LLAR D'INFANTS

Tramesa 27 d'abril

Repte 1 – A ballar!

Avui comencem recordant unes danses que hem fet a la llar amb els nens i nenes. A la llar d’infants les danses permeten treballar el coneixement del propi cos, el ritme, l’expressió corporal, la coordinació, així com també la relació de l’infant amb els altres.

AVIONS, l’Anna ens recorda com ballem la dansa “Els pollets”!

BICICLETES, l’Alba ens recorda com ballem la dansa “El tren”!

*Podreu trobar els vídeos de les danses al vostre correu electrònic.

També us fem arribar la cançó de la Castanyera. Encara que la castanyada ens quedi ja molt lluny, és una dansa que hem ballat molt i que als nens i nenes els hi encanta! Posem els peus junts, mans a la cintura i… a ballar!

Repte 2 - Ens movem?

Per moure una mica el cos i afavorir el desenvolupament d’habilitats motrius, podem muntar una sèrie de reptes o obstacles a casa (cadascú amb l’espai i els materials que tingui). Caminar, gatejar, saltar, reptar, enfilar-se, fer equilibris, gronxar-se… moure’s i jugar lliurement! En aquestes edats el cos és un mitjà d’expressió molt important i és una bona eina per treballar els aspectes que van més enllà del físic (pensament, emocions i relacions socials).

Us deixem unes quantes idees per si us poden ser d’utilitat!

- Camí de coixins: passar gatejant o caminant per sobre un camí fet de coixins (preferiblement d’una mida gran). Si tenim força coixins, podem provar de fer una rampa per on puguin pujar i baixar.

- Túnel: passar per sota la taula o les cadires gatejant o reptant. També es pot fer amb una caixa de cartró gran.

- Balanceig: podem muntar una hamaca a sota la taula amb un llençol o tela gran.

- Salt: es poden enfilar a sobre de tamborets o pufs baixets i fer salts.

- Equilibris: fer equilibris passant per sobre una línia dibuixada al terra amb cinta o enganxar unes petjades al terra per on hagin de passar (proposta pels infants que tenen més control del propi cos).

Cal tenir en compte les necessitats i ritmes individuals de cada infant. És important que si un infant no es veu capaç de fer una acció, no forcem la situació. Així, per exemple, no és aconsellable que si no es veu capaç d’enfilar-se, l’enfilem nosaltres. Quan es senti segur de fer-ho, ho farà!

Repte 3 - Mini mons

Heu sentit mai a parlar dels mini mons? Els mini mons són representacions de mons reals o imaginaris, formats per peces soltes i altres elements o materials que permetin el joc simbòlic. Les peces soltes són materials que no tenen una funció definida, sinó que és l’infant el que li busca les seves possibilitats, desenvolupant així la seva imaginació i creativitat.

És un tipus de joc que tant permet desenvolupar el joc simbòlic, com també el joc de construcció, l’experimentació, el joc heurístic, el joc de rols... En el cas dels infants que no han començat a fer joc simbòlic, l’objectiu d’aquesta proposta no serà la representació simbòlica, sinó experimentar amb diferents textures, sons, olors, colors, sabors...

Com ho preparem?

1. Buscar un tema pel nostre mini món (animals, vehicles, dinosaures, pobles o ciutats, el mar, el bosc, els oficis…).

2. Buscar el material que hi posarem.

3. Delimitar un espai on hi puguin jugar per tal de fomentar l’ordre i la concentració (dins d’una caixa o una safata, a sobre una estora, una tarima…). Els hi podem presentar tot ben col·locat per fer-ho més atractiu i cridar-los l’atenció.

4. Els expliquem en quin espai hi jugarem i on ho endreçarem quan acabem de jugar.

5. A jugar i deixar volar la imaginació!

Materials que es poden utilitzar:

- Personatges: animals, persones, follets i fades… personatges reals o imaginaris.

- Vehicles: de terra, d’aigua o d’aire.

- Elements naturals: pedres, pals, caixes o tubs de cartró, peces de fusta, petxines, agulles d’estendre, anelles,…; també hi podem posar altre materials naturals com aigua, farina, sorra, plantes, etc.

- Construccions

- Contes: relacionats amb la temàtica que heu triat.

- Altres: qualsevol peça solta que trobeu pot ser bona.

Repte 4 - Fem una pizza?

A través d’una activitat quotidiana com pot ser cuinar, els nens i nenes poden fer tot un seguit d’aprenentatges molt importants: coordinen moviments, experimenten amb elements de l’entorn, desenvolupen els sentits, aprenen vocabulari, apareixen números i mesures… i, a més a més, poden sentir-se satisfets per haver-ho preparat ells mateixos!

Avui us proposem fer una pizza casolana amb els nens i nenes. Podem comprar una massa de pizza al supermercat i posar-hi els ingredients que més ens agradin! Els infants ens poden ajudar a repartir la salsa de tomàquet, posar el formatge, les olives, l’orenga…

Si no tenim massa de pizza, no la trobem al supermercat o senzillament preferim fer-la nosaltres, pot ser una experiència molt interessant!

Bon profit!!

Repte 5 - Enroscar i desenroscar!

Creem un joc per potenciar el pensament i la motricitat fina dels menuts? Mireu com ho fa la Mercè amb materials reciclats!

Materials:

- Caixa de cartró

- Ampolles amb taps variats (com més tipus millor!)

- Cola blanca

- Tisores

Com ho preparem?

1. Retallem la part superior de les ampolles d’aigua i arrenquem amb cura els taps dels brics de llet.

2. Fem els forats a la caixa de cartró, al lloc on enganxarem els taps de les ampolles d’aigua.

3. Fem sortir els taps de les ampolles d’aigua de dins la caixa de cartró i ho enganxem amb una mica de cola.

4. Enganxem els taps dels brics de llet directament a sobre el cartró (no cal que fem forats).

5. Ho deixem eixugar bé i a jugar!

Si es vol fer la caixa més bonica, els infants poden decorar-la al seu gust abans d’enganxar-hi els taps.

Repte 6 - Seré capaç!

AVIONS, ens ensenyeu com proveu de menjar sols?

BICICLETES, ens ensenyeu com endreceu les joguines després de jugar-hi?

Endavant i molts ànims Avions i Bicicletes!!



No oblideu de mirar el correu, trobareu l'enllaç amb el recull d'imatges de la setmana passada. Us animem també a enviar-ne més durant aquesta setmana!