensä ja toisten kanssa toimeen tuleminen on taito, jota voi oppia ja opettaa monin eri tavoin. Viivi Pentikäisen ja Pauliinan Avolan kirja Kukoistava kasvatus on hyvä materiaali hyvinvointitaitojen opettamiseen.  Blogissaan he avaavat lasten ja nuorten hyvinvointia aikuisen hyvinvoinnin kautta.  

Väitöskirjoja kouluhyvinvoinnista

Eliisa Leskisenojan väitöskirja: Millaisia tuloksia saadaan kun positiivisen psykologian teoria tuodaan käytäntöön koulun arjessa. Huomaa hyvä! Keskity vahvuuksiin! Myönteisen käyttäytymisen ja kuulumisen tunteen tukeminen luonteenvahvuuksiin nojaavan kasvatuksen avulla.  

Kaisa Vuorisen väitöskirja: Miten oppilaiden henkilökohtaisten vahvuuksien käyttö on yhteydessä heidän onnellisuuteensa ja miten luonteenvahvuuksia voidaan opettaa oppilaille ja opettajille heidän sosiaalisten suhteiden ja hyvinvointinsa edistämiseksi.