FORORD

Mange hevder at det er viktigere å se fremover enn å skue bakover. Underforstått at “gjort er gjort og spist er spist”. På mange av livets arenaer er det kanskje slik. Kommunen, som forvalter ressurser som andre stiller til rådighet, kan ikke legge denne leveregelen til grunn for sitt virke. Hva pengene faktisk er brukt til og om resultatet ble som forventet er spørsmål som alltid må stilles til kommunen. Dette har også med formaliteter å gjøre; at vi etter lov og forskrifter skal informere, men like mye for at samfunnet skal kunne få et grunnlag for diskusjon og refleksjon, og det igjen som basis for videre læring.

En årsrapport skal gjenspeile det kommunen har levert til samfunnet den betjener, og om dette er i samsvar med de krav som er stilt i lover, planer og vedtak som er fattet av både sentrale og lokale myndigheter. Et års tidsperspektiv er en kort tidshorisont i kommunal sammenheng, og det er derfor minst like viktig å vurdere om vi er på vei i ønsket retning.

Utfordringer knyttet til klima og miljø er kanskje de mest sentrale i vår tid. Å finne løsninger på hvordan vi kan redusere de klima- og miljømessige fotavtrykkene for å føre vårt tillitsbaserte velferdssamfunn i en tilstand som er bærekraftig for fremtidige generasjoner er en formidabel oppgave.

Årsrapporten for 2018 viser at vi er godt i gang. Tall for klimagassutslipp viser nedgang de siste ti årene. Til tross for at byen har vokst med over 20 000 innbyggere. En vesentlig faktor i denne utviklingen er at flere finner alternative reisemåter i det daglige enn bruk av privatbil. For å komme videre i arbeidet med å nå målet om reduksjon av utslipp er det avgjørende å få til samarbeid med mange aktører lokalt og bringe inn kunnskap og innovative løsninger gjennom internasjonale prosjekter og samarbeidspartnere. Det vi gjør i Trondheim har betydning og kan fungere som et forbilde for andre, men de store resultatene kommer først gjennom deltakelse, utvikling og påvirkning gjennom nasjonale og internasjonale fora.

Samskaping på tvers mellom sektorer og fagmiljøer, og mellom kommunen og eksterne aktører - den jevne innbygger, næringsliv og organisasjonsliv, forskningsinstitusjoner og internasjonale fora, er like aktuelt for andre områder i kommunen som for de som jobber for å berge klima og miljø.

Årsrapporten for 2018 vitner om at vi på alle områder søker en “bredere horisont” for vårt oppdrag.

Innenfor oppvekst- og utdanningsfeltet er strategien “Stein, saks, papir” for sterke barnefellesskap et eksempel på samskaping. Strategien ble laget gjennom et samarbeid mellom ansatte i praksisfeltet, innbyggere, forskningsmiljø og rådmannen og ble vedtatt av bystyret 1. november 2018. Med strategien vil vi styrke inkludering og forhindre utenforskap gjennom gode møter og møteplasser, og mer systematisk bruk av barn og unges egne erfaringer og uttrykk.

Tanken om at flere skal mestre egen hverdag er et gjennomgående tema for tiltak på helse- og velferdsområdet. Dette fordrer samarbeid innenfor sektoren, og en grunnleggende ideologi om at kommunen ikke kun er en tjenestetilbyder, men en samarbeidsaktør som tilrettelegger og utfordrer for at mennesker i størst mulig grad kan ta hånd om egne liv.

Både innenfor kultur- og idrettsområdet, og byutviklingsområdet er også mange eksempler på at kommunens interaksjon med det omkringliggende samfunn har et betydelig omfang og er i utvikling. Dette representerer en vesentlig forutsetning for gode løsninger og resultater.

Stabile og forutsigbare økonomiske rammevilkår er en vesentlig premiss for alt vi gjør. Vi har hatt flere økonomiske “gullår” etter hverandre. Dette har først og fremst sammenheng med høyere skatteinntekter enn forventet. Året 2018 føyer seg inn i rekken som et godt økonomisk år; regnskapet er avlagt med et mindreforbruk på vel 200 millioner kroner, fondsreservene er økt og vi nedbetaler gjeld raskere. Dette gir et godt fundament for fremtidige år hvor vi ikke kan forvente den samme økonomiske veksten vi har hatt de siste årene.

Årsrapporten for 2018 viser at vi tar skritt i retning av å bli mer “åpen, kompetent og modig”. Fremtidens kommune kan ikke forvente en sterk vekst i ressursene og da må vi tenke nytt og det i samarbeid med innbyggere, næringsliv, frivillige organisasjoner og utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Til slutt vil jeg takke alle medarbeidere for vel utført arbeid i 2018, og alle kommunens samarbeidspartnere for et godt samarbeid i året som har gått.

God lesing !


Morten Wolden

rådmann