Digitalt førstevalg

Program for Digitalt førstevalg skal sikre at kommunen utvikler gode digitale tjenester til innbygger og næringsliv på en effektiv måte og med en optimal bruk av ressurser. Programmet bidrar til at prosjekter og ressurser brukes effektivt og koordineres, og at innbyggerne opplever kommunes digitale tjenester som mer helhetlige.


Programmet har vært involvert i en rekke prosjekter og aktiviteter i 2018:

Politisk nivå

  • It-støtte til folkevalgte organer (Digitale politikere - rett på sak)

Oppvekst og utdanning

  • IT-støtte barnevern (DigiBarnevern)
  • Oppvekstadministrativt system
  • Læringsplattform
  • Digital aktivitetskalender

Byutvikling

  • Digitale planprosesser (ePlan)
  • Kommunaltekniske eiendomsavgifter
  • Eiendomsskatt
  • eByggesak og eByggesøknad (eBygg)
  • Serverings-, salgs- og skjenkebevilling

Helse og velferd

  • Digital aktivitetskalender

Kultur og næring

  • Kunstbase

Felles løsninger

  • Min side, Min side Arkiv
  • trondheim.kommune.no (eksterne nettsider)
  • Digital forsendelse
  • Henvendelseshåndtering, sikkerhetsløft
  • IT-støtte for saksbehandling

Beskrivelse av aktiviteter i prosjektene

Politisk nivå

IT-støtte til folkevalgte organer (Digitale politikere - rett på sak)

På politisk nivå er det stort behov for digitalisering av arbeidsprosesser og tilgang på en effektiv møteportal. Fremtidig løsning er tydelig visualisert og det er kjørt anbudskonkurranse "kjøp etter forhandling" på utvikling av en slik portal. Trondheim kommune ser seg ikke tjent med anskaffelse av hyllevare, da det ikke dekker våre behov. Forhandlinger er i avsluttende fase, det skrives kontrakt med valgt leverandør vinteren 2019.


Oppvekst og utdanning

Digitale innbyggertjenester og saksbehandlingsstøtte i barnevernet

Det nasjonale prosjektet DigiBarnevern - Digitale innbyggertjenester og saksbehandlingsstøtte i barnevernet er et samarbeid mellom staten, KS og flere kommuner som ledes av Trondheim Det ble gjennomført markedsdialog i samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling og innovative anskaffelser, og det ble utviklet felles målbilder. Prosjektet går over i gjennomføringsfasen i 2019.

Oppvekstadministrativt system og spesialpedagogikk

Prosjektet oppvekstadministrativt system har til hensikt å skaffe til veie IT støtte til bruk ved administrative forhold i skolene og barnehagene. Anskaffelsen ble gjennomført i 2018. Videreutvikling og innføring vil pågå første halvdel av 2019. Man trodde i starten av dette prosjektet at nødvendig IT støtte for spesialpedagogikk ville følge med. Dessverre var det ingen som ville tilby dette og det blir derfor gjennomført egen anskaffelse for dette formålet.

Læringsplattform

Prosjektet Læringsplattform besto av to leveranser: Den ene var læringsstøtteverktøy for klasseromsundervisning som ble innført med stor suksess for over to-tre år siden. Responsen er målt med brukerundersøkelser. Den andre delen var verktøystøtte til vurderingsarbeid med videre som dessverre ikke ble noen suksess på grunn av sviktende leveranser fra leverandør. Økonomiske sanksjoner og ekstra innsats fra både kommune og leverandør var ikke nok til å få en akseptabel situasjon. Avtalen med leverandøren ble terminert.

Byutvikling

Digitale planprosesser (ePlan)

I prosjekt Digitale planprosesser er målsettingen å etablere god IT støtte for planprosesser, inkludert medvirkning fra innbyggere. Prosjektet har i 2018 jobbet sammen med prosjektet IT-støtte for saksbehandling med markedsdialog, innhenting av behov og kravstilling av saksbehandlings- funksjonalitet. Prosjektet bygger videre på KS’ ePlanSak, en nasjonal produktspesifikasjon som Trondheim kommune har deltatt i utformingen av. Det har også vært jobbet med anskaffelsesstrategi fordi markedet ikke har en skreddersydd løsning. Prosjektet er forsinket med 1 år.

