LLAR D'INFANTS

Tramesa 20 d'abril

Repte 1 - Un Sant Jordi confinat

El primer repte que us proposem avui són tres activitats per celebrar el dia de Sant Jordi des de casa. Tal i com s’explica al currículum del primer cicle d’educació infantil, les festes o celebracions ajuden a posar en relació l’infant amb manifestacions culturals diverses, tant les que l’ubiquen en la pròpia cultura, com les que ens acosten a d’altres.

Celebrem-ho des de casa doncs! Bona diada de Sant Jordi a tothom!

Cançons de Sant Jordi:

Tres cançons relacionades amb aquesta diada, que es poden escoltar, cantar i ballar durant diversos dies.

Contes per Sant Jordi:

L’Alba ens explica el conte de la llegenda de Sant Jordi! El podreu trobar al vostre correu electrònic, així com també els vídeos dels contes que heu fet a casa i que ens heu fet arribar. Moltes gràcies per compartir-los amb tots nosaltres!

Un petit regal: un punt de llibre!

El dia de Sant Jordi es pot fer un punt de llibre per regalar-lo a la mare, el pare, el germà o germana, als avis… L’Anna ens ensenya dues maneres per fer un punt de llibre amb els més menuts, ho trobareu al vostre correu electrònic.

Repte 2 - Llum i foscor

Jugar o experimentar amb la llum i la foscor és com entrar en un món d’emocions i descobertes fascinants. Permet als infants descobrir tant les propietats de la llum i del color, com les característiques dels materials que acompanyen el joc i com actuen sobre aquesta llum. Cal tenir en compte que alguns infants poden sentir por davant d’un ambient fosc, aleshores cal acompanyar-los i mostrar-nos segurs davant la situació. Podem baixar les persianes i apagar la llum amb l’infant a l’habitació, en comptes que hagi d’entrar directament en un espai fosc.

Quines activitats es poden fer?

  • Jocs d’ombres: es pot enfocar una llum a la paret de casa i jugar amb les ombres del propi cos, amb les ombres de diferents objectes i materials, amb jocs de construcció… Si ens entra la llum del sol a casa o tenim un balcó o jardí, també es pot jugar amb les ombres i reflexes de la llum del sol.

  • Jugar amb llanternes: en una habitació fosca hi podem posar algun objecte lluminós (llumetes de Nadal, fanalets, espelmes…) i crear diferents racons per jugar amb la llanterna: una cabanya, un raconet tou amb algun conte, un espai amb ampolles d’aigua de colors que es pot tenyir amb la tinta de retoladors vells, miralls, objectes transparents i opacs, etc.

  • Ombres xineses: es pot explicar un conte amb ombres xineses. Necessitem un llençol blanc, una llum darrere el llençol i algun titella.


Repte 3 - Les plantes de casa

Plantar i tenir cura de les plantes de casa és una activitat quotidiana que podem fer amb els infants, amb més o menys ajuda per part de l’adult segons l’edat. Regar-les, treure les fulles seques, trasplantar-les si és necessari, aprendre a observar quan necessiten aigua, olorar-les…

Us proposem també fer créixer una llegum i observar amb els vostres fills i filles els canvis que es van produint.

Necessitem:

  • Llegum en llavor (mongeta, cigró, llentia)

  • Recipient (got de vidre, de plàstic, envàs de iogurt…)

  • Cotó / paper de cuina

  • Aigua

Passos a seguir:

  1. Posem una mica de cotó al fons del got.

  2. Hi col·loquem algunes llavors d’un mateix tipus de llegum.

  3. Posem una altra capa de cotó.

  4. Reguem amb una mica d’aigua.

  5. I esperem…

Al cap d’uns 5-7 dies començarà a germinar alguna llavor i, mica en mica, la planta s’anirà fent grossa: li sortirà l’arrel, la tija, les branques i les fulles. Quan s’hagin fet grans, si es vol conservar, es poden trasplantar i seguir observant com evolucionen.

És una proposta d’observació que pretén generar curiositat en els infants, que es formulin preguntes encara que no les verbalitzin, que aprenguin a ser pacients i a esperar per veure un resultat... L’adult pot fer despertar l’interès de l’infant mostrant-se sorprès i verbalitzant els petits canvis que va fent la llavor. Per exemple: “Mira! Ja li surten les arrels!”, “D’on deu haver sortit aquesta tija?” o “Aquesta tija s’ha fet molt llarga! Més que la del costat!”.

Repte 4 - Seré capaç!

Continuem consolidant els reptes d’autonomia:

  • Avions, ens ensenyeu com us proveu de treure i posar el pitet?

  • Bicicletes, ens ensenyeu com pareu la taula?

Molts ànims!!



No oblideu de mirar el correu, trobareu l'enllaç amb el recull d'imatges de la setmana passada. Us animem també a enviar-ne més durant aquesta setmana!