Tunne- ja vuorovaikutustaidot

”Ihmiset eivät muista, mitä sanoit. He eivät muista, mitä teit. Mutta he eivät koskaan unohda, mitä sait heidät tuntemaan.”

Maya Angelou, 2019


Kohtaamme työpäiviemme aikana kymmeniä oppilaita ja työyhteisön jäseniä. Kohtaamisista jäänyt tunnemuisto voi kantaa läpi elämän. Oppilaan tunnetaidot rakentuvat jokapäiväisistä vuorovaikutustilanteista, mallioppimisesta. Tunteet sekä koulun ja luokan ilmapiiri voivat edistää tai ehkäistä oppimista. Tunnetaitojen opettaminen on yksi koulun tärkeimmistä tehtävistä. Tunnetaitojen oppiminen tukee oppilaan itsetuntoa, mielenterveyttä, menestymistä opinnoissa, pärjäämistä vuorovaikutussuhteissa sekä kasvamista ihmisyyteen. Tunnetaidot ovat vuorovaikutuksen ytimessä. Jokainen oppilas tarvitsee kokemuksen siitä, että hänestä välitetään, häntä kuunnellaan ja häntä arvostetaan.

Tutustu tunnekasvatukseen ja tunnetaito -materiaaleihin tarkemmin alta

Tunne ja taida -sivustolta löydät useampia artikkeleita tunnetaitokasvatuksesta:


Tunnetaitoja lapselle -sivusto sisältää paljon ilmaisia artikkeleita, tietoa ja teoriaa tunnetaitokasvatuksesta. Verkkokaupan valikoimissa on myös paljon tilattavaa, maksullista materiaalia. 

Tukea arkeen -oppaasta löydät keinoja lasten ja nuorten emotionaalisten, sosiaalisten ja käyttäytymisen taitojen tukemiseksi.

Tukea_arkeen.pdf

Valmiita kuvamateriaaleja

Viitottu Rakkaus -sivustolta löytyy monipuolisia, helposti lähestyttäviä ja helposti käyttöönotettavia opetuksen ja ohjauksen tuen materiaaleja, joiden käyttö on täysin maksutonta.  Materiaalit on suunniteltu tukemaan lasten ja nuorten oppimista,  kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä edistämään vuorovaikutus- ja tunnetaitojen kehittymistä.


Tunne- ja vuorovaikutustaidot - Värinautit (varinautit.fi)  Tulostettavia julisteita, tunne- ja vuorovaikutustehtäviä, kaveritaitotehtäviä.

Kuvilla-sivustolla löytyy tulostettavaa kuvamateriaalia: timanttisuuskortit, tunnemittarit, tunnetilakortit (eläinkuvat, ihmisen kasvot, emojit). Sopii esi- ja alkuopetukseen. 

Hymy tunnetaiturin tehtäväkortit. Tunnetaiturin tehtävät on tehty koululaisten tunnetaitojen opettamisen tueksi, mutta ne toimivat hyvin myös nuorille ja aikuisille.

Ellipsi-sivuston materiaalipankista löytyy paljon kuvia ja tietoa tunteista, ajatuksista ja käyttäytymisestä.  

Ryhmärenki -sivustolta löytyy tulostettavia tunnekuvia: 


Tunne- ja kaveritaitokortit alakouluun - MIELI ry Tulostettavia tunne- ja kaveritaitokortteja voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa harjoituksissa ja kasvatuskeskusteluissa. Kortit auttavat lapsia kuvailemaan esimerkiksi välituntien ristiriitatilanteita ja niiden herättämiä tunteita itsessä ja toisissa. Korttien avulla voidaan löytää uusia toimintatapoja ongelmatilanteisiin.

Mieli ry -materiaalin ladattavat ja tulostettavat julisteet: 


Tatu ja Patu -tunnekortit.

Tunnesanat-sivulla on tunnekortteja neljällä kielellä.

Eläimellistä elämää -kuvasarja auttaa sanoittamaan tunteita ja rikastuttaa vuorovaikutusta. 

MAHTI-tunnekortit -  Kehitysvammaliitto Tulostettavat tunnetaitokortit.


Tunnetaidot (papunet.net)

Kiva kaveri -juliste voidaan tulostaa A3-kokoon asti. 

Sosiaaliset taidot ja tunnetaidot -materiaali sisältää 10 erilaista sosiaalista tilannetta ja kuvausta. Sivulla lisäksi sosiaalisten taitojen liikennevalot, kiusaamisen liikennevalot ja tehtäviä, syy-seuraussuhteet, sosiaalisten tilanteiden läpikäyntiä eläinhahmoilla. Sopii esi- ja alkuopetukseen.


Millaista on olla kaveri jonkun kanssa? Tarinan opetuksena toisen ihmisen kunnioittaminen, myötätunto ja riitojen selvittäminen kaverin kanssa. 

Positiivisuuden puu -harjoitus opettaa lapselle kuinka ajatella itsestään positiivisesti ja huomata omia vahvuuksia. 

Hämeenlinnan sivustolla paljon materiaalia tunnetaitoihin ja kiukun hallintaan. Sisältää mm. tunnemittarin, rentoutumis- ja rauhoittumisharjoituksia.

Valmiita opetusmateriaaleja ja tuntisuunnitelmia

Valmiita tuntiohjelmia sekä paljon lisävinkkejä ja -materiaalia tunne- ja turvataitokasvatukseen esiopetuksesta yläkouluun. Turvallinen Oulu -hankkeen tunne- ja turvakasvatuksen opetusmateriaalikokonaisuus koostuu esiopetuksen, 1-2.luokan, 3-4.luokan, 5-6.luokan ja 7-9.luokan materiaaleista. Klikkaa linkistä sivustolle => ammattilaiset => opetusmateriaalit. 