eByggesak og eByggesøknad (eBygg)

eByggesak ble innført i 2017 og er tatt i bruk av saksbehandlere ved byggesakskontoret. I 2018 har eByggesak hovedsakelig vært i drift, men prosjektleder har fulgt opp etterleveranser knyttet til arkivfunksjonalitet, utbedringer og integrasjoner.

eByggesøknad er en nasjonal kravspesifikasjon utarbeidet i samarbeid mellom KS, KommIT, DiBK, pilotkommuner, Kartverket, SSB og byggenæringen med tanke på at markedet skal levere kommersielle søknadsløsninger. Hovedformålet er enklere søknader, bedre oversikter og bedre samhandling med innbyggere og næringsliv. De kommersielle løsningene har vært forsinket.

Kommunaltekniske eiendomsavgifter og Eiendomsskatt

Prosjektene er under innføring av, nytt fagsystem for håndtering av vann- og avløpsgebyr og eiendomsskatt. Vannmåleravlesning på SMS ble levert som en del av første leveranse høsten 2018. Den nye løsningen innebærer mye utvikling fra leverandør og kommunen er involvert for å sikre at behovene ivaretas. I tillegg deltar ytterligere fem kommuner som følge- eller pilotkommuner slik at løsningen som utvikles har bred funksjonalitet og kan bli neste generasjon fagsystem innen kommunalteknikk.

Serverings-, salgs- og skjenkebevilling

Kommunen skal effektivisere og automatisere serverings-, salgs- og skjenkebevillingssaker når den gamle og utdaterte “skjenkebasen” erstattes. Løsningen skal også bidra med bedre rapportering og støtte til oppfyllelse av lovkravene. Prosjektet gikk i gjennomføringsfase med design- og utvikling i løpet av andre halvår 2018.

Kultur og næring

Kunstbase

Prosjektet Kunstbase skulle først og fremst erstatte den gamle kunstbasen. Det var ønskelig med en løsning som ga rom for å forvalte kunsten på en bedre måte. Prosjektet anskaffet en kjent løsning som benyttes av en rekke andre kulturinstitusjoner som gir it-støtte for profesjonell forvaltning.

Helse og velferd

Digital aktivitetskalender

Prosjektet skal dekke et behov for bedre digital kommunikasjon mellom tilbydere og deltakere i introduksjonsprogrammet for innvandrere mellom 18 og 55 år som ledd i å bidra til hurtigere og bedre kvalifisering. Løsningen skal gi bedre overblikk over egen hverdag og sørge for at flere kan ta aktivt ansvar for egen kvalifisering samtidig som aktivitetsplikten dokumenteres for kommunen. Prosjektet er forsinket men ferdigstilles i 2019.

Felles løsninger

Min side og Min side Arkiv

Min side prosjektet har pågått i flere år. Prosjektet skulle lansere en portal i 2018 med flere tjenester. Det lot seg ikke gjøre og lansering av portalen er derfor utsatt til medio 2019. Rådmannen kommer tilbake til dette i 2019.

Helsestasjonene begynte å sende digitale brev i 2018.

trondheim.kommune.no - nye eksterne nettsider for Trondheim kommune gikk i drift fra juni 2018.

Henvendelsesløsning

Det gjennomføres et sikkerhetsløft på kommunens henvendelsesløsning som fullføres i 2019. Arbeidet ble forsinket i 2018, men det rapporteres ikke om øvrige utfordringer.

IT-støtte for saksbehandling

Prosjektet It-støtte for saksbehandling skulle erstatte dagens saksbehandlingsløsning ESA. Høsten 2018 meldte Arkivverket at det er i ferd med å komme med nye føringer på arkivområdet som vil ha stor betydning for hvilke krav som stilles til IT løsninger på sak- og arkivområdet. Som følge av besluttet Rådmannen å avvente videre arbeid i prosjektet før en klargjøring av de nye rammevilkårene foreligger. Arbeidet er derfor utsatt til høsten 2019, jf. orientering i Formannskapet PS 291/18 (Arkiv 18/40961).

Økonomi

I 2016 ble det totalt brukt 30,5 millioner kroner på aktiviteter knyttet til porteføljen i Digitalt førstevalg. Beløpet inneholder blant annet prosjektledelse, arkitekturarbeid, leverandørkostnader, utviklingskostnader og anskaffelse av flere løsninger.