Opiskeluhuoltotyö

Yksilöä tuetaan yhteisöä tukemalla – Kaikkien tehtävä!


Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä, koko yhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Yhteisöllinen opiskeluhuolto tähtää kouluyhteisön hyvinvointiin. Tätä tavoitetta varten jokaisessa peruskoulussa toimii koulukohtainen opiskeluhuoltoryhmä. (THL 2021.) 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto on koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden ja psykologi- ja kuraattoripalveluiden lisäksi monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa, jota toteutetaan monialaisessa asiantuntijaryhmässä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa. Opiskelijalla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon ja opiskeluhuollon palveluihin. (Laitinen 2021.) 

”Jottei kukaan jää yksin auttaessaan lasta tai nuorta hänen vaikeuksissaan.”


Opiskeluhuoltotyö on tärkeä osa inklusiivisen toimintakulttuurin rakentamisessa. Verkostoyhteistyötä ja sen huolellista suunnittelua on käsitelty jo kodin ja koulun yhteistyön yhteydessä. Tapaamisia valmistellessa on hyvä ottaa käyttöön verkostoyhteistyön yhteydessä mainittuja tarkistuslistoja, jotta kaikkien ääni tulee tapaamisissa varmasti kuulluksi. Samalla ammattilaisten aikaa säästyy, kun kunkin tapaamisen tavoitteet ovat selkeät. Konsultatiivisella toiminnalla puolestaan on mahdollista levittää erilaisten koulussa toimivien asiantuntijoiden tietotaitoa mahdollisimman suuren joukon käyttöön. Konsultatiivisesta oppimisen tuesta kerrotaan tarkemmin Yhteistyö koulussa -sivulla.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki


Opiskeluhuolto on oppilaitoksissa tapahtuvaa työtä, jolla huolehditaan lapsen ja nuoren fyysisestä ja psyykkisestä sekä sosiaalisesta hyvinvoinnista. Tavoitteena on saada aikaan terve ja turvallinen oppimisympäristö, suojella mielenterveyttä, ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä tukea oppilaan ja kouluyhteisön hyvinvointia. (THL 2021.) 

Opiskeluhuoltolaki on uudistumassa vuonna 2022. Laissa säädetään esi- ja perusopetuksessa olevan oppilaan oikeudesta opiskeluhuoltoon sekä opiskeluhuollon järjestämisestä. Lain tarkoituksena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä, sekä koko oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä. Näiden lisäksi lain tarkoituksena on turvata varhainen tuki sitä tarvitseville sekä opiskeluhuoltopalvelujen saanti ja laatu.

Opinto-ohjauksen aamukahvit 20.5.22_Opiskeluhuolto muutoksessa_KL_OPH.pdf

Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän jäsenten keskeisiä tehtäviä


REHTORI

Rehtori on kokonaisvastuussa koulunsa oppilashuoltotyöstä ja johtaa yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. Toimii yleensä yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän puheenjohtajana ja vastaa käytännön työn organisoinnista, suunnittelusta ja toteuttamisesta.


LUOKANOPETTAJA/ ERITYISLUOKANOPETTAJA/ LUOKANVALVOJA

Tehtävänä on toimia oppilaan lähimpänä aikuisena koulussa. Vastaa oman luokkansa asioista ja arjesta koulussa. Ensimmäinen ja lähin yhteyshenkilö koulun ja kodin välillä.


OPPILAANOHJAAJA ELI OPO

Opo on oppilaan ohjaamisen asiantuntija. Opo auttaa ja kannustaa oppilasta oman polun löytämisessä. Opo tukee myös jatko-opintojen suunnittelussa.


ERITYISOPETTAJA

Tukee ja ohjaa kasvun ja oppimaan oppimisen taitoja. Arvioi oppilaan tarvitsemaan tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin.


TERVEYDENHOITAJA

Terveydenhoitaja on terveydenhuollon asiantuntija kouluyhteisössä.


KOULUKURAATTORI

Koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä. Kuraattorin vastuualueena on erilaiset pulmat, jotka voivat liittyä esimerkiksi koulunkäyntiin, perhetilanteeseen tai vapaa-aikaan.


KOULUPSYKOLOGI

Koulupsykologi auttaa lasta ja nuorta, jos hänellä on vaikeuksia esimerkiksi oppimisessa, sopeutumisessa, tunne-elämässä tai ryhmässä toimimisessa.