Kaveritaitoja Muumien tapaan -materiaalin harjoitukset on suunnattu ensisijaisesti esikouluikäisille ja ekaluokkalaisille. Sisältää viisi erillistä osiota: Itsetuntemus, kaveritaidot, myötätunto ja itsemyötätunto, uuteen kaveriin tutustuminen, yksinäisyys. Johdanto kannattaa lukea ensin.

Jyväskylän hyvinvoinnin vuosikellosta löytyy valmiita tuntisuunnitelmia 1.-9. luokille seuraavista teemoista: Tunnen tunteeni ja osaan rauhoittua, Yhdessä on kivaa, Vahvana arjessa ja Unelmoin, iloitsen ja kiitän. Lisäksi sivustolta löytyy tuntisuunnitelmia tunnetaitojen opettamisen avuksi eri oppiaineiden sisällä: kotitalous, kuvataide, käsityö, musiikki, liikunta ja terveystieto, ympäristötieto, äidinkieli ja vieraat kielet.

Hyvinvoinnin vuosikello (Rovaniemi) on sosiaalisen vahvistamisen toimintamalli koulujen yhteisölliseen hyvinvointityöhön. Vuosikelloon sisältyvillä hyvän mielen tunneilla koko koulu harjoittelee kuukausittain vaihtuvien teemojen mukaisesti mielen hyvinvointiin, sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja elämänhallintaan liittyviä taitoja. 


Jos ees joku tajuis?! – Myötätunto ja kaveruus koulussa (sproppimateriaalit.fi) oppimateriaalikokonaisuus, jossa viisi teemaa: kaveruus, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen, myötätunto ja toisen puolesta iloitseminen, tunteet somessa sekä auttaminen. Jokaisesta teemasta on noin yhden oppitunnin (45 min.) helposti käyttöön otettava kokonaisuus. Soveltuu käytettäväksi osana monialaisia opintoja, mutta myös monessa oppiaineessa kuten äidinkielessä, terveystiedossa, uskonnossa ja elämänkatsomustiedossa. Sopii erityisesti 5.–8. luokille. Osa teemoista sopii hyvin myös pienemmille oppilaille.

Hyvän mielen taitomerkki on mielenterveystaitojen oppi- ja opetusaineisto. Hyvän mielen taitomerkin sisältöalueet: Tunnetaidot, Itsetuntemus ja vahvuudet, Kaveritaidot, Arvot ja asenteet, Hyvä arki, Turvallisin mielin kehossani, Selviytymistaidot, Unelmat ja luottamus elämään (7.-9. -luokille). Mielenterveystaitojen oppimista tukee ikätasoon sopiva, innostava ja vuorovaikutteinen oppiaineisto. Toiminnalliset, koko luokan kanssa toteutettavat tehtävät ryhmäyttävät ja motivoivat. 3.-9. -luokkalaisille on tarjolla myös itsenäisesti tehtäviä osioita. Ladattava ja tulostettava materiaali.


Eläinlasten Rauhametsä on osa Hyvän mielen taitomerkki® -konseptia. Opetusmateriaali koostuu kahdesta osasta: sähköisestä ammattilaisen oppaasta ja opetusalustasta, Rauhametsästä. Eläinlasten avulla Rauhametsässä harjoitellaan seuraavia taitoja: arjen taidot, itsetunto ja vahvuudet, tunnetaidot, turvataidot, kaveritaidot ja selviytymistaidot. Suunnattu varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen. 

Yhteispeli – opas hyvinvoinnin ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen. Opas muodostuu viidestä kokonaisuudesta, joiden avulla voidaan vahvistaa lasten ja nuorten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Toimintatavat soveltuvat erilaisiin koulupäivän tilanteisiin. Niitä voi toteuttaa lyhyinä tuokioina tai niihin voi pysähtyä pitemmäksi aikaa. Soveltuu alakouluun. Ladattava ja tulostettava materiaali.

Kiusaamisen ehkäisemisen aineistot ovat ladattavia oppaita, joissa sekä tietoa että harjoitteita seuraavista aiheista: Koulun kiusaamisen vastaisen työn kehittäminen, vanhempainiltamalli koulukiusaamisesta, oppilaiden kaveritaitojen ja ryhmän toiminnan tukeminen. Sopii 4.-9. luokkalaisille.

Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen antaa valmiuksia ryhmän toiminnan ja turvallisuuden tukemiseen. Pääkohderyhmä on 5.–9. luokat, mutta se on sovellettavissa myös muille luokka-asteille. Materiaali on jaettu kolmeen osaan: Tullaan tutuiksi – aloittavan ryhmän tukeminen, Me-henki – ryhmän toiminta ja vuorovaikutus ja Aidosti yhdessä – osallisuus ja ryhmässä toimiminen. Jokainen osa sisältää lyhyen esittelyn keskeisistä teoreettisista käsitteistä sekä toiminnallisia harjoituksia.

Kaveritaidot kaikille -oppaassa on sekä tietoa että harjoituksia, joilla voi vahvistaa oman luokan ryhmähenkeä, oppilaiden kaveritaitoja ja kummioppilaana toimimista. Jokainen luku rakentuu teoriasta ja toiminnallisista harjoituksista. Harjoitukset soveltuvat moneen eri oppiaineeseen. Soveltuu 4.-6. luokille ja kummitoiminnan kehittämiseen.

KouluKunnossa yhdessä! -osallistava hyvinvoinnin vuosikello esi- ja perusopetukseen. Työväline auttaa kiinnittämään huomiota oppilaiden psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin koko lukuvuoden ajan. Harjoitusten tavoitteena on edistää koululaisten hyvinvointia ja lisätä kouluun kiinnittymistä. Vuosikello jakautuu kymmeneen eri teemaan. Jokaisesta teemasta on lyhyt teoreettinen taustoitus ja eripituisia harjoituksia eri luokka-asteille. Erityisesti rentoutumis- ja läsnäoloharjoitukset ovat käyttökelpoisia viikoittain tai jopa päivittäin, ja ne on helppo toteuttaa esimerkiksi oppitunnin alussa.

