Periodemål og resultater

Idrett og friluftsliv

Mål: Attraktiv by for store idrettsarrangement

Trondheim har lange tradisjoner innen idrett, og har gjennomført mange store idrettsarrangement. Idretten og kommunen vil intensivere innsatsen for å få flere store arrangement lagt til Trondheim. Ved å bygge ut anlegg og infrastruktur styrker byen mulighetene for fortsatt å være attraktiv som vertsby for slike arrangement. Kommunale anlegg skal tilrettelegges slik at det blir enkelt å gjennomføre både store bredde- og toppidrettsarrangement.

Indikatorer:

  • Ferdigstilling av Trondheim Spektrum og Granåsen idrettsanlegg.
  • Trondheim tildeles VM på ski.
  • World Cup hopp og kombinert gjennomføres hvert år.
  • Puljespill EM i håndball for damer og herrer gjennomføres i 2020.
  • Sidearrangement med fysisk aktivitet for barn og unge gjennomføres ved utvalgte store idrettsarrangement.
  • Mid-Scandinavian Ski Tour gjennomføres for senior i 2020.
  • Trondheim kommune støtter opp om idrettens gjennomføring av store breddearrangment, med særlig fokus på barne og unge.

Resultat

En omfattende ombygging av Trondheim Spektrum er i gang. Målet er at anlegget skal innfri det europeiske håndballforbundets krav til tilskuerkapasitet, og være klart til EM i håndball for kvinner og menn i 2020. Det blir 11 hallflater i nye Trondheim Spektrum, og kapasiteten øker med netto 2,5 flater, i realiteten tre fullverdige hallflater. Ferdig utviklet vil Trondheim Spektrum fremstå som et spesialanlegg for breddeidrett, toppidrett og messe- og kulturarrangementer.

Trondheim ble ikke tildelt VM på ski i 2023, men søker igjen om VM på ski i 2025, mer informasjon om dette i bystyresak 125/18 og formannskapssak 33/19.

World Cup hopp/Raw Air og kombinert ble arrangert i Granåsen. Det ble også arrangert Youth Cup i kombinert. Aktivitetsdagen var (som tidligere år) sidearrangement.

En omfattende planlegging av Granåsen idrettspark ble gjennomført. Det gamle arenabygg langrenn (som ble flyttet til Trondheim etter OL på Lillehammer) ble revet. Og byggearbeidene med et nytt Helse- og arenabygg Granåsen er påbegynt, jf bystyresak 199/18

Andre resultater

Toppidrettsveka ble gjennomført som tidligere år. Sikkerhet for utøvere og publikum er utfordrende med aktiviteter i bygatene, og konkurransene ble gjennomført uten store tekniske problemstillinger eller sikkerhetsmessige hendelser. Verdenseliten på ski var tilstede, og det stilte utøvere fra ti ulike nasjoner med totalt 150 dame- og herreløpere fra World Cup i langrenn. På motbakkeløpet Kvilhaugen Opp deltok det nærmere 600 løpere. Målet fremover er videre utvikling av Toppidrettsveka sammen med Strindheim IL. Toppidrettsveka 2018 hadde sitt nest beste “TV-år” på NRK med 1,4 millioner TV-seere. Med 25 000-30 000 publikummere hvert år under Toppidrettsveka, er dette et unikt arrangement i Trondheims gater.

Det årlige arrangementet Skandia Cup ble gjennomført. Trondheim kommune er en sentral støttespiller for arrangøren Sportsklubben Freidig. Skandia Cup setter Trondheim på kartet med om lag 10 000 deltagere og 700 frivillige som tilretteleggere. Skandia Cup er Norges nest største idrettsarrangement etter Norway cup, målt i antall deltakere.

Mål: Hverdagsanlegg for alle

I perioden er målet at flere idretter med aktivitet i Trondheim, får tilgang til anlegg, enten i kommunen eller i nabokommunene

Indikatorer:

  • 10 kunstgressflater og 11 nye hallflater etableres i planperioden
  • Det er bygd to nye idrettens basishaller i løpet perioden fram til 2020
  • Idrettsanlegg på Tillertomta er planlagt og tomta regulert
  • Næranlegg Øst, reguleringsarbeid ferdigstilt og anlegg etablert
  • Sambrukshallen på Lade ferdigstilles
  • Ny hall på Flatås er ferdigstilt
  • Friidrettsanlegget på Dalgård er oppgradert til konkurranseanlegg
  • Kunstgressbane og delanlegg friidrett er etablert på Breidablikk
  • Ute-tennisbanene på Lade er ferdig

Resultat

Bystyret vedtok 18. mai 2017 å disponere 4,5 millioner kroner av årsoppgjøret i 2016 til et kunstgressløft, sak 79/17. Formannskapet vedtok 5. september 2017 sak 203/17 Kunstgressløft for flere baner i Trondheim - rapport fra 2014 og fordeling av 4,5 millioner kroner i 2017.