Koulun yhteisöllinen opiskeluhuolto


Yhteisöllisessä hyvinvointityössä seurataan, arvioidaan ja kehitetään kouluyhteisön, luokkien ja oppilasryhmien hyvinvointia. Lisäksi hyvinvointityöhön kuuluu mm. kouluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen. Hyvinvointityötä tehdään yhteistyössä oppilaiden, huoltajien ja muiden lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien toimijoiden kanssa.


Koulun yhteisöllinen hyvinvointityö on mm.


Koululla toimii yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä (joka voidaan lyhentää Y-OHR), joka koordinoi, kehittää ja arvioi koulun opiskeluhuoltotyötä. Hyvinvointityötä koulussa johtaa koulun rehtori. Y-OHR:ään kuuluu rehtori, erityisopettaja, oppilaanohjaaja (vuosiluokilla 7-9), koulupsykologi, koulukuraattori ja kouluterveydenhoitaja. Y-OHR:n toimintaan osallistuu sovitusti myös oppilaat, huoltajat ja muut yhteistyötahot.


Koulun monialainen asiantuntijaryhmä


Monialainen asiantuntijaryhmä tukee ja auttaa lasta tarvittaessa. Työskentelyn lähtökohtana on, että oppilas on aktiivinen omissa asioissaan ja tulee niissä kuulluksi. Mikäli huoli lapsesta herää, voidaan hänen auttamisekseen koota monialainen asiantuntijaryhmä. Ryhmä perustetaan aina yhteisestä sopimuksesta ja myös sen jäsenet nimetään yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa. Ryhmässä tavallisimpina jäseninä on oppilaan ja huoltajien lisäksi esimerkiksi oppilaan opettaja, koulupsykologi/kouluterveydenhoitaja/koulukuraattori tai muu oppilaalle tärkeä henkilö.


Monialaisessa asiantuntijaryhmässä käydään läpi mitä apua oppilas on saanut ja sovitaan yhdessä mitä oppilaan auttamiseksi ja tilanteen parantamiseksi olisi hyvä vielä tehdä. Jotta oppilas saa tarvitsemansa tuen hyvissä ajoin, kannattaa ryhmä perustaa matalalla kynnyksellä. Kun yhdessä todetaan oppilaan tilanteen parantuneen riittävästi, voidaan yhdessä sopia monialainen asiantuntijaryhmä tarpeettomaksi.



Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat Järvenpään kaupungissa 

Järvenpäässä opiskeluhuolto järjestetään monialaisena yhteistyönä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen oppilaitosten, perhetyön palveluiden ja Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa niin, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. (Järvenpään kaupunki 2020.) 

Opiskeluhuollon lain vaatimana ohjausryhmänä toimii Järvenpäässä moniammatillinen opiskeluhuoltoryhmä KuntaOHR, johon kuuluvat opetusjohtaja puheenjohtajana, kasvun ja oppimisen tuen päällikkö sihteerinä, vastuurehtorit, varhaiskasvatusjohtaja, opiskeluhuollon päällikkö, Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden eri edustajia sekä tarvittaessa muita asiantuntijoita. Järvenpään KuntaOHR huolehtii opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista. KuntaOHR seuraa yhteisöllisen opiskeluhuollon sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista sekä arvioi tukipalvelujen riittävyyttä sekä tukipalveluiden kohdentamista eri kouluasteilla. (Järvenpään kaupunki 2020.)  

Kaikissa Järvenpään kouluissa toimii yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä. Se kokoontuu säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa lukukaudessa. Sen tavoitteena on edistää kouluyhteisöjen hyvinvointia ja turvallisuutta. Ryhmää johtaa rehtori tai apulaisrehtori ja sen muita jäseniä voivat olla koulun turvallisuusvastaava, oppilaskunnan edustaja, vanhempainyhdistyksen edustaja sekä mahdollisesti myös muita asiantuntijoita. (Järvenpään kaupunki 2016.) Yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä ei käsitellä yksittäisen opiskelijan opiskeluhuollollista asiaa edes suostumuksella tai opiskelijan pedagogisen tuen arviointiin tai järjestämiseen liittyviä asioita. (Laitinen 2021.) 

