2.2 Piràmides d’edats

Les piràmides de principis de la dècada dels 1980 presentaven una estructura de base ampla i vèrtex estret, típica de població jove majoritàriament, amb un índex de natalitat relativament alt. Eren la conseqüència de 20 anys de migracions que aportaren adults joves en edat de procrear. La de 1991 presenta ja els canvis típics de la transició demogràfica, confirmada el amb la de 1996: es nota que la base és més estreta. El grup de nens de 0 a 4 anys és força menor que el de 5 a 9, i molt més baix que el de 10 a 14. Això indica un brusc descens de la natalitat durant la primera meitat dels anys 80, moderat al llarg de la segona. Es pot explicar a partir de:

  • La crisi econòmica.

  • Un canvi de mentalitat de les parelles respecte al nombre de fills que volen tenir, típic de societats desenvolupades.

  • Un increment del nombre de dones que treballen.

  • Un coneixement i ús major dels mètodes de planificació familiar (anticonceptius).

El resultat és una piràmide en procés d’envelliment, que respon a una societat d’adults i vells, on disminueix el nombre d’infants. És el típic procés de les societats industrialitzades, amb taxes de natalitat baixes i de mortalitat també de moment baixes, estabilitzades pel desenvolupament econòmic i de la medicina, però que possiblement a curt termini comencin créixer considerablement.

Aquest fenomen de reducció d’infantaments es detecta a Rubí amb un cert retard respecte a la seva comarca i en el conjunt de Catalunya, atès que té encara una de les poblacions més joves del país.

ACTIVITATS

1. Quins problemes creus que pot generar el procés general d’envelliment de la població de Rubí?

2. Enumera les causes que generen el procés d’envelliment de les poblacions.

3. Elabora una piràmide de població de Rubí a partir de dades posteriors al cens de 1991.