Tunne-etsivät | Opetushallitus  Tunne-etsivät on pelillinen oppimateriaali, jonka avulla harjoitellaan tunteiden tunnistamista puheesta ja kasvojen ilmeistä. Peli etenee juonellisesti ja sen vaikeustaso voidaan valita etukäteen tai se voi mukautua automaattisesti käyttäjän osaamista vastaavaksi. Peli on tarkoitettu erityisesti kuulovammaisten, kielenkehityksen erityisvaikeutta, ADHD/ADD:tä ja ns. autismin kirjon häiriöitä edustavien lasten opetuksen ja kuntoutuksen tueksi. Se soveltuu kuitenkin näiden erityisryhmien lisäksi kaikille 6–12-vuotiaille lapsille, jos tunteiden tunnistaminen on heille pulmallista tai heillä on vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa/kaverisuhteissa. Aikuiselle on tarjolla materiaalin käyttöideoita koskeva lyhyt ohjeistus. 


Hyvinvoiva perhe -menetelmäsivusto tukee vanhempien ja lasten välistä vuorovaikutusta, vahvistaa etenkin lasten itsetuntoa ja tarjoaa vanhemmille vinkkejä perheen arjen helpottamiseksi. Sisältää mm. videoita ja tietoisuusharjoitteita. Sopii alakouluikäisille.


Vuorovaikutteinen nukketeatteri lasten ja nuorten tunnetaitojen edistäjänä (auraofpuppets.com) Opas tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen nukketeatterin keinoja käyttäen.


Synkeän louhoksen seikkailu on yhteistoiminnallinen sosiaalisten taitojen kehittämiseen tarkoitettu peli. Peli vahvistaa lapsen tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen taitoja, positiivisen palautteen antamista ja sen vastaanottamista, oman toiminnan arviointia sekä sosiaalisten tilanteiden ja ristiriitojen ratkaisemista.  2.-4. –luokkalaisille, sovellettuna myös muille ikäryhmille. 

Peli- ja leikkilinkkejä

Muistipelikortit tunnesanoista lapsille - MIELI ry Tulostettavilla muistipelikorteilla opitaan tunnesanoja ja harjoitellaan tunteiden nimeämistä ja ilmaisemista. Kortteja voi hyödyntää myös S2 -opetuksessa.

Hyvän kuuntelijan -pelissä harjoitellaan tulostettavien pelikorttien avulla kohtaamisen ja hyvän kuuntelijan taitoja. Kortit sisältävät keskustelua ja positiivista kohtaamista ohjaavia vinkkejä. 

Tutustutaan tunteisiin – tunnepeli | Oppi&ilo (oppijailo.fi) Tulostettava peliohje ja pelikortit tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun. 

Hyviä hetkiä etsimässä -peli auttaa mukavien, innostavien, iloa tuottavien ja kannustavien hetkien huomaamisessa.

Ryhmärenki -sivun alaosasta löytyy tunnekirppu, joka soveltuu isommille oppilaille.

Viitottu rakkaus -sivustolla on useita lautapelejä, joiden avulla voi käsitellä ja harjoitella erilaisia tunteita. Löydät ne sivustolta hakemalla pelin nimellä

Leikit - Leikkipankki MLL:n sivusto, jossa paljon erilaisia leikkejä. Tässä hakuna tunne- ja vuorovaikutusleikit.

Mitä tehtäis? Oppilaiden ideoita yhteishengen rakentamiseen -aineistoon on koottu oppilasryhmien itse ideoimia pelejä, leikkejä ja tapahtumia, jotka lisäävät hyvää yhteishenkeä ryhmässä.

Tsembalo -lautapelin tavoitteena on pelaamisen avulla tukea ja vahvistaa alakouluikäisten tunnetaitoja. Pelissä seikkailevat tunnehahmot Innostus, Inho, Kiukku, Rakkaus, Jännitys, Pelko, Pettymys ja Ilo. Pelin edetessä pelaajat vastaavat tunteita käsitteleviin kysymyksiin, ja tunnehahmot antavat pelaajille erilaisia toiminnallisia tehtäviä. Ladattava ja tulostettava materiaali.


Onnellisten linnake -lautapeli on yhteistyöhön perustuva seikkailullinen mielenterveys­taitoja harjaannuttava lautapeli 3.-6.-luokkalaisille. Peliä pelataan viidessä joukkueessa viitenä pelikertana 60-90 minuuttia kerrallaan. 


Ryhmayttamisopas.pdf (ameo.fi) Oppaassa on vinkkejä ryhmäytymisen tueksi. Alussa kerrotaan ryhmäytymisen tärkeydestä ja ryhmän muotoutumisesta lyhyesti. Pelejä on kerätty eri lähteistä mahdollisimman erilaisia. Pelit alkavat tutustumisharjoituksilla. Monia ryhmäytymispelejä tehdään pareittain ja pienemmissä ryhmissä ja oppaasta löytyy myös erilaisia tapoja jakaa opiskelijat pareihin tai ryhmiin. Ryhmäytyminen –osassa on pelejä teemoittain: toiminnalliset, ongelmanratkaisuun liittyvät, hauskat sekä pelailu. 

Harjoituspankki sisältää mm. tutustumis- ja luottamusharjoituksia, yhteistyö- ja tavoiteharjoituksia, itsetuntemus- ja tunnetaitoharjoitteita. Harjoitusten tarkoitus on tutustua syvemmin, luoda positiivista ryhmähenkeä, harjoitella sosiaalisia taitoja sekä oppia havainnoimaan omaa ja muiden toimintaa erilaisissa tilanteissa.

Magis -ladattava peli Magis-mobiilipelin tavoitteena on hyödyntää tarinallisen pelin maailmaa hyvinvointitaitojen tukemisessa. 

Rauhoittumis- ja rentoutumisharjoitteita

Lasten omat Mindfulness kortit, joissa on kahdeksan erilaista mielikuvaharjoitusta.

