Wat zijn doorkijkers?

Doorkijkers zijn mensen die net een beetje verder kijken dan hun eigen wereldje. Zij vormen het Nederland van het midden. Een heel divers midden, een netwerk van groepen met soms dunne verbindingen ertussen. Met verschillen die niet allemaal overbrugbaar zijn, die soms flink schuren. Maar het gaat om die verbindingen. Doorkijkers zorgen voor die verbindingen.

De naam 'doorkijkers' is geïnspireerd door een bekend schilderij van de Delftse schilder Pieter de Hooch, een tijdgenoot van Vermeer. Het schilderij toont een beeld uit het dagelijks leven op een binnenplaats van een huis in Delft. Een vertrouwde beschermende omgeving voor degenen die daar wonen. De binnenplaats heeft echter ook een doorkijkje naar de buitenwereld, waar andere mensen leven met andere gebruiken. In de poort naar de buitenwereld staat een vrouw, een 'doorkijker'.

Doorkijken vraagt een bepaalde mate van inspanning als ook van ontspanning. Je wordt uitgenodigd uit je comfortzone te stappen en je te openen voor een voor jou vreemde wereld, waar andere manieren gelden, een andere taal gesproken wordt, letterlijk of figuurlijk. Bijna altijd levert het nieuwe inzichten op, die als je geluk hebt je wereldbeeld ruimer/breder maken, en daarmee inclusiever. Buiten jouw vertrouwde omgeving blijkt een mens te staan, met vaak verwante gevoelens en idealen. Vreemde gebruiken blijken niet alleen boeiend maar ook vaak gebaseerd op herkenbare waarden.

Er zijn veel doorkijkers. Een klant maakt elke keer in de supermarkt een praatje met de kassière. Een vader start een huiswerkklas voor de kinderen in de buurt. Een vrouw organiseert koffieochtenden voor nieuwkomers in de stad. Ga zo maar door.

Er komt elke maand een doorkijker in Delft op Zondag. Heeft u suggesties wie dat zou kunnen zijn? Laat het ons weten op delftsebruggen@xs4all.nl

Terug naar Doorkijkers pagina.