Rådmannen igangsatte arbeidet med mulighetsstudie for idrettstomta på Tiller på slutten av året. Det er gjennomført en minikonkurranse blant rammeavtalepartnere og inngått en avtale med Norconsult. Arbeidet planlegges videreført i 2019.

Reguleringsarbeid for Nærlanlegg Øst, Strindmarka Næranlegg, er pågående.

Lade sambrukshall, Lade Sportsarena, ble offisielt åpnet i april. Flatåshallen åpnet i oktober. Gjennom avtaler med Flatåshallen AS har Trondheim kommune sikret seg tid til hallfordeling både i flerbrukshallen og fotballhallen. Flatåshallen AS har fått kommunal garanti på låneopptaket. Trondheim kommune har utbetalt tilskudd til Flatåshallen AS på totalt 18,5 millioner kroner, hvorav 16,9 millioner til flerbrukshall og 1,6 millioner til fotballhall.

Friidettsanlegget på Dalgård ble rehabilitert og utetennisanlegget på Lade ble opparbeidet. Topplaget mangler og blir lagt våren 2019.

Andre resultat

Trondheim kommune og Stiftelsen Trondheim Pirbad har i lengre tid samarbeidet om etablering av nye opplæringsbasseng primært for svømmeopplæring og idrett. Bassengene ble etter ett års byggetid åpnet i slutten av februar. De to opplæringsbassengene har vesentlig utvidet kapasiteten for svømmeopplæring og bidratt til kapasitetsøkning for bassengidrettene.

Sjetnehallen ble ferdig til årsskiftet, og ble åpnet 3. januar 2019. Trondheims-Ørn tok i oktober i bruk sitt nye arenabygg på Lade idrettspark. Trondheim kommune leier garderober og sanitæranlegg i arenabygget til bruk for utebanene, dette som en erstatning for det gamle garderobebygget som er revet.

Leangen hurtigløps- og bandybane ble ferdigstilt. Det ble satt opp en gangbru fra hovedinngangen på ishallen og over til indre bane. Dette for å ivareta sikkerheten for barn, unge og spillere som skal benytte indre bane, noe årets issesong har vist fungerer bra. I tillegg ble det satt opp sikkerhetsnett for bandy. Bygging av ny bydelshall i Leangen idrettspark ble igangsatt. Eksisterende plasthall ble revet.

Kommunen har igangsatt prosjektutredning/forprosjekt for rehabilitering av Huseby idrettsanlegg. Huseby idrettsanlegg består av Husebybadet, som rommer et 25 meters idrettsbasseng og et terapibasseng, og Husebyhallen som er en ordinær idrettshall. Hele idrettsanlegget skal rehabiliteres, men det er bassengdelen av anlegget som har størst behov for tiltak. Som et ledd i effektiviseringen av arealer i anlegget, er overskuddsarealer i bygget omdisponert til Boxåpner fritidsklubb. Finansiering av Boxåpners tilrettelegging i anlegget dekkes av at finansieringen av leiekostnader omdisponeres til å heller betjene investeringslån.

Trondheim kommune startet en mulighetsstudie/utarbeidelse av en helhetlig plan for arealer ved Eberg skole, for å se på mulighet for bygging av en idrettshall. En helhetsplan for området gjøres ut fra analyser av muligheter og kvaliteter i området. Analysen skal si noe om hvordan veganlegg og parkering bør behandles ved videre utvikling av området, for å redusere konflikten mellom kjørende og brukerne av området. Mer informasjon finnes i FO 54/17

Trondheim kommune igangsatte regulering av Leangen idrettspark og har bygget ut Lade idrettspark. Idrettsparken rommer 16 forskjellige idrettsgrener når den står ferdig. Trondheim kommune investerer i overkant av 100 millioner kroner i Lade idrettspark, som vil bli en av de største idrettsparkene i Norge med utgangspunkt i antall brukere.