Hymykoulut -sivustolle koottu 13 äänitettä, joissa on erilaisia ja eripituisia mindfulness- ja läsnäoloharjoituksia. Harjoitusten kesto 5-30min.

Tietoisuustaitoharjoitteita lapsille, nuorille ja aikuisille. Sivustolle on koottu muutamien minuuttien kestoisia tietoisuustaitoharjoitus-äänitteitä. Harjoituksia voi tehdä useissa eri tilanteissa, esimerkiksi koulupäivän alussa, välitunnin jälkeen, iltapäivällä, ennen koetilannetta tai esitelmää. Teemoina keho, mieli, tunteet.

Lapsille ja nuorille sopivia harjoituksia rentoutumiseen, tietoiseen läsnäoloon sekä mielenterveystaitojen harjoittamiseen.

16 lyhyttä mindfulness- ja rentoutusäänitettä. Sopii 4.-9. luokille.

Rauhoittumiskortit lapsille ja nuorille. Korteissa on 45 erilaista rauhoittumisharjoitusta neljässä värikategoriassa: Sininen = kehon rauhoittaminen, Keltainen = mielen rauhoittaminen, Vihreä = Lempeyden rauhoittava voima, Punainen = Liikkeen rauhoittava voima. Maksullinen materiaali.


Tassun toimintakortit sisältää lasten maailmaan sopivia mindfulness-leikkejä. Harjoitusten avulla opitaan, kuinka mieli toimii ja miten ollaan läsnä hetki hetkeltä. Sopii esiopetukseen ja alakouluun. Maksullinen materiaali.

Videoita

Yle Areenasta löytyy runsaasti opetukseen soveltuvaa materiaalia. Lähde ja kuvaukset: Yle Areena – Enemmän kuin ehdit katsoa ja kuunnella | TV | Areena | yle.fi 


Hellurei ja helkkarin tunteet -videon aiheena on tunteet ja tunteiden hyväksyminen. Soveltuu 10-15 -vuotiaille. 


Pikkulin Iloinen Tunnetaito-oppi - YouTube Pikkuli-animaatiosarjan tarinoissa Pikkuli tuntee erilaisia tunteita. 13 jaksoa, yhden jakson kesto n. puoli minuuttia. Sopii esikouluikäisille ja ekaluokkalaisille.

Vahvuusvariksen tarinat | Yle Areena – podcastit 26 eri vahvuustarinaa, yhden tarinan kesto 3-5 minuuttia. Sopii alaluokille.

Draama tunnetaitojen opettelussa - YouTube Draamakouluttaja Leena Ylimäki kertoo, miksi draama sopii juuri tunnetaitojen opetteluun ja miten helposti voi päästä jo alkuun. 


Tykkää vai ei tykkää - YouTube lyhytelokuvassa kuvataan, miten myönteisten ajatusten avulla voi sietää vaikeita tunteita sekä kestää paremmin vastoinkäymisiä ja hankalia tilanteita. Kesto 2:51.

Pelko & punaiset ja vihreät ajatukset  elokuvassa kuvataan, miten myönteisten ajatusten avulla voi sietää vaikeita tunteita sekä kestää paremmin vastoinkäymisiä ja hankalia tilanteita. Kesto 2:24.

Aivot ja tunteet on lyhyt opetusvideo lapsille aivoista ja tunteista. Kesto 4:46.

Simple Acts of Kindness on tarina ystävällisyydestä, myötätunnosta ja hyvän tekemisestä. Kesto 3:05.

Kirjallisuutta

Isot tunteet tulevat ja menevät - kirjassa opetetaan lapsille pelon ja traumaattisten tapahtumien jälkeisistä normaaleista kehon reaktioista;  taistele, pakene ja jähmety sekä tunteidensäätelytaitoja reaktioiden hallitsemiseksi. Kirja sisältää ohjeita, harjoitteita ja kysymyksiä, jotka helpottavat lasta tunteiden aiheuttamien reaktioiden ja tunteiden tunnistamisessa ja sanoittamisessa. Kirjaa voi ladata ja tulostaa yhden kappaleen henkilökohtaiseen käyttöön.

Molli-kirjat tukevat lapsen tunnetaitojen ja itsesäätelyn kehitystä. 

Mollin superkortit sisältävät monipuolisia harjoituksia, leikkejä ja tehtäviä, jotka tukevat lapsen tunne-, rauhoittumis- ja vuorovaikutustaitoja. Tehtävissä herätellään myös kehotietoisuutta ja keskittymiskykyä sekä rikastetaan sanallista ilmaisua. Tehtävät sopivat niin ryhmässä kuin kotona tehtäviksi, yhdessä aikuisen kanssa.

Maltti ja Sinni -kirja ja -tunnekortit Kirjassa kerrotaan itsesäätelyn osa-alueista: ajatuksista, tunteista ja käyttäytymisestä. Maltin ja Sinnin taito-ohjelman voi toteuttaa joko 16 viikkoa kestävänä kokonaisuutena tai integroimalla harjoitukset omassa tahdissa eri oppiaineiden tunneille. Mukana on myös kirjan käyttöä tukevia monistepohjia. Lisämateriaalina tulostettava Maltin ja Sinnin taitovihko.

Fanni-sarjan kirjat tutustuttavat lapset tunnetaitoihin ja käytännön tunnesäätelykeinoihin askel askeleelta. Sisältää tarinan, tunnetaidoista kertovan osuuden kasvattajalle ja vanhemmalle sekä harjoituksia. 

Mitä sä rageet? Kasvattajan käsikirja, joka liittyy samannimiseen nuorten kirjaan. Teoriaosuudessa pureudutaan tunnetaitojen oppimiseen. Mitkä asiat vaikuttavat lapsen tunne-elämän kehittymiseen? Mitä tunnetaitojen tukeminen vaatii aikuiselta? Mikä merkitys vihalla on tunne-elämän kehityksessä? Kirja sisältää esimerkkejä ja runsaasti monipuolisia harjoituksia ja vinkkejä.  

