4. L’alta edat mitjana (s. III-VIII): transició cap el feudalisme

Els forns de Can Tintorer i Can Pedrerol deixen de produir al llarg del s. III, cosa que no vol dir pas que les villae deixin de cultivar-se sinó que produirien sota uns altres canals. Fins i tot és possible que el cultiu de cereals augmentés, disminuint temporalment el de la vinya.

Alhora però, segons el materials ceràmics, es percep la continuïtat del de Sant Llorenç de Fontcalçada i Can Sant Joan, mentre que no hi ha informació sobre la resta. Hom creu que el procés de concentració de la terra faria que algunes villae desapareguessin, mentre que d’altres augmentarien llurs dimensions: seria el cas de Can Feliuet de Vilamilanys.

L’evangelització exigí que en llocs allunyat on hi havia un nucli rural més o menys important, s’hi aixequés un temple que a la llarga o a la curta esdevindria parròquia sufragània de la Seu principal episcopal.

Un d’aquests nuclis forans on s’erigí una de les més primitives parròquies fou la de Sant Feliuet, construïda en terres d’una vil·la romana anomenada “Villam de Milans” (987) i “Villa de Milanos (991). L’època visigòtica

No hi ha cap mena de documentació. Segurament Rubí gravitaria sota Egara que sembla que en aquesta època mantindria la seva importància en el Vallès, corresponent als seus bisbes el control de la comarca.

ACTIVITATS

1. Elabora un mapa de la zona que comprenia la Laietània Imperial assenyalant les corresponents divisions administratives i les principals ciutats.

2. Documentat sobre els models urbanístics romans, inclou les corresponents il·lustracions i mira d’aplicar aquest model a Rubí. Assenyala la tipologia i la funció dels edificis públics que segurament es trobaven a Rubí.