BARNE- OG FAMILIETJENESTEN

Oppvekst og utdanning utviklet et felles kunnskapsgrunnlag for alle ansatte gjennom en strategi for sterke barnefellesskap i barnehage, skole og nærmiljø (Stein,saks, papir). Strategien som ble laget gjennom et samarbeid mellom ansatte i praksisfeltet, innbyggere, forskningsmiljø og rådmannen, ble vedtatt av bystyret 1. november 2018. Vi vil styrke inkludering og forhindre utenforskap gjennom gode møter og møteplasser, og mer systematisk bruk av barn og unges egne erfaringer og uttrykk.

Bystyret vedtok også en ny strategi for barnevernet for å endre praksis for barn og familier som lever i alvorlige omsorgs- og livssituasjoner. Målet er at de i større grad kan beholde tilhørighet og vokse opp i egen familie og/eller eget nærmiljø. Statistikken viser allerede at antallet akuttplasseringer går kraftig ned, opphold i institusjoner reduseres og flere barn får hjelpetiltak i hjemmet. Dette utfordrer skole og barnehage som i større grad enn tidligere må evne å ivareta også barn og elever som lever i utfordrende omsorgssituasjoner.

Styrkingen av helsestasjon- og skolehelsetjenesten er videreført i 2018, og viste en positiv utvikling for de fleste lovkrav til denne tjenesten.

Økonomi

Resultatet på området barne- og familietjenesten er et mindreforbruk på 19,4 millioner kroner i 2018. Det utgjør 2,3 prosent av driftsbudsjettet på 858 millioner kroner. Mindreforbruket skyldes i hovedsak statlige tilskudd til ekstraordinære utgifter i 2015/2016 for enslige mindreårige flyktninger med nedsatt funksjonsevne og atferdsvansker, og disse inntektene ble ikke disse hensyntatt i prognosen gjennom 2018. Utgifter til barneverntiltak utenfor hjemmet var fortsatt en utfordring, men mindreforbruk på området enslige mindreårige og helsetjenester førte totalt sett til et mindreforbruk for hele området.

Personal

Barne- og familietjenesten (BFT) har ansvar for tjenester til barn og unge og deres familier, og har bred tverrfaglig sammensetning og kompetanse. Virksomheten omfatter følgende tjenester:

  • helsestasjon
  • skolehelsetjeneste inklusive helsestasjon for ungdom
  • helse- omsorgstjenester - habilitering
  • familietiltak
  • pedagogisk/psykologisk tjeneste
  • barnevern
  • tiltak for enslige mindreårige flyktninger

I 2018 hadde BFT totalt 856,7 årsverk fordelt på de fire bydelene og to byomfattende enheter. Sykefraværet var stabilt fra 2017 til 2018. I 2018 var det på 9.8 prosent, en bedring på 0.2 prosentpoeng fra 2017. Det er store variasjoner i sykefraværet mellom de ulike tjenesteområdene i BFT. Sykefraværet skyldes langtidsfravær, og tjenesteområdene jobber aktivt for å legge forholdene til rette slik at ansatte kan møte på jobb under sykemelding.

Mål og resultater

Mål for tjenesteområdet

Barne- og familietjenesten har et særlig ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel:

  • 1.1: I 2020 har barn og unge i Trondheim kompetanse som styrker dem i møtet med framtidas utfordringer
  • 1.2: I 2020 er kompetanseutvikling og livslang læring en mulighet for alle
  • 3.1: I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid
  • 3.6: I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert
  • 4.4: I 2020 skal Trondheim kommune og kommunens innbyggere ha en felles forståelse av hvilke forventninger en kan ha til kommunens tjenester

Les mer om mål og resultat

Nøkkeltall (KOSTRA)