Mål og resultater

Tekniske tjenester

Mål: Flere bydeler har et bedre tilbud av varierte leke- og rekreasjonsområder

Brukertilfredsheten med utendørs rekreasjonsarealer skal ligge på et stabilt høyt nivå. Plan for friluftsliv og grønne områder i Trondheim definerer mål og strategier for gode rekreasjonstilbud. Flere sentrale byrom og leke- og rekreasjonsområder i nærheten av der folk bor skal ha riktig funksjonalitet og kvalitet for å møte dagens og fremtidens krav og behov. Leke- og rekreasjonsområdene skal bidra til god folkehelse og trivsel i hverdagen.

Indikatorer

  • I 2018 skal vedtatte tiltak i Plan for friluftsliv og grønne områder i Trondheim konkretiseres og planlegges.
  • I 2018 er ny belysning på Festningen og Marinen gjennomført.
  • I 2018 er første del av Torvet, Kongens gate vest, ferdig opparbeidet.
  • I 2018 er arbeidet med lekeplassen og parkområdet på Marinen startet opp. Prosjektet skal være ferdig i 2019.
  • I 2018 er parkareal og nytt torg ved Trondheim Spektrum ferdig planlagt og arbeidet er startet opp. Arbeidet skal være ferdig i 2019.
  • I 2018 viser Trondheim bydrift sin brukerundersøkelse en grad av tilfredshet på minimum 70 poeng for parker og grøntområder.

Resultat

Rådmannens strategiske planlegging og arbeid med handlings- og økonomiplaner følger opp Plan for friluftsliv og grønne områders visjon om at Trondheim skal være en grønn by med variert natur - med lett tilgjengelige, attraktive uteområder for lek, rekreasjon og friluftsliv og planens mål om:

  • Vi skal ha nok grøntareal nå og i framtiden
  • De grønne områdene skal finnes nært der vi bor
  • De grønne områdene skal være varierte med hensyn til tilrettelegging og opplevelseskvaliteter
  • Det skal være gode sammenhenger i og mellom grønne områder, strandsonen, Nidelvkorridoren og markaområdene.

Belysningen på Marinen var på plass i 2018 mens stiene på Festningen var delvis lyssatt i 2018. På Festningen vil både stiene, møteplassene og muren være lyssatt innen høsten 2019. Forsinkelsen skyldes at det har tatt tid å få en godkjenning fra Riksantikvaren. Kravene fra Riksantikvaren er nå imøtekommet og nødvendig godkjenning foreligger for å gjennomføre siste del av prosjektet.

Kongens gate vest, som er første byggetrinn i det store prosjektet med å fornye Torvet, ble ferdig høsten 2018. Kongens gate har blitt et nytt og godt byrom som allerede er tatt i bruk. Fortauene er blitt betydelig bredere, og nye benker, trær og stauder sørger for fin atmosfære.

Anleggsarbeidet med lekeplassen og parkområdet på Marinen ble ikke startet opp i 2018 på grunn av uforutsett arbeid med mye undersøkelser og uavklarte forhold når det gjelder vannproblemer i området. Forventet oppstart av anleggsarbeidet vil bli i 2019, og på grunn av forskjøvet framdrift vil prosjektet først være ferdig i 2020.

Parkareal og nytt torg ved Trondheim Spektrum var ferdig planlagt i 2018 og arbeidet er startet opp. Arbeidet skal være ferdig i 2019.

Brukerundersøkelsen for sommer 2018 viser en tilfredshet på 72 poeng for parker og stier.

Mål: Alle tilknyttet kommunalt nett skal ha godt, nok og sikkert vann

Trondheim skal ha en god og sikker vannforsyning og være blant de aller beste storkommunene på standard på tjenesten.

Indikatorer

  • I 2018 er vi blant de fem beste storkommunene i Norsk Vanns benchmarking, BedreVann.
  • I 2018 er ny Vikåsen vanntunnel ferdig detaljplanlagt. Den nye tunnelen skal være ferdig i 2021 og vil bedre sikkerheten i vannforsyningen.
  • I 2018 skal planlegging av utvidet vannbehandling for økt hygienisk sikkerhet ved Vikelvdalen vannbehandlingsanlegg være startet opp.
  • I 2018 er 7 kilometer gammelt og dårlig vannledningsnett i kommunen fornyet.

Resultat

Hvert år gjennomfører Norsk Vann en benchmarking av vann- og avløpstjenestene. Resultatene for 2018 er ikke klare ennå. I 2017 oppnådde Trondheim en kvalitetsindeks på 3,3 på en skala fra 0-4. Trondheim er blant de beste av de ti største kommunene når det gjelder standard på vannforsyningen.