Yhteistoiminnan vahvistaminen on myös opiskeluhuoltoa ohjaava merkittävä toimintaperiaate (oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013). Yhteistoimintaa edistävät osallisuutta tukeva toimintakulttuuri, yhtenäisistä toimintatavoista sopiminen sekä osaava ja hyvinvoiva henkilöstö (THL 2015). Yhteisöllinen hyvinvointityö vaatii siis tiivistä yhteistyötä oppilaiden, vanhempien sekä muiden lasten ja nuorten parissa työskentelevien tahojen kanssa. Huoltajia tiedotetaan ryhmän toiminnasta koulujen lukuvuositiedotteessa, koulujen kotisivuilla tai Wilmassa. Yhteisöllisessä oppilashuollossa tarkasteltavia kysymyksiä ovat muun muassa koko kouluyhteisön hyvinvointi, yhteisöllisyys, oppimisympäristön turvallisuus ja viihtyisyys sekä oppilaiden osallisuuden edistäminen. Oppilaiden sekä huoltajien osallisuus ja kuulluksi tuleminen ovat yhteisöllisessä opiskeluhuollossa tärkeitä toimintatapoja, koska ne vahvistavat hyvinvointia. Opiskeluhuolto toimii mahdollistajana, jotta kouluyhteisössä olisi vahvempi tunne yhteenkuuluvuudelle ja avoimelle vuorovaikutukselle sekä moniammatilliselle huolenpidolle. Osallisuutta lisäävät toimintatavat edesauttavat myös ongelmien ennaltaehkäisyä, niiden varhaista tunnistamista ja tarvittavan tuen järjestämistä. (Järvenpään kaupunki 2020.)  

Jokainen koulun aikuinen on velvoitettu kokoamaan moniammatillisen ryhmän, kun herää oppilaan kokonaisvaltaiseen kehitykseen, terveyteen tai oppimiseen liittyvä huoli. Moniammatillisesti selvitetään tuen tarve. Myös oppilas tai huoltaja voi tuoda huolensa esille ja pyytää asiantuntijaryhmän koolle. Näitä ryhmiä kutsutaan yksilökohtaisiksi opiskeluhuolloiksi ja näissä käsitellään yhden oppilaan asioita toisin kuin yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeää on myös varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ennaltaehkäisy. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä oppilashuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa. (Järvenpään kaupunki 2021.) 

Järvenpään kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelmien kokonaisuus muodostuu kolmesta suunnitelmasta, jotka yhdessä ohjaavat oppilashuollon suunnittelua ja toteutusta. Suunnitelmat valmistellaan monialaisessa yhteistyössä. Suunnitelmat ovat lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon kirjataan opiskeluhuoltoa koskeva osuus, Järvenpään kaupungin esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus oppilashuollosta sekä koulukohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma. (Järvenpään kaupunki opiskeluhuoltosuunnitelma 2021.) 

Opiskeluhuoltolaki ja Järvenpään opetussuunnitelman kirjaukset opiskeluhuollosta ovat linjassa. Tällä hetkellä puhutaan kuitenkin hyvinvointivajeesta. Lasten, nuorten ja perheiden tuen tarve on lisääntynyt. (Kouluterveyskysely 2021.) Opiskeluhuollon työpanosta tarvitaan sekä oppilaiden, opiskelijoiden, vanhempien kuin opettajien tueksi. Koulujen opiskeluhuoltotyö on Kaikille yhteinen koulu -kehittämistoiminnan kuulemisten perusteella jäänyt kuitenkin polkemaan paikoilleen. Opettajat toivoisivat opiskeluhuollon jalkautuvampaa työskentelytapaa. Hyvinvointivajeeseen vastaamiseen tarvitaan kaikkia päättäjistä toimijoihin.  

 

Lähteet


Järvenpään kaupunki. 2016. Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma. 

Järvenpään kaupunki. 2020. Järvenpään kaupunki opiskeluhuoltosuunnitelma 2020. 

Järvenpään kaupungin perusopetus. 2021. Kaikille yhteinen koulu. 

Lahtinen, M. & Lankinen, T. 2020. Koulutuksen lainsäädäntö käytännössä. Tietosanoma Oy, 11. uudistettu laitos. Tallinna: Printon. 2020. 

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Annettu Helsingissä 30.12.2013. 

THL. 2015. Monialainen opiskeluhuolto ja sen johtaminen. 

THL. 2021. Opiskeluhuolto. 

Vitikka, E., Eskelinen, M. & Kuukka, K. 2021. Oikeus oppia. Oppimisen tuen, lapsen tuen ja inkluusion edistämistoimia varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa valmisteleva työryhmän väliraportti. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2021:30.