1.6 Fauna
La fauna del Vallès Occidental és la part menys visible del conjunt biogeogràfic. La forta acció antròpica a les zones urbanitzades i industrials és la causa que la vida animal sigui en gran part imperceptible. Les espècies no ramaderes i no domèstiques, però són presents al paisatge: entre peixos, rèptils, amfibis, aus i mamífers s’han descrit 200 espècies d’animals.
Mamífers i altres animals de terra
El bosc d’alzines i pins mediterrani pot acollir mamífers com l’eriçó comú, el teixó, el gat mesquer, el ratolí mediterrani i la rata comuna. Les màquies i les garrigues són l’habitat d’altres mamífers com l’eriçó africà clar, la mussaranya comuna, la guineu, la mostela, la llebre, el conill i el ratolí de bosc. Els camps de conreu són l’hàbitat del talpó roig. Els alzinars i les pinedes denses de la Mola i l’Obac acullen el porc senglar, que és el mamífer més gros que es pot trobar a la comarca. Les fonts, basses i altres sistemes d’acumulació d’aigües constitueixen l’hàbitat del tritó jaspiat i de diverses menes de gripaus i granotes. A les zones rupícoles i al medi urbà són freqüents el dragó comú, les sargantanes i els llangardaixos. Als boscos, conreus i ermots apareixen la serp verda i l’escurçó. A les vores del torrents i llocs més frescals s’hi troba la llíssera i la serp d’aigua.
Ocells
Són molt abundants la garsa, el pardal comú, el rossinyol, el falciot negre, l’oreneta, la merla, el pinsà i la cadernera. D’altres, en canvi, són en regressió, com els rampinyaires xoriguers que es troba en perill d’extinció per dificultat de nidificació; el falcó pelegrí i el duc gairebé no es reprodueixen.
Invertebrats
Amb espècies endèmiques en certs casos, com alguns petits cargols entre els gastròpodes, i els aràcnids miriàpodes, insectes lepidòpters i alguns crustacis. Cal remarcar els coleòpters, amb nombroses espècies pròpies del massís de la Mola i de l’Obac, com el catòpid carvernícola que habita a totes les coves i avencs. També cal esmentar hemípters com la cigala, mosques i mosquits.
ACTIVITATS
1. Elabora un informe amb il·lustracions de 7 de les espècies animals esmentades més amunt.
2. Enumera el tipus de fauna predominant la terme municipal de Rubí, situant-lo per zones.
3. Amb el títol “La gestió de la natura”, confecciona un informe on es detallin les mesures que creus que s’han de prendre per la gestió integral del territori, a fi de recuperar o de conservar –en alguns casos- la qualitat mediambiental tant del territori de Rubí, de la seva comarca, com de totes aquelles parts del ecosistema global que consideris que l’afecten.