Mål og resultater

Bo- og aktivitetstilbud

Mål for tjenesteområdet

Helse- og velferdstjenesten har ansvar for følgende delmål i kommuneplanen:

  • 3.5: I 2020 har Trondheim en boligpolitikk som utjevner sosiale forskjeller
  • 3.6: I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert
  • 4.4: I 2020 skal Trondheim kommune og kommunens innbyggere ha felles forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester

Periodemål

Mål 1. Brukere opplever selvbestemmelse

Rådmannen skal legge til rette for at tjenester til utviklingshemmede skal være utviklingsfremmende. En utviklingsfremmende tjeneste krever ny kompetanse i samarbeid med utdanningsinstitusjonene og deltakelse i enhetenes egen internundervisning (BoA-skolen).

Resultatindikatorer:

  • Alle ansatte har startet opplæring i basiskompetanse
  • I samarbeid med NTNU og brukere utarbeides ny mal for brukerundersøkelse der brukerne selv kan vurdere om de opplever selvbestemmelse.
  • Brukerundersøkelsen i 2018 viser en skår på 4,5 på spørsmål om selvbestemmelse

Resultat

I alt 180 ansatte gjennomførte opplæring i basiskompetanse ved BoA-skolen. Til sammen har 810 gjennomført opplæring siden skolen startet i 2015. De ansatte fikk blant annet opplæring i å tilrettelegge for at brukere kan foreta egne valg, selvbestemmelse.

Det ble utarbeidet ny mal for brukerundersøkelse i samarbeid med NTNU, og arrangert flere workshops med brukere for å utarbeide spørsmål og forstå betydningen av brukerundersøkelsen. Det har gitt ny kompetanse som kan videreføres, slik at stadig flere brukere selv kan svare på undersøkelser. I 2016 var det tre brukere som selv svarte på undersøkelsen, mens det i 2018 var 24. Resultatet fra brukerundersøkelsen om selvbestemmelse for beboerne viste en skår på 4,3 en bedring fra 3,8 i 2016. BoA er på god vei til å nå målet om en skår på 4,5.

Mål 2. Ingen utviklingshemmede brukere med omfattende tjenestebehov og vedtak om heldøgns omsorgstjenester i bolig skal vente mer enn seks måneder

Å redusere ventetiden til seks måneder på kommunal bolig i bofellesskap er fremdeles en stor utfordring.

Resultatindikatorer:

  • Ventetiden for den enkelte søker skal ikke være mer enn seks måneder etter at det er fattet vedtak om bolig.
  • Alle brukere som har vedtak om bolig i bofellesskap skal vurderes med tanke på om de kan bo i andre boformer med tjenester.
  • Årlig møte med de som står på venteliste for å informere om alternative boligløsninger til bofellesskap.
  • Alle brukere som bor i bofellesskap skal gis muligheter for å flytte til andre boformer, dersom de ønsker.

Resultat

Gjennomsnittlig ventetid er økt fra 3 år og 1 måned i 2017 til 3 år og 2 måneder i 2018. Målet om bolig i bofellesskap innen seks måneder ble ikke nådd

  • For bolig med heldøgns tjenester er ventelisten økt fra 28 i 2017 til 30 personer som ønsker umiddelbart tilbud i bofellesskap.
  • For bolig i bofellesskap: sju personer ventet 0-6 måneder, 3 personer ventet 6-12 måneder og 20 personer ventet mer enn 12 måneder.

Rådmannen informerte personer og pårørende som ventet på bolig i bofellesskap om mulighet for kjøp av bolig i ordinære borettslag og motta tjenester der.

Etter at rådmannen gjennomførte informasjonsmøter med brukere og pårørende om alternativ til bofellesskap, var det flere brukere og pårørende som kjøpte leilighet i ordinære borettslag.

Mål 3. Brukere har meningsfulle aktiviteter

I 2016 ble det gjennomført statlig tilsyn med tjenestene til utviklingshemmede i en enhet i Trondheim kommune. Det ble avdekket avvik formulert som at kommunen ikke sikrer at brukere får forsvarlige tjenester i form av personlig assistanse, og dessuten gir mangelfull bistand til å delta på aktiviteter i helger.

Resultatindikatorer:

  • Alle brukere har aktivitetsplaner som viser det totale tjenestetilbudet
  • Brukerundersøkelsen i 2018 viser en skår på 4,5 på spørsmål om fornøydhet med dag- og fritidsaktiviteter

Resultat

Alle brukere har en aktivitetsplan dokumentert i kommunens fagsystem Gerica. Resultatet av brukerundersøkelsen viser skår på 4,9 på fornøydhet med dagtilbud og 4,0 med fornøydhet med fritidsaktiviteter. Resultatet viser at BoA har nådd målet om fornøydhet med dagtilbud, men har ikke nådd målet om fornøydhet med fritidsaktiviteter.

For å tilby brukere meningsfulle aktiviteter ble det lagt til rette for å utføre oppgaver for Trondheim bydrift. Flere brukere har blant annet satt opp skigard og utført vedlikehold ved Sverresborg museum.

Mål 4. Brukere og deres familier/nærpersoner opplever brukermedvirkning i valg av tjenester

I 2018 skal en sjekkliste for miljøarbeid implementeres i enhet for bo- og aktivitetstilbud (BoA) for å sikre god brukermedvirkning og at det metodiske arbeidet forsterker utviklingsfremmende tjenester. Sjekklisten skal sikre at ansatte ikke overtar oppgaver som bruker bør mestre selv eller sammen med eget nettverk.

Resultatindikatorer:

  • Sjekkliste for miljøarbeid anvendes i alle enheter
  • Antall og innhold i klagesaker
  • Antall avvik og lukking av avvik
  • Resultat av tilsynsrapporter fra fylkesmannen

Resultat

Rutiner for bruk av sjekkliste for miljøarbeid er tatt i bruk i alle enheter. Enhetene har mottatt 10 klager på enkelthendelser og 5 klager på bruk av tvang/makt mot brukere hvor klagerne har beskrevet hva som kunne vært gjort i stedet.

Totalt er det registrert 2.693 avvik med følgende alvorlighetsgrad:

  • høy: 7 prosent
  • middels: 37 prosent
  • lav: 56 prosent

Det var gode tilbakemeldinger fra fylkesmannen på tilsyn rettet mot tvang og makt. De få avvikene fra fylkesmannen ble fortløpende lukket av enhetene.