Mitä sä rageet? #tunteita sikanolosta sairaan siistiin on kirja varhaisnuorille ja nuorille tunnetaidoista ja niiden opettelusta. Se avaa tunteiden maailmaa ja osoittaa, kuinka tärkeää on oppia ymmärtämään omia ja toisten tunteita. Kirja sisältää selkeää perustietoa tunteiden dynamiikasta ja tunnetaidoista, kehon ja mielen harjoituksia sekä luovia tehtäviä nuoren itsensä kokeiltavaksi. 

Tenavat tasapainoon kirjassa kerrotaan, mitä asioita voit havainnoida lapsen käyttäytymisestä, ja esitellään menetelmiä, joilla voit tukea lapsen sisäisen rauhoittumisjärjestelmän toimintaa ja auttaa häntä pitämään yllä sopivaa vireystilaa. Käytännön tueksi mukana on useita tehtävä- ja lomakepohjia. 

Musa tuntuu! (sisältää CD) Musiikillinen tunne- ja vuorovaikutusleikki -materiaali tunnetaitotyöskentelyn ja luovan yhteistoiminnan tueksi. Materiaalin instrumentaali- ja ”ikärajaton” musiikki soveltuu myös nuorten ja aikuisten kanssa käytettäväksi sekä erilaisiin pedagogisiin käyttötilanteisiin äidinkielestä kuvaamataitoon, liikunnasta vieraan kielen opetukseen.

Tunnehetket + Tunnehetket-tehtäväkirja sisältää ohjeita tunteiden tunnistamiseen, hallintaan ja ilmaisuun. Mukana myös runsaasti kopioitavia tehtäviä. 

Kukoistava tehtäväkirja Monipuolinen tehtäväkirja hyvinvointitaitojen opettamiseen ja harjoitteluun. Sisältää harjoituksia, tehtäviä ja tuntisuunnitelmia. Monistettava materiaali.

Tylsyyden taito Kirjan harjoitusten avulla opitaan pysähtymään, sietämään tylsyyttä ja käyttämään sitä hyödyksi. Kirja on myös oiva apu itsetuntemuksen ja tunnetaitojen harjoittelemiseen. Kirjasta saa tuntisuunnitelman lukuvuoden jokaiselle viikolle. Kokonaisuudet on suunniteltu erityisesti ala- ja yläkouluikäisille, mutta yksittäisiä harjoitteita voi käyttää kaikkien ikäryhmien kanssa.

Itsetunto kohdalleen! Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. Kirjan harjoituksissa rakennetaan toiminnallisilla tavoilla eri-ikäisten itsetuntemus- ja vuorovaikutustaitoja. Niissä pohditaan esimerkiksi omia hyviä puolia, harjoitellaan tunteiden säätelyä sekä opitaan esiintymis- ja ryhmäviestinnän taitoja. 

Salatut elämäntaidot on toimintamalli alakouluikäisten tunne- ja ryhmätyöskentelytaitojen vahvistamiseksi. Toimintamalli on kehitetty ja sitä on testattu Itä-Helsingin viidesluokkalaisten kanssa, mutta se soveltuu myös muille vuosiluokille. Materiaali on käytännönläheinen 10 opetuskerran paketti  sekä 45 että 90 minuutin kokonaisuuksiin. 

Häijyherneitä ja lempeyslientä Opas lasten ristiriitatilanteiden ehkäisyyn. Luovien ja toiminnallisten menetelmien avulla harjoitellaan niin pettymysten sietämistä kuin empatiataitojakin, jotta opittaisiin toimimaan riitatilanteessa rakentavasti. Lapset saavat toimintamalleja myös omien arjen haasteidensa ratkomiseen auttaessaan kehyskertomuksessa seikkailevia eläimiä selvittämään ristiriitojaan. Kirja sisältää yli 90 harjoitetta.

Reilu, reipas ja vastuuntuntoinen, 52 keinoa vahvistaa hyvää käytöstä. Hyveisiin perustuva kasvatus- ja opetusmalli, joka sisältää yli 300 erilaista toiminnallista ideaa. Mukana on niin yksilö- kuin ryhmätehtäviä ja myös koko koulua koskevia toimintatapoja. 

Tunteet ja käyttäytyminen hallintaan –tunnetaitojen opettaminen Aggression portaat –opetusohjelman avulla.

Tunnetaidot opetustyössä -kirja auttaa ottamaan tunnetaidot osaksi opettajuutta. Opit kohtaamaan ja käsittelemään kaikkia niitä tunteita, joiden ympäröimänä työskentelet päivästä toiseen. Käytännön esimerkit ja vinkit helpottavat tunnetaitojen soveltamista omassa työssä. 

Lohikäärmeiden kesyttäminen : luovia rentoutusharjoituksia lapsille.

Erityisesti yläkouluikäisille suunnattua. 

Scrollailemalla alaspäin löydät otsikot ja niiden alta materiaalit.

KUVAMATERIAALEJA

Mieli ry -materiaalin ladattavat ja tulostettavat julisteet: 


Hymy tunnetaiturin tehtäväkortit Tunnetaiturin tehtävät on tehty koululaisten tunnetaitojen opettamisen tueksi, mutta ne toimivat hyvin myös nuorille ja aikuisille.

Matka mielen maisemiin -korttipakan 31 kysymystä luontovalokuvin kuljettavat matkalle oman mielen maisemiin. 


Ellipsi-sivuston materiaalipankista löytyy paljon kuvia ja tietoa tunteista, ajatuksista ja käyttäytymisestä.  

