BARNEHAGER

Oppvekst og utdanning utviklet et felles kunnskapsgrunnlag for alle ansatte gjennom en strategi for sterke barnefellesskap i barnehage, skole og nærmiljø (Stein, saks, papir). Strategien som ble laget gjennom et samarbeid mellom ansatte i praksisfeltet, innbyggere, forskningsmiljø og rådmannen, ble vedtatt av bystyret 1. november 2018. Vi vil styrke inkludering og forhindre utenforskap gjennom gode møter og møteplasser, og mer systematisk bruk av barn og unges egne erfaringer og uttrykk.

Bystyret vedtok også en ny strategi for barnevernet for å endre praksis for barn og familier som lever i alvorlige omsorgs- og livssituasjoner. Målet er at de i større grad kan beholde tilhørighet og vokse opp i egen familie og/eller eget nærmiljø. Statistikken viser allerede at antallet akuttplasseringer går kraftig ned, opphold i institusjoner reduseres og flere barn får hjelpetiltak i hjemmet. Dette utfordrer skole og barnehage som i større grad enn tidligere må evne å ivareta også barn og elever som lever i utfordrende omsorgssituasjoner.

Rådmannen vurderer at barnehagene jobber systematisk og målrettet med å skape gode omsorgs-, leke- og læringsmiljø. Det er likevel fortsatt for store variasjoner i kvalitet mellom barnehagene. Dette har blant annet sammenheng med et bekymringsfullt høyt sykefravær i mange barnehager. Gode og stabile voksenrelasjoner er viktig for å skape kvalitet i tjenestetilbudet.

I august 2017 kom ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Alle kommunale barnehager har i 2018 utarbeidet plan for hvordan de skal implementere den nye planen. Dette er gjort i sammenheng med utarbeidelse av kompetanse- og rekrutteringsplan for trondheimsbarnehagene.

Trondheim startet i 2018 arbeidet med REKOM, regional ordning for kompetanseutvikling, sammen med Malvik og Klæbu. Kommunene samarbeider om å prioritere tema for barnehagebasert kompetanseutvikling sammen med Fylkesmannen og utdannings- og høgskolesektoren.

Ny pedagognorm ble innført i de kommunale barnehagene fra 1. august 2018. Samtidig trappet kommunen opp den samlede grunnbemanningen i barnehagene for å nå kravet om minimumsnorm for grunnbemanning.

Trondheim kommune har pr. 31.desember 2018 149 barnehager som er sertifisert med Grønt Flagg. Dette omfatter alle kommunale barnehager, og om lag 2/3 av de private barnehagene. I 2018 er det gjennomført en rekke kurs og arrangement slik at barnehagene fortsatt har stort fokus på opplæring i bærekraftsmål og klima og miljø.

Økonomi

Årsresultatet for tjenesteområdet barnehage og Fagenhet for oppvekst og utdanning i 2018 , er et mindreforbruk på 13,8 millioner kroner. Dette utgjør 0,9 prosent av netto driftsbudsjett. Spesialpedagogiske tjenester og tilrettelegging for funksjonshemmede hadde et merforbruk på 18 millioner kroner, men dette er kompensert ved mindreforbruk i de kommunale barnehageenhetene og fellesområdene.

Personal

Ved utgangen av 2018 var det totalt 1215 barnehagelærere i trondheimsbarnehagene. Det er en økning på 125 barnehagelærere fra 2017. Økningen har sammenheng med innføring av ny pedagognorm fra 1. august 2018.

Se mer om personal

Barnetallsutvikling, kapasitet og opptak

I 2018 gikk 10 746 barn i kommunale og private barnehager, fordelt med 60 prosent i kommunale og 40 prosent i private barnehager. Dette er omtrent det samme barnetallet som i 2017. I hovedopptaket for 2018 kom det inn i alt 2205 søkere til kommunale og private barnehager, som hadde lovfestet rett til barnehageplass. Alle disse fikk tilbud om plass høsten 2018. I tillegg ble det tatt inn barn i supplerende opptak når det har oppstått ledige plasser.

Den fysiske kapasiteten i trondheimsbarnehagene er høyere enn det antall plasser budsjettet gir rom for å tilby. Prognosene for barnetallsutvikling viser en nedgang i antall barn i alderen 1-5 år på i underkant av 200 barn fra 2018 til 2019. Dette betyr at tilgjengelige plasser må nedjusteres ytterligere. I dag er det en ledig arealkapasitet i de kommunale barnehagene på rundt 300-400 plasser. Reduksjon i tilgjengelig kapasitet må tas i de kommunale barnehagene fordi kommunen ikke kan pålegge private barnehager å redusere antall plasser

Mål for tjenesteområdet

Barnehagen har et særlig ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel:

  • 1.1 I 2020 har barn og unge i Trondheim kompetanse som styrker dem i møte med framtidas utfordringer
  • 1.2 I 2020 er kompetanseutvikling og livslang læring en mulighet for alle
  • 2.1 I 2020 er barn og unge aktive i miljøarbeidet og utviklingen av Trondheim som bysamfunn
  • 3.1 I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid
  • 3.6 I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert

Les mer om mål og resultat

Nøkkeltall (KOSTRA)