SKOLER

Oppvekst og utdanning utviklet et felles kunnskapsgrunnlag for alle ansatte gjennom en strategi for sterke barnefellesskap i barnehage, skole og nærmiljø (Stein, saks, papir). Strategien som ble laget gjennom et samarbeid mellom ansatte i praksisfeltet, innbyggere, forskningsmiljø og rådmannen, ble vedtatt av bystyret 1. november 2018. Vi vil styrke inkludering og forhindre utenforskap gjennom gode møter og møteplasser, og mer systematisk bruk av barn og unges egne erfaringer og uttrykk.

Bystyret vedtok også en ny strategi for barnevernet for å endre praksis for barn og familier som lever i alvorlige omsorgs- og livssituasjoner. Målet er at de i større grad kan beholde tilhørighet og vokse opp i egen familie og/eller eget nærmiljø. Statistikken viser allerede at antallet akuttplasseringer går kraftig ned, opphold i institusjoner reduseres og flere barn får hjelpetiltak i hjemmet. Dette utfordrer skole og barnehage som i større grad enn tidligere må evne å ivareta også barn og elever som lever i utfordrende omsorgssituasjoner.

Rådmannen vurderer at skolene jobber systematisk og målrettet med å skape gode læringsmiljø men det er fortsatt for store variasjoner i kvalitet mellom skolene. Felles mål for oppvekstfeltet gir mulighet for tettere og mer forpliktende samarbeid mellom skole, barnehage og BFT.

Sykefraværet for skoleområdet har økt noe, men holder seg ganske stabilt og er det laveste innenfor området oppvekst og utdanning.

Mindreforbruket de siste årene snudde til et merforbruk i 2018. Skolene har hatt betydelige utfordringer med tilpasning til lærernormen i tillegg til at enkelte skoler har stort merforbruk knyttet til utfordringer i læringsmiljøet som har gjort det nødvendig med midlertidige ekstra tilsettinger av personale. Det har vært flere tilfeller av vold, hærverk og utagerende adferd.

Lovendringen av kapittel 9a i opplæringsloven fra august 2017, som nå blant annet gir foreldre anledning til å ta direkte kontakt med Fylkesmannen, førte til flere henvendelser fra foreldre, både til skolene og til Fylkesmannen i Trøndelag. Fylkesmannen har mottatt 36 klager fra foreldre i Trondheim kommune etter at lovendringen trådte i kraft og frem til mai 2018. Dette antallet gikk kraftig ned utover 2018. Klagesakene kan være fra foreldre til barn som krever at enkelte barn flyttes, eller det kan være foreldre som krever at egne barn skal få et annet tilbud.

Økonomi

Resultatet på skoleområdet er et merforbruk på 10,5 millioner kroner. Dette utgjør 0,6 prosent av driftsbudsjettet på 1.791 millioner kroner. Årsaken til merforbruket er store budsjettavvik på enkelte skoler. Skolene har i 2018 vært gjennom et år med omstilling i forbindelse med lærernormen, og dette kan være en medvirkende årsak til merforbruket fordi en rekke skoler har endret sammensetningen av personalet for å oppfylle kravene i lærernormen.

Personal

Sykefraværet for skolene er på 7,0 prosent (6,6 prosent i 2017). Selv om det øker noe, er det fremdeles lavest innenfor oppvekst og utdanning. Fraværet varierer fra 2,5 prosent til 11,9 prosent mellom skolene i 2018, og enheter med høyt fravær følges opp særskilt.

Les mer om personal

Mål for tjenesteområdet

Skole har et særlig ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel:

  • 1.1: I 2020 har barn og unge i Trondheim kompetanse som styrker dem i møtet med framtidas utfordringer
  • 1.2: I 2020 er kompetanseutvikling og livslang læring en mulighet for alle
  • 2.1: I 2020 er barn og unge aktive i miljøarbeidet og utviklingen av Trondheim som bysamfunn
  • 3.1: I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid
  • 3.6.: I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert

Les mer om mål og resultat

Nøkkeltall (KOSTRA)