Ryhmärenki -sivustolta löytyy tulostettavia tunnekuvia: 


PELI- JA LEIKKILINKKEJÄ


Ryhmayttamisopas.pdf (ameo.fi) Oppaassa on vinkkejä ryhmäytymisen tueksi. Alussa kerrotaan ryhmäytymisen tärkeydestä ja ryhmän muotoutumisesta lyhyesti. Pelejä on kerätty eri lähteistä mahdollisimman erilaisia. Pelit alkavat tutustumisharjoituksilla. Monia ryhmäytymispelejä tehdään pareittain ja pienemmissä ryhmissä ja oppaasta löytyy myös erilaisia tapoja jakaa opiskelijat pareihin tai ryhmiin. Ryhmäytyminen –osassa on pelejä teemoittain: toiminnalliset, ongelmanratkaisuun liittyvät, hauskat sekä pelailu. 

Harjoituspankki sisältää mm. tutustumis- ja luottamusharjoituksia, yhteistyö- ja tavoiteharjoituksia, itsetuntemus- ja tunnetaitoharjoitteita. Harjoitusten tarkoitus on tutustua syvemmin, luoda positiivista ryhmähenkeä, harjoitella sosiaalisia taitoja sekä oppia havainnoimaan omaa ja muiden toimintaa erilaisissa tilanteissa.

Mitä tehtäis? Oppilaiden ideoita yhteishengen rakentamiseen -aineistoon on koottu oppilasryhmien itse ideoimia pelejä, leikkejä ja tapahtumia, jotka lisäävät hyvää yhteishenkeä ryhmässä.


VALMIITA OPETUSMATERIAALEJA JA TUNTISUUNNITELMIA


Valmiita tuntiohjelmia sekä paljon lisävinkkejä ja -materiaalia tunne- ja turvataitokasvatukseen esiopetuksesta yläkouluun. Turvallinen Oulu -hankkeen tunne- ja turvakasvatuksen opetusmateriaalikokonaisuudesta löytyy oma materiaali 7-9.luokkalaisille. Klikkaa linkistä sivustolle => ammattilaiset => opetusmateriaalit. 


Hyvä myö -sivustolle on koottu tunne- ja vuorovaikutustaitotehtäviä sekä ryhmäytymiseen ja mediataitoihin liittyvää opetusmateriaalia 7.-9.-luokkien oppilaille. Tehtävät tähtäävät kouluhyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Sivusto on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön Sitouttava kouluyhteisötyö -hankkeen (SKY) Etelä-Karjalan pilotissa. 


Hyvän mielen taitomerkki yläkouluun on mielenterveystaitojen oppi- ja opetusaineisto. Hyvän mielen taitomerkin sisältöalueet: Tunnetaidot, Itsetuntemus ja vahvuudet, Kaveritaidot, Arvot ja asenteet, Hyvä arki, Turvallisin mielin kehossani, Selviytymistaidot, Unelmat ja luottamus elämään (7.-9. -luokille). Mielenterveystaitojen oppimista tukee ikätasoon sopiva, innostava ja vuorovaikutteinen oppiaineisto. Toiminnalliset, koko luokan kanssa toteutettavat tehtävät ryhmäyttävät ja motivoivat. Yläkoululaisille on tarjolla myös itsenäisesti tehtäviä osioita. Ladattava ja tulostettava materiaali.


Hyvän mielen treenivihko nuorille on mielen hyvinvointia vahvistavia harjoituksia sisältävä vihkonen. Materiaali soveltuu itsenäiseen tai ryhmätyöskentelyyn. Ladattava ja tulostettava materiaali.

 

Hyvän mielen ohjaajan oppaaseen on koottu helposti käyttöön otettavia, nuoren mielenterveystaitoja vahvistavia tehtäviä. Tehtävien kestot vaihtelevat 15–30 minuuttiin. Oppaasta löytyy lyhyesti tietoa mielenterveyden edistämisen eri osa-alueista sekä purkukysymyksiä nuoren treenivihon tehtäviin.  Ladattava ja tulostettava materiaali.

Jyväskylän hyvinvoinnin vuosikellosta löytyy valmiita tuntisuunnitelmia kaikille luokka-asteille tunnetaitojen opettamisen avuksi eri oppiaineiden sisällä: kotitalous, kuvataide, käsityö, musiikki, liikunta ja terveystieto, ympäristötieto, äidinkieli ja vieraat kielet.

Jos ees joku tajuis?! – Myötätunto ja kaveruus koulussa (sproppimateriaalit.fi) oppimateriaalikokonaisuus nuorten parissa toimiville. Viisi teemaa: kaveruus, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen, myötätunto ja toisen puolesta iloitseminen, tunteet somessa sekä auttaminen. Jokaisesta teemasta on helposti käyttöön otettava kokonaisuus. Soveltuu käytettäväksi osana monialaisia opintoja tai luokanvalvojan tunnilla, mutta myös monessa oppiaineessa kuten äidinkielessä, terveystiedossa, uskonnossa ja elämänkatsomustiedossa. Sopii erityisesti 5.–8. luokille, mutta esimerkiksi Somessakin on tunteet myös 9. luokkalaisille.

Tunteitani -tunnetaitomalli on paketti, johon on koottu harjoitteita tunteiden tunnistamiseen, säätelyyn ja ilmaisuun liittyen. Pakettia ei tarvitse noudattaa sellaisenaan, vaan harjoitusten sisältöjä voi soveltaa. Ryhmäkerrat toimivat myös irrallisina toisistaan ja harjoitteita voi poimia paketista omalle ryhmälleen sopivaksi. Sopii yläkouluun.

Työrauha kaikille -opas on tarkoitettu yläkouluikäisten oppilaiden kanssa työskenteleville, kun halutaan puuttua luokkatasolla oppituntien aikaisiin työrauhaongelmiin. Työrauha kaikille - toimintamalli on prosessi, jonka kesto vaihtelee viikoista useisiin kuukausiin. Työrauha kaikille – toiminta edellyttää perehtymistä oppaaseen. Koululta tulisi löytyä henkilö, joka ottaa päävastuun malliin perehtymisestä sekä mukaan lähtevien toimijoiden ohjaamisesta mallin toteutukseen.