Mål: God samhandling med frivilligheten og idretten

Lag og foreninger deltar i et aktivt samarbeid med kommunen for å etablere flere idrettsanlegg og annen infrastruktur for idrett og friluftsliv. Frivilligheten deltar også aktivt med drift og skjøtsel av arealer og anlegg for idrett og friluftsliv.

Indikatorer:

  • Kommunen har et enklere og mer forutsigbart tilskuddsystem for byens idrettslag.
  • Kommunen har inngått en samarbeidsavtale med utdanningsinstitusjonene, SiT (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim), NTNUI og andre aktuelle partnere som legger til rette for felles utbygging og drift av idrettsanlegg for å styrke Trondheim som utdanningsby.
  • Samarbeidet med Olympiatoppen og de to forskningssentrene for idrett ved NTNU, er styrket.
  • Frivilligheten er i større grad involvert i drift og vedlikehold av grønne områder og markaområdene.
  • Samarbeidsavtaler med idrettslag er utviklet i tråd med bystyrets vedtak (sak 153/16).

Resultat

Formannskapet behandlet 7. juni 2017, sak 132/17, Gjennomgang og vurdering av kommunens tilskuddsordninger innenfor idrettsområdet. Vedtaket bidrar til en forenkling av kommunens tilskuddsordninger. Rådmannen arbeider videre med å utvikle Tilskuddsbasen.

Rådmannen har tatt initiativ til å opprette et fast møtepunkt med SiT, studentidretten og velferdstinget om temaet idrett, rekreasjon og friluftsliv for studentorganene. Møtene arrangeres en gang i halvåret og har en fast møteagenda. Møtene er en oppfølging av vedtatt mål i Trondheim kommunes Plan for Idrett og fysisk aktivitet, om å ha et koordinert samarbeid med Sit og studentidretten.

Mål: Tidlig innsats gir bedre folkehelse og livskvalitet

Å legge til rette for fysisk aktivitet for alle vil gi positive effekter for folkehelse og trivsel. Kommunen har en viktig oppgave i å sikre arealer og etablere infrastruktur som gjør friluftsliv og fysisk aktivitet lettvint og naturlig.

Indikatorer:

  • Det etableres gode digitale publikumsløsninger for å stimulere til rekreasjon og friluftsliv.
  • Det er utarbeidet en overordnet skiltstrategi for friluftsliv i Trondheim.
  • Det er etablert 10 godt merkede nærturer i kort avstand fra befolkningens bosted.
  • Etablere ny skilting i de overordnede grøntkorridorene og i marka.
  • Badeplasser er opprustet med gode publikumsfasiliteter.
  • Nye trimstasjoner er etablert i områder med mye aktivitet, slik som Ladestien og Tillerparken
  • Markaportaler er etablert som attraktive leke- og rekreasjonsområder.
  • Andelen innbyggere med tilgang til et grøntområde eller en tursti fra sin bopel, er økt.
  • Leirsjøvassdraget utvikles som attraktivt friluftsområde.
  • Nidelvstien er etablert, og bygging av turvei og skiløype fra Tiller til Skjøla er ferdigstilt.

Resultat

Nærturene Forsvarsrunden og Ranheimsrunden ble ferdig skiltet.

Saupstadstien turveg og skiløype er ferdigstilt. Prosjektet gir en mye bedre forbindelse mellom Saupstad/Kolstad-området og marka.

Fjellsetermyrløypa er lagt om på den mest utsatte strekningen. Løypa er nå langt mer robust i forhold til varierende værforhold enn tidligere, og både turfolk og trenere vil nyte godt av det.

Den tradisjonsrike lysløypa fra Byåsen Butikksenter og opp i marka er lagt om ved Femstikrysset. Nå når de første stigningene med den bratteste bakken kan omgås, gir løypa økt mulighet for at flere kan dra på markaturer hjemmefra, uten å måtte sette seg i bilen først.

Toalettbygget ved Estenstadhytta er ferdigstilt. Bygget er både publikumstoalett og servicebygg for driver av hytta, og bidrar på begge områder til at Estenstadhytta i enda større grad fyller rollen som attraktivt turmål for mange.

Det er et pågående reguleringsarbeid for Nidelvstien.

Det pågår et arbeid med siling av traséalternativer for Vassfjelløypa.