Mål og resultater

Psykisk helse og rus

Mål for tjenesteområdet

Helse- og velferdstjenesten har ansvar for følgende delmål i kommuneplanen:

  • 3.5: I 2020 har Trondheim en boligpolitikk som utjevner sosiale forskjeller
  • 3.6: I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert
  • 4.4: I 2020 skal Trondheim kommune og kommunens innbyggere ha felles forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester

Periodemål

Mål 1. Personer som står i fare for å utvikle rusproblem eller psykiske plager tilbys rask hjelp.

Depresjon er en av de viktigste årsakene til arbeidsfravær, sykemelding og uførhet. I de siste årene er det utviklet ny kunnskap og metoder for å hjelpe voksne personer med psykiske lidelser. Enhet for psykisk helse og rus har blant annet opprettet lavterskel mestringstilbud som tilbyr “Rask psykisk helsehjelp” og en rekke kurs som skal hjelpe den enkelte med å håndtere sine plager og/eller rusmiddelavhengighet.

Resultatindikatorer:

  • Ca 500 personer med rusproblemer og/eller psykiske lidelser gis hjelp innen to uker etter henvendelse hvert år
  • Rusmiddelavhengige personer skal få umiddelbar hjelp ved kommunens mottak- og oppfølgingssenter (MO-senter) til å endre egne rusvaner.
  • Enhetene skal utvikle rehabiliteringsforløp for ungdom i aldersgruppen 18-23 år som har psykiske vansker og/ eller er rusmiddelavhengige.

Resultat

Enhet for psykisk helse og rus har gitt tilbud i mestringstilbudene til 1000 personer som står i fare for å utvikle rusproblem eller psykiske plager. Personene har fått individuelt og/eller gruppetilbud (210 personer) eller veiledet selvhjelp (124 personer). Det var 30 prosent økning i antall personer som fikk hjelp fra 2017 (693) til 2018. Kjennetegn for de som fikk hjelp: 380 personer var i arbeid, 315 personer var sykemeldt (har arbeid), 110 personer var på arbeidsavklaring eller uføretrygdet, 70 personer var arbeidsledige, 30 pensjonister og 90 studenter.

Målet om hjelp innen to uker ble ikke nådd, da gjennomsnitt ventetid fra vurdering til oppstart med individuell behandling var tre uker. Gjennomsnitt ventetid på gruppetilbud(kurs) var fire uker. Kursene har faste oppstartsdatoer gjennom året.

Per 31.12 2018 var det registret 400 brukere ved mottak og oppfølgingssenteret (MO).

MO senteret har lavterskel behandlingstiltak for personer som ønsker å endre rusvaner. MO- senteret har klart å gi hjelp innen sju virkedager etter henvendelsen. For å ivareta brukermedvirkning benyttes Feedback informert tjeneste (FIT) der bruker gir en klar tilbakemelding om tjenesten er nyttig og relevant.

Enhet for botiltak og treffsted har utviklet rehabiliteringsforløp for unge personer (18- 23 år) som bor midlertidig i bofellesskap for åtte personer. Rehabiliteringsforløpet består av 12 faser:

  1. ny beboer - forberede innflytting og oppstart av tjeneste
  2. ta imot ny beboer - innflytingssamtale
  3. helse- og medisinsk oppfølging og samarbeid med fastlege ved innflytting
  4. opphold fire første måneder
  5. helhetlig kartlegging etter innflytting
  6. evalueringssamtale med beboer
  7. endring i helsetilstand - kontakt med legevakt/113
  8. innleggelse i andrelinjetjeneste/sykehus
  9. utskrivning fra 2.linjetjeneste/sykehus
  10. forberedelse utflytting/etablering i ny bolig
  11. helhetlig kartlegging før utflytting
  12. utflytting, overgang, avslutning av tjeneste.

Fire personer flyttet ut og fire personer flyttet inn i midlertidig bofellesskap (0 utflyttinger i 2017). Lengden på botiden i midlertidig bofellesskap varierer fra 2 til 36 måneder.

Mål 2. Personer med alvorlig rus og psykiske lidelser (ROP) sikres kartlegging og behandling

Det er behov for å ta i bruk ny kunnskap innen fagfeltet psykisk helse og rus og ansatte skal gis opplæring i perspektivet ”recovery”. Recovery legger til grunn at tjenesteutøveren anser brukeren som ekspert på seg selv og formidler tro på at han eller hun kan utvikle seg og få et bedre liv.

Resultatindikatorer:

  • Ca 80 personer med rus- og psykiske lidelser lidelser er kartlagt med hensyn til behov for tjenester per år
  • 40 prosent av de ansatte ved enhetene for psykisk helse og rus har kompetanse på recovery (bedringsprosesser).
  • Treffstedene ved enhetene skal tilby kurs og samtaler for brukere. Det skal gis kurs i bl.a. selvhevdelse som bidrar til at brukerne opplever mestring.
  • Enhetene skal utvikle sine tjenester slik at brukere med psykisk vansker og rusmiddelavhengighet skal få nødvendig hjelp i hjemmet over tid av ambulante tjenester.

Resultat

Det var henvendelser fra i alt 208 personer, hvorav 130 med rus- og psykiske lidelser fikk oppfølging fra mottak- og oppfølgingssenteret, mens 78 personer ble loset videre til andre tjenester.

Det ble gjennomført flere felles kurs for ansatte og brukere i recovery. 40 prosent av ansatte har deltatt i opplæringen og målet ble nådd. Tjenestestedene gjennomførte ukentlig recovery refleksjon for ansatte og det er avholdt kafé med brukere og ansatte med tema recovery.

Treffstedene hadde følgende kurs:

  • Akademiet: sju åpne forelesninger på Sommerstua Treffsted med følgende tema: Angst, søvn, kosthold og fysisk aktivitet med 30-50 tilhørere hver gang.
  • Selvhevdelseskurs/Angstmestringskurs ble holdt fire ganger, hvor hvert kurs består av tre kursdager á 2,5 timer. Ti personer deltok på hvert kurs.
  • Dialogbaserte kurs: “En god hverdag” ble holdt tre ganger med seks til åtte deltakere på hvert kurs.

Ansatte ved treffstedene gjennomførte rundt 500 samtaler med brukere av treffstedene.

Botiltak og treffsted for psykisk helse hjalp brukere som ønsket å flytte ut av botiltak med enten å kjøpe egen bolig eller leie bolig. I tillegg til personer som flyttet ut fra botiltak, mottok 45 personer ambulante tjenester i ordinære boliger fra enhet for botiltak og treffsted.