Kiusaamisen ehkäisemisen aineistot ovat ladattavia oppaita, joissa sekä tietoa että harjoitteita seuraavista aiheista: Koulun kiusaamisen vastaisen työn kehittäminen, vanhempainiltamalli koulukiusaamisesta, oppilaiden kaveritaitojen ja ryhmän toiminnan tukeminen. Sopii 4.-9. luokkalaisille.

Kaikille kaveri -oppaan tavoitteena on antaa välineitä nuorten kaveritaitojen vahvistamiseen sekä sen ymmärtämiseen, miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle. Opas tarjoaa myös vinkkejä siihen, miten tukioppilastoiminta voi ehkäistä nuorten yksinäisyyttä. Jokaisessa luvussa on tietoa ja toiminnallisia harjoituksia.

Kaveritaitoja-ohjelma on suunnattu erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille ja sen tavoitteena on tarjota vahvistusta vuorovaikutukseen ja sosiaalisiin tilanteisiin, lisätä itsetuntemusta sekä lievittää yksinäisyyttä.  

KouluKunnossa yhdessä! -osallistava hyvinvoinnin vuosikello esi- ja perusopetukseen. Työväline auttaa kiinnittämään huomiota oppilaiden psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin koko lukuvuoden ajan. Harjoitusten tavoitteena on edistää koululaisten hyvinvointia ja lisätä kouluun kiinnittymistä. Vuosikello jakautuu kymmeneen eri teemaan. Jokaisesta teemasta on lyhyt teoreettinen taustoitus ja eripituisia harjoituksia eri luokka-asteille. Erityisesti rentoutumis- ja läsnäoloharjoitukset ovat käyttökelpoisia viikoittain tai jopa päivittäin, ja ne on helppo toteuttaa esimerkiksi oppitunnin alussa.

Mielen hyvinvoinnin opetussisällöt 7. luokalla antavat perustietoa mielen hyvinvoinnista voimavarana nuoren elämässä. 8. ja 9. luokalla opetussisällöt laajenevat, syvenevät ja täydentyvät. Mielen hyvinvoinnin opetuskokonaisuuteen on koottu kattavasti mielenterveystietoja ja -taitoja. Ladattava ja tulostettava materiaali jokaiselle vuosiluokalle erikseen.

Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat tukioppilaan toiminnan kannalta olennaisia. On tärkeää, että tukioppilas osaa tunnistaa omat tunteensa, jotta hän kykenee vuorovaikutustilanteissa myötäelämään toisen tunteita. Tukioppilaalle tärkeitä tunnetaitoja ovat etenkin omien ja toisen tunteiden tunnistaminen, omien tunteiden nimeäminen, tunteiden ilmaiseminen ja niiden käsitteleminen


Nuorten ahdistuneisuus ja pelot -tietopaketti nuorille peloista ja ahdistuksesta. Sopii yläkouluun.


Mitä kuuluu? -materiaalikokonaisuus käsittelee teemoja Mielenterveys- ja tunnetaidot, Uupumus ja jaksaminen, Sosiaaliset taidot ja yhteisöllisyys, Puheeksi ottaminen ja avun hakeminen. Soveltuu osaksi opetusta toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorten ryhmien kanssa. Jokainen teema muodostaa oman noin 30 min kestoisen moduulinsa, joka käydään läpi ohjaajan johdolla. Moduulit koostuvat videoista, joissa käydään läpi kunkin teeman teoriaosuus ja ohjeet harjoituksiin tai keskusteluihin. Moduuleja voidaan käydä läpi yksi kerrallaan eri aikoina, tai useampi peräkkäin. Moduulit on hyvä käydä läpi numerojärjestyksessä.

KAMU Kaveri mielessä, Miten tuen kaveriani? -tunnit - MIELI ry   KAMU-tunnit ovat neljän oppitunnin kokonaisuus, jonka aikana nuori saa välineitä omasta jaksamisesta ja mielenterveydestä huolehtimiseen, kaverin tukemiseen, huolen puheeksi ottamiseen kaverin kanssa sekä siihen, milloin kaverin tilanne on vietävä aikuisen tai ammattilaisen tietoon. 


VIDEOITA


Avoin tarina | Yle Areena Koululaisten kirjoittamia tarinoita suvaitsevaisuudesta, ihmisten monenlaisuudesta ja erilaisuudesta. Tarinoista on tehty 5 lyhytelokuvaa, yhden jakson kesto n. ½ tuntia. Lyhytelokuviin pyydettiin loppuratkaisuja ja jokaiseen jaksoon on kuvattu kolme vaihtoehtoista loppua. Sopii 5.-9. luokille.

Esteitä ja ylityksiä: Lyhytelokuvien pääosassa ovat koululaiset ja esteet, joita he elämässään kohtaavat. Isommille oppilaille, myös viittomakielisenä, n. 17min/itsenäinen jakso. 


Jälki, joka jää: Dokumenttisarja, joka käsittelee kiusaamista nuorten näkökulmasta. Sarja koostuu viidestä eri nuorten tarinasta, jossa päähenkilöt avaavat kokemuksiaan kiusaamisesta sekä sen jättämistä jäljistä. Jokaisen jakson lopuksi muut nuoret katsovat päähenkilön tarinan ja pohtivat ratkaisuja kiusaamisen estämiseen ja loppumiseen. Tunnetaitoja, erilaisuutta käsittelevä, n. 15min/jakso. 


Jotain rajaa: Koulumiljööseen keskittyvä, lämminhenkinen tarina ystävyydestä ja yksin jäämisestä. Sarjassa ei ole hyviksiä tai pahiksia, vaan vastuu kiusaamisesta on kaikilla yhteisön jäsenillä. Tarina perustuu aikuisten lapsuuskokemuksiin sekä tämän päivän koululaisten kohtaamiin tositilanteisiin. n. 10min/jakso. 


Hellurei ja helkkarin tunteet -videon aiheena on tunteet ja tunteiden hyväksyminen. Soveltuu 10-15 -vuotiaille. 


