Autoritatea publica si Transportul rutier

04/07/2016

Despre "autoritate", gasim (printre altele) urmatoarea formulare:

"Autoritatea este o relație care poate fi analizată cel puțin din două perspective:

- a celui care emite un ordin sau o comandă (persoană sau instituție);

- a celui ce receptează acest ordin.

Mai specific, autoritatea ca relație socială între cel puțin doi actori, bazată pe un principiu de legitimitate, în care unul dintre actori acceptă să-și modifice comportamentul, recunoscând voința activă a celuilalt în virtutea principiului de legitimitate.

Altfel spus, autoritatea este o relație socială între un agent activ și un agent pasiv, în care agentul activ are dreptul de a comanda, iar agentul pasiv recunoaște acest drept în virtutea unui principiu de legitimitate, pentru atingerea unei finalități comune.

Întotdeauna autoritatea presupune o legitimitate și o responsabilitate (care asigură legătura cu o legalitate).

Recomandare:

De vazut, de aprofundat si versiunea spaniola a conceptului "Autoridad" dupa cum si "Poder (sociologia)", "Poder politico", "Poderes publicos", "Relacion de poder"

Desi Normativa UE a tahografului stabileste prin capitolul "Responsabilitatile antreprenoriatului din transport", atributele de ordonare, de programare a activitatii si de certificare a rezultatelor acestei ordonari si programari ca fiind in conformitate cu stipularile Normativei, cu toate acestea, entitatea autorizata de catre Ministerul Transporturilor spre a gestiona Transportul Rutier, muta aceste responsabilitati de pe umarul antreprenoriatului pe umarul subordonatului juridic al acestui tip de antreprenor.

De la acest act de a se face abstractie de faptul ca "contractul individual de munca" atribuie "angajatorului" statutul de "superior" iar "angajatului" statutul de "subaltern", de aici in jos e rupt, tot filmul.

Primul act (contractul) incheiat sub egida Ministerului Muncii, al doilea, jurisdictionat de Ministerul de Interne.

Iata ca facui eu o schita a ordinii care (dupa cum imi rezulta mie din lectura materiei bibliografice relationata direct sau indirect cu Normativa UE a Tahografului) ar veni sa apese (si apasa) pe umerii "lucratorului mobil" (cum ii spune, in forma oficiala, Normativa) sau a "soferului profesionist al vehicolelor mai mari de 3,5 t", cum i se spune in forma neoficiala . . . "gura lumii".

Adevarul este ca doar mie imi rezulta asa, pentru ca in realitate, autoritatile Statului fac abstractie din principiul aplicarii Normativei de faptul ca "lucratorul mobil 2006" nu putea accede la acest "post de lucru" decat prin cumularea a doua cerinte:"contract individual de munca" + "permis de conducere C/D+E".

Parte din materialul bibliografic al temei "Autoritatea publica si Transportul rutier":

Dupa cum se poate vedea chiar si numai dupa o privire sumara a acestui tablou, se relationeaza totul numai cu "legislatia rutiera" nefacandu-se o cumulare a celor doua materii juridice ce in realitate cocureaza, conlucreaza, la existenta relatiei juridice institutionale intre angajatorul si angajatul din transporturi, cumulare fara de care nu exista subiectul juridic numit "lucrator mobil".

Deci, statul echipeaza angajatorul prin intermediul "contractului individual de munca" cu puteri care ii permit sa ordoneze si sa coordoneze conform celor prevazute in Normativa, dar, acelasi Stat (prin organele lui autorizate), in momentul in care cere socoteala, nu cere socoteala celui pe care il investeste cu puteri de "vizitiu" ci . . .celui pe care il dezechipeaza prin prevederile "contractului individual de munca" de capacitatea de "agent activ" si il echipeaza cu caracteristici de subordonare juridica specifice conceptului "agent pasiv", adica celui caruia legea ii rezerva in aceasta "piesa (ca de teatru) rolul de "cal".

Partea proasta este ca acelasi principiu se aplica si in Spania, si in ce cunosc eu din tarile Uniunii Europene.

Eu am urmat cursuri de capacitate profesionala atat in Spania cat si in Romania si, nici intr-o parte nici in cealalta nu se face cumularea Dreptului laboral cu Normativa UE.

Pai asta este ca si cum inveti calul "timpii de munca si de odihna" dar faci abstractie ca "hățurile" nu sunt la el.

Este ca si cum ai invata arestatii programul zilnic de respectat dar ai face omisiune ca cheile se afla la gardian.

Pai degeaba inveti calul sau cainele de ham, ca trebuie sa traga in ham 4:30 dupa care sa se odihneasca 45 min si sa reia apoi alta repriza de 4;30 de tras la ham daca biciul, painea si apa e in mana vizitiului.

Ma intreb de ani, cine nu o fi stiind lucrurile astea?

Ce poate sa faca o singura persoana in fata unei institutii cu sute, mii de scoli autorizate CAP, care rostogolesc continuu o eronata interpretare a ansamblului de legi care apasa asupra "talpii" de la baza Transportului Rutier?