LLAR D'INFANTS

Tramesa 4 de maig

Aquesta setmana les mestres de la llar d’infants us enviem unes propostes per despertar i treballar els cinc sentits. Els primers contactes que fa l’infant amb el món que l’envolta els fa a través dels sentits. Els ulls, les orelles, el nas, la boca i les mans ens proporcionen informació i ens permeten percebre i relacionar-nos amb l’entorn. És important, doncs, promoure en els infants el desenvolupament sensorial i anar-los oferint experiències i sensacions que els permetin ser cada cop més conscients de les seves percepcions.

També, com cada setmana, seguim amb els reptes d’autonomia personal!

Repte 1 - Tenim cinc sentits!

Us proposem començar mirant, escoltant o narrant algun conte relacionat amb els 5 sentits. Al vostre correu electrònic trobareu el conte "El país dels cinc sentits" explicat per la Marta.

També us fem arribar una cançó de la Dàmaris Gelabert que es pot escoltar, cantar i ballar en diverses ocasions.

Repte 2 - Endevina, endevinalla…quin animal s’hi amaga?

Per tal de promoure i educar el sentit de l’oïda, us proposem escoltar, imitar i endevinar sons d’animals! El gall, el porc, l’ànec, el gat, la gallina, el cavall, el mico i els pollets… Quin serà?

Mireu al vostre correu! Hi trobareu els sons dels animals.

Repte 3 - Toca - toca

El tacte és un dels sentits més importants d’exploració que té l’infant. Des de ben petits ja podem veure el seu interès per agafar-ho tot, i quan agafen un objecte no només l’exploren amb el tacte sinó també amb la boca, la vista i l’oïda. Per això, les propostes de manipulació com la panera dels tresors o les safates d’experimentació són un gran recurs per promoure el desenvolupament del tacte i d’altres sentits.

La proposta que us fem nosaltres és la bossa sorpresa. Es tracta de posar objectes diferents a dins d’una bossa opaca o una caixa: una esponja, una pilota petita, un animal o un cotxe de joguina, una petxina, cotó fluix, una pinta o un raspall, una peça de fusta, unes claus, un plàtan… Els infants han de tocar el què hi ha a dins i, sense mirar, endevinar de quin objecte es tracta. Si es fa amb una caixa, s’hi ha de fer un forat per posar-hi la mà! Només tocant poden percebre la textura, les dimensions, la forma... Hem de tenir en compte que han de ser objectes que els infants coneguin. Si ho volem fer més fàcil, els podem demanar si poden trobar un objecte concret dins la bossa, donant-los ja la pista de quin objecte busquem.

Pels infants que no han adquirit el llenguatge, els hi podem presentar com una proposta de manipulació, sense que hagin d’endevinar quin objecte és. Podem recuperar la panera dels tresors i introduir-hi nous materials o agafar algunes safates i posar-hi materials amb textures variades (sorra, aigua, arròs, cotó…).

Repte 4 - Fem d’exploradors?

La vista és un dels sentits més importants, ja que ens aporta una gran quantitat d’informació del nostre entorn. De fet, en el cervell, l’àrea dedicada als mecanismes de visió és molt més gran que la de qualsevol altre sentit. Els infants coneixen i aprenen a diferenciar els objectes del seu entorn pels seus colors, formes, dimensions, distàncies, etc.

Una de les propostes que es poden fer per tal de promoure la discriminació visual amb els infants més grans és buscar i classificar objectes per colors. Podem buscar objectes per casa de colors determinats i classificar-los en caixes o recipients.

Pels més petits podem preparar una safata amb objectes diversos classificats i deixar-los jugar lliure i creativament amb el material. Hi podem posar taps de suro, de plàstic, cintes, cadenes, tubs de cartró, pinyes, claus, agulles d’estendre, anelles petites… A l’hora de recollir els podem guiar i ensenyar-los com ho classifiquem a la safata, demanant-los que ens ajudin.

A través d’aquestes dues propostes no només podem entrenar el sentit de la vista dels infants, sinó que també treballem nocions matemàtiques bàsiques (classificar, ordenar i comparar les característiques o propietats dels objectes).

El joc amb la llum i la foscor també ens permet treballar i estimular el sentit de la vista. Us animem a repetir aquesta setmana la proposta de joc amb la llanterna!

Repte 5 - Fem macedònia?

Els sentits del gust i de l’olfacte els intentarem promoure a través d’una mateixa proposta de cuina. A través d’una activitat quotidiana com és cuinar es poden desenvolupar tots els sentits!

Us proposem preparar una macedònia amb els vostres fills i filles i parar especial atenció amb les olors i el gust de les diferents fruites. Hi podem posar taronges, pomes, plàtans, maduixes, peres, kiwi... Podem demanar als infants que ens ajudin a pelar algunes fruites i olorar amb ells les olors que fan (algunes fruites en faran molta i d’altres no). Els infants més agosarats ens poden ajudar també a tallar-la a trossets petits amb un ganivet de punta rodona que no talli molt. Podem també preparar una mica de suc de taronja per acompanyar la macedònia i exprimir les taronges amb l’ajuda dels nens i nenes.

Un cop preparat només queda una cosa: tastar-ho!! Podem demanar als infants quina fruita els agrada més i quina menys.

Bon profit!

Repte 6 - Seré capaç!

Continuem consolidant els reptes d’autonomia:

AVIONS, ens ensenyeu com proveu de menjar sols?

BICICLETES, ens ensenyeu com endreceu les joguines després de jugar-hi?

Molts ànims!! De ben segur que tard o d’hora en sereu capaços!!



No oblideu de mirar el correu, trobareu l'enllaç amb el recull d'imatges de la setmana passada. Us animem també a enviar-ne més durant aquesta setmana!