Revidert forprosjekt for Vikåsen vanntunnel er ferdigstilt. Kostnadsoverslaget viser at planlagt løsning blir mye dyrere enn tidligere beregnet. Rådmannen vurderer derfor alternative løsninger, noe som forsinker prosessen.

Valg av løsning for utvidet vannbehandling avhenger av løsning og fremdrift for Vikåsen vanntunnel. Skisseprosjekt er gjennomført.

I 2018 ble det fornyet 10 km vannledninger.

Mål: Forurensningsutslipp til bekker og elver skal reduseres

Tiltak skal gradvis føre til at byens elver og bekker blir renere og bedre egnet for lek og rekreasjon, og det skal tilrettelegges for framtidig byvekst og klimaendringer. Trondheim skal være blant de aller beste storkommunene mht standard og kostnad for tjenesten.

Indikatorer

  • I 2018 er Trondheim kommune blant de fem beste storkommunene i Norsk Vanns benchmarking, BedreVA
  • I 2018 viser det årlige vannovervåkingsprogrammet forbedret vannkvalitet i bekker, elver, innsjøer og i Trondheimsfjorden.
  • I 2018 skal større separeringstiltak som Fossumdalen, Fredlybekken og Heimdalsområdet pågå i henhold til vedtatt hovedplan for avløp og vannmiljø.
  • I 2018 er seks kilometer av gammelt og dårlig avløpsnett i kommunen rehabilitert.

Resultat

Benchmarkingresultatene for 2018 er ikke klare ennå. I 2017 oppnådde Trondheim en kvalitetsindeks på 3,6 på en skala fra 0-4. Trondheim er blant de beste av de ti største kommunene når det gjelder standard på avløpstjenesten.

Vannovervåkingsprogrammet viser at det er målbare forbedringer av vannkvaliteten i bekker hvor det har vært gjennomført omfattende tiltak. Dette gjelder Ilabekken, Uglabekken, Søra, Kystadbekken og dels Sjøskogbekken. Fossumdalen og Fredlybekken har store overløpsutslipp til Nidelva. Det pågår tiltak for å redusere disse.

I 2018 ble det fornyet 8,8 km avløpsledninger.

Mål: Brukertilfredsheten med kommunale veger og gang- og sykkelveger skal øke

Det skal jobbes med å videreutvikle strategier, rutiner og metoder for brøyting og drift av gang- og sykkelveger som underbygger målene i Miljøpakken om flere miljøvennlige reiser.

Indikator

  • I 2018 skal brukerundersøkelsen til Trondheim bydrift gi en totalscore for sommer på 65 prosentpoeng og for vinter på 63 prosentpoeng.
  • I 2018 er 1800 gatelysarmaturer skiftet til LED og 80 strømskap er flyttet ut av nettstasjoner.

Resultat

I brukerundersøkelsen for sommer 2018 gir innbyggere dekke på sykkelvei 70 poeng, mens renhold av gang- og sykkelveg ligger på 63 poeng på en skala fra 1 til 100. Vinterundersøkelsen for 2018 viser noe lavere tall for tilfredshet og resultatene ligger under målsettingen. Strøing av gang- og sykkelveg ligger på 51, mens tallet for fortau er 47. Når det gjelder brøyting av fortau, viser undersøkelsen 46 poeng, mens tallet for brøyting av sykkelveg er 49 poeng.

I 2018 er 1150 gatelysarmaturer skiftet til LED og 105 strømskap er flyttet.

Mål: Innen 2025 skal 60 prosent av materialene i avfallet fra husholdninger brukes på nytt

Økt materialgjenvinning skal oppnås gjennom et regionalt samarbeid med satsing på sentral ettersortering av avfall i tillegg til kildesortering. I 2014 ble det inngått en forpliktende avtale om et forprosjekt mellom åtte avfallsselskap/-kommuner i Trøndelagsregionen. Forprosjektet skal i løpet av 2017 gi grunnlag for å beslutte bygging av sentralt ettersorteringsanlegg.

Indikator

  • I 2019 skal beslutning om sentralsorteringsanlegg tas, og budsjetterte tiltak for å øke gjenvinningsprosenten gjennomføres.
  • Det skal gjennomføres årlige holdnings- og informasjonskampanjer
  • Det vil bli innført posesortering for matavfall

Resultat

Det forventes at ettersorteringsanlegget på Heggstadmoen vil være operativt i løpet av 2023. Anlegget vil være det viktigste tiltaket for å øke andelen materialgjenvinning i Trondheim kommune opp mot EUs og Norges målsetting om 55 prosent materialgjenvinning i 2025. I tillegg vil anlegget gi Trondheim kommune tilstrekkelig fleksibilitet til å tilpasse seg nye og strengere krav til materialgjenvinning. Øvrige strategier for å nå målsettingen er beskrevet i Trondheim kommunes Avfallsplan 2018-2030.