Epäonnistua ja yrittää uudelleen elokuvassa kuvataan, miten myönteisten ajatusten avulla voi sietää vaikeita tunteita sekä kestää paremmin vastoinkäymisiä ja hankalia tilanteita. Kesto 2:44.


Simple Acts of Kindness on tarina ystävällisyydestä, myötätunnosta ja hyvän tekemisestä. Osa 1. Kesto 3:05.

Simple Acts of Kindness on tarina ystävällisyydestä, myötätunnosta ja hyvän tekemisestä. Osa 2. Kesto 2:56.


RAUHOITTUMIS- JA RENTOUTUMISHARJOITTEITA


Hymykoulut -sivustolle koottu 13 äänitettä, joissa on erilaisia ja eripituisia mindfulness- ja läsnäoloharjoituksia. Harjoitusten kesto 5-30min.

Tietoisuustaitoharjoitteita lapsille, nuorille ja aikuisille. Sivustolle on koottu muutamien minuuttien kestoisia tietoisuustaitoharjoitus-äänitteitä. Harjoituksia voi tehdä useissa eri tilanteissa, esimerkiksi koulupäivän alussa, välitunnin jälkeen, iltapäivällä, ennen koetilannetta tai esitelmää. Teemoina keho, mieli, tunteet.

Oivamieli-harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. Harjoituksia voi käydä läpi järjestyksessä tai tehdä niitä oman mielen mukaan. Aluksi kannattaa tutustua TIETOINEN LÄSNÄOLO-osion harjoituksiin, koska läsnäolon ja keskittymisen taitoja tarvitaan myöhemmissä harjoituksissa.

Chillaa-apin avulla voidaan vähentää stressiä, ahdistusta, jännitystä. Chillaa sisältää helppoja ja nopeita harjoituksia rentoutumiseen, rauhoittumiseen tai negatiivisista ajatuksista ja jännityksestä irtautumiseen. 

Lapsille ja nuorille sopivia harjoituksia rentoutumiseen, tietoiseen läsnäoloon sekä mielenterveystaitojen harjoittamiseen.

16 lyhyttä mindfulness- ja rentoutusäänitettä. Sopii 4.-9. luokille.

Rauhoittumiskortit lapsille ja nuorille. Korteissa on 45 erilaista rauhoittumisharjoitusta neljässä värikategoriassa: Sininen = kehon rauhoittaminen, Keltainen = mielen rauhoittaminen, Vihreä = Lempeyden rauhoittava voima, Punainen = Liikkeen rauhoittava voima. Maksullinen materiaali.

KIRJALLISUUTTA

Tunnehetket + Tunnehetket-tehtäväkirja sisältää ohjeita tunteiden tunnistamiseen, hallintaan ja ilmaisuun. Mukana myös runsaasti kopioitavia tehtäviä. 

Kukoistava tehtäväkirja hyvinvointitaitojen opettamiseen ja harjoitteluun. Sisältää harjoituksia, tehtäviä ja tuntisuunnitelmia. Monistettava materiaali.

Tylsyyden taito -kirjan harjoitusten avulla opitaan pysähtymään, sietämään tylsyyttä ja käyttämään sitä hyödyksi. Kirja on myös oiva apu itsetuntemuksen ja tunnetaitojen harjoittelemiseen. Kirjasta saa tuntisuunnitelman lukuvuoden jokaiselle viikolle. Kokonaisuudet on suunniteltu erityisesti ala- ja yläkouluikäisille, mutta yksittäisiä harjoitteita voi käyttää kaikkien ikäryhmien kanssa.

Musa tuntuu! (sisältää CD) on musiikillinen tunne- ja vuorovaikutusleikki -materiaali tunnetaitotyöskentelyn ja luovan yhteistoiminnan tueksi. Materiaalin instrumentaali- ja ”ikärajaton” musiikki soveltuu myös nuorten ja aikuisten kanssa käytettäväksi sekä erilaisiin pedagogisiin käyttötilanteisiin äidinkielestä kuvaamataitoon, liikunnasta vieraan kielen opetukseen.

Mitä sä rageet? Kasvattajan käsikirja, joka liittyy samannimiseen nuorten kirjaan. Teoriaosuudessa pureudutaan tunnetaitojen oppimiseen. Mitkä asiat vaikuttavat lapsen tunne-elämän kehittymiseen? Mitä tunnetaitojen tukeminen vaatii aikuiselta? Mikä merkitys vihalla on tunne-elämän kehityksessä? Kirja sisältää esimerkkejä ja runsaasti monipuolisia harjoituksia ja vinkkejä.  

Mitä sä rageet? #tunteita sikanolosta sairaan siistiin on kirja varhaisnuorille ja nuorille tunnetaidoista ja niiden opettelusta. Se avaa tunteiden maailmaa ja osoittaa, kuinka tärkeää on oppia ymmärtämään omia ja toisten tunteita. Kirja sisältää selkeää perustietoa tunteiden dynamiikasta ja tunnetaidoista, kehon ja mielen harjoituksia sekä luovia tehtäviä nuoren itsensä kokeiltavaksi. 

Mieletön fiilis — Hyvän mielen käsikirja tarjoaa nuorelle käytännönläheisiä työkaluja omien tunteiden tunnistamiseen ja keinoja niiden kanssa pärjäämiseen. Tämän kirjan neuvoilla sekasorto selviää ja nuori saa taitoja rakentaa mielen hyvinvointia ja toimivia ihmissuhteita myös tulevaisuudessa! 

Itsetunto kohdalleen! Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. Kirjan harjoituksissa rakennetaan toiminnallisilla tavoilla eri-ikäisten itsetuntemus- ja vuorovaikutustaitoja. Niissä pohditaan esimerkiksi omia hyviä puolia, harjoitellaan tunteiden säätelyä sekä opitaan esiintymis- ja ryhmäviestinnän taitoja.