Økonomiske handlingsregler og målsettinger

Økonomi

Bystyret vedtok ved behandlingen av handlings- og økonomiplanen for 2017-2020 økonomiske handlingsregler og målsettinger som skal bidra til å sikre sunn kommuneøkonomi og trygge det finansielle grunnlaget for tjenestene kommunen har ansvar for å levere til innbyggerne.

Netto driftsresultat

Ved behandlingen av handlings- og økonomiplanen for 2017-2020 vedtok bystyret en målsetting om at korrigert netto driftsresultat (netto driftsresultat korrigeres for premieavvik på pensjon og netto avsetninger til fond) bør ligge mellom 2 og 2,5 prosent av netto driftsinntekter. Korrigert netto driftsresultat for 2018 ble 1,4 prosent og er dermed under den vedtatte målsettingen. Den største forskjellen fra de foregående år er at netto driftsresultat er vesentlig lavere i 2018. Figuren under viser utviklingen i korrigert netto driftsresultat i perioden 2011-2018.

Figur: Korrigert netto driftsresultat i perioden 2011-2018.

Disposisjonsfond

Bystyret har vedtatt at disposisjonsfondet bør utgjøre fem prosent av driftsinntektene. Ved utgangen av 2018 var kommunens disposisjonsfond på 927 millioner kroner, eller 6,2 prosent av driftsinntektene. Dette er en økning på 190 millioner kroner i løpet av året, hvor det største beløpet ble avsatt ved behandling av årsoppgjørssaken.

Figur: Disposisjonsfond i prosent av brutto driftsinntekter.

Handlingsregel for kapitalutgifter

Bystyret vedtok i desember 2016 at kommunen skal budsjettere med kapitalutgifter på åtte prosent av frie disponible inntekter innen 2021. I perioder med lavt rentenivå og dermed lavere renteutgifter, innebærer handlingsregelen at vi betaler mer avdrag på lån og vice versa. Som følge av dette blir gjeldsveksten lavere i perioder med lav rente, enn i perioder med mer normale eller høye rentenivåer. Når rentenivået stiger, reduseres avdragene. Avdragene kan imidlertid aldri utgjøre mindre enn lovpålagte minimumsavdrag. Trondheim kommune betalte 166,7 millioner kroner i ekstraordinære avdrag i 2018, som budsjettert. Kapitalutgiftene (inklusive ekstraordinære avdrag) utgjorde seks prosent av de frie disponible inntektene.

Figur: Kapitalutgiftenes andel av frie disponible inntekter .

Gjeldsgrad

Bykassefinansierte lån skal over tid ikke utgjøre mer enn 70 prosent av driftsinntektene. Ved utgangen av 2018 utgjorde bykassefinansierte lån om lag 65 prosent, som er innenfor målet om en gjeldsgrad på inntil 70 prosent. I opprinnelig budsjett for 2018 var gjeldsgraden på om lag 70 prosent. Regnskapet viser lavere tall som følge av høyere inntektsvekst enn forutsatt, lavere investeringstakt og lavere låneopptak.

Figur: Gjeldsgrad.