Muncitor / Obrero

Page start up on 30.06.2013. (Paterna, España)

Documentary source / документальный источник : Clase obrera - Wikipedia en español > 11.366 bytes / Romanian Wikipedia versión = does not exist .


Véase también / De văzut si: Lucrător / Trabajador .

La clase obrera, clase trabajadora, clase proletaria o en ocasiones clase media baja, designa al conjunto de trabajadores que, desde la revolución industrial, aportan el factor trabajo en la producción y a cambio reciben un salario o contraprestación económica, sin ser propietarios de los medios de producción.

El término se contrapone así al de clase burguesa, o sector social que posee el capital, así como al artesanato, sector en que los trabajadores suelen ser propietarios de los medios de producción.​


Índice

1 Origen del término y usos

2 Clase Media Baja

3 Véase también

4 Referencias

5 Enlaces externos


/

Clasa muncitoare, clasa lucrătoare, clasa proletară sau uneori clasa de mijloc inferioară, desemnează segmentul de lucrători care, încă de la revoluția industrială, asigură factorul muncă în producție și primesc în schimb un salariu sau o compensație economică, fără a deține mijloacele de producție. .

Termenul este astfel un antonim al termenului clasă burgheză, al termenului care desemnează sectorul social care deține capitalul, precum și al celui care desemnează artizanul (sector în care muncitorii dețin de obicei mijloacele de producție).


Index

1 Originea termenului și utilizări

2 Clasa de mijloc inferioară

3 Vezi de asemenea

4 Referințe

5 Link-uri externe


Vezi continuarea in partea de jos a acestei pagini / Vease la continuación en la parte inferior de esta pagina .

Muncitor (conform DEX): Persoană care ia parte nemijlocit în procesul obținerii bunurilor materiale, la întreținerea și la repararea acestora sau în procese de muncă similare acestora.


Sunt unul din oamenii acestei lumi care nu este "autonom" ci "angajat". Sunt (ma rog, ma consider a fi) un ... "obiectivist" (sau, cu alte cuvinte un ... "realist") si iau lucrurile asa cum ele (la momentul vorbirii) sunt. Nu sunt adept nici al "stangii" si nici al "dreptei". Ganduri ca ale mele (cel mai apropiat ca ale mele) le-am regasit reproduse in cuvintele lui Ayn Rand.

Singurul lucru al carui adept sunt, se numeste ... "yo".

Stiu unde ma aflu pe scara sociala. Cea mai buna analogie pentru a reflecta asta nu poate fi alta decat ... corabia (vaporul).

Cel mai semnificativ exemplu pe care ni-l putem imagina ar fi o nava precum contemporanele "nave de croaziera" dar cu sistem de propulsie precum galera

Am notat cu "p" (in alaturata imagine) linia de plutire .

M-am nascut, am crescut si am trait in toata viata pe treapta cea mai de jos; a peonilor. Nu mi-a fost niciodata asta nici "constatare amara", nici "constatare dulce" ci pur si simplu "constatare".

Ca si in ascensiunea unui munte, ma interesat sa ma situez si mental exact acolo unde fizicamente sunt.

Deodata cu preocuparea mea de a aduce la linia de plutire tot ce este sub aceasta linie ma voi lupta (in felul meu) pentru ca ambientul pe aceasta treapta a scarii sa fie ... nici mai mult nici mai putin decat ...uman.

Din toata istoria umana una dintre persoanele pe care le stimez este ... Spartacus. Evolutia a adus lucrurile la asa nivel incat cea mai buna arma este mintea. De fapt, mintea a fost cea mai buna arma in toate timpurile dar "azi", mai mult ca oricand, ii e dat omului mijlocul tehnic de a si-o folosi: internetul.

Nu-mi plac revolutiile, rascoalele, grevele, razboaiele, manifestatiile, etc, fizice. Singurul lucru care trebuie sa dicteze in Viata trebuie sa vina ca urmare a exercitarii alegerii. Datorie a fiecarei fiinte umane este sa invete sa aleaga. Sa aleaga ceea ce Vietii ii este nutritiv si nu ceea ce Vietii ii este otravitor.

Ceea ce Vietii, chiar ii foloseste si nu ceea ce Vietii ii vine impotriva.

Este ca atunci cand ai locui intr-o incapere. Pentru a-mi fi bine, daca ma refer strict la "temperatura" am nevoie de un ambient cuprins intre 18 -21º C.

Nu conteaza daca acea incapere este o celula, o garsoniera, un apartament, sau o hala de orice dimensiune (inclusiv daca este mare cat ... Lumea.

Nu conteaza daca in aceeasi incapere cu mine nu e nimeni, este o persoana, sunt doua sau mai multe (inclusiv daca sunt toti locuitorii planetei).

Eu imi fac ambientul care imi trebuie, ambientul care este dovedit ca nu dauneaza (in mod normal) nici unei fiinte umane.

Eficient nu este sa traiesti intr-un ambient in care este foarte frig (sau foarte cald) si in care sa ai tu (sa zicem) un costum ca cel de astronaut, ca sa-ti fie tie bine.

Ca in oricare casa, este mai eficient sa ai incalzire centrala decat sa ai o soba intr-una din camere (sau, cate o soba in fiecare). Dincolo de orice fel de sentiment, eficienta ne indica asta.

Mie draga caldura caminului. Si mi-e drag ca ... caldura ca a caminului meu sa aiba oricine.

Azi calendarul indica 30/06/2013. Am sa dezvolt alta data subiectul. Deocamdata am sa gazduiesc aici cateva lucruri care sunt relationate si cu viitorul acestei pagini.

Sa spun si aci ca viata m-a obligat sa mai invat o limba si ca, daca tot m-a obligat am sa folosesc tot ce sunt capabil (din orice limba as cunoaste) spre a spune lucrurile cat mai aproape de forma lor asa cum o gandesc. Iti ramane tie, stimate lector, sarcina de a incerca (atunci cand iti este acesta interesul) sa intelegi ceea ce eu incerc sa-ti transmit. Nu-mi este usor mie, actul asta de transmitere a informatiei si (in mod sigur) nu-ti va fi nici tie mai usor.


Dar, sa vedem:

Mai intai am o traducere a cuvantului "peon" in aproape toate limbile (descifrabile mie) pe care le ofera traductorul Google.

  1. afrikaans

  2. albaneza

  3. azera, turca

  4. armena

  5. germana, daneza, estona, vasca, franceza, georgiana, olandeza, engleza, irlandeza, islandeza, italiana, latina, macedoneana, norvegiana, romana, suedeza

  6. bosniaca, croata

  7. bulgara

  8. ceha, galeza, galitiana

  9. coreana

  10. slovaca

  11. slovena

  12. esperanto

  13. finlandeza

  14. greaca

  15. hindu

  16. maghiara

  17. indoneza

  18. japoneza

  19. letona

  20. lituana

  21. poloneza

  22. portugheza

  23. bielorusa

  24. rusa

  25. ucraniana

  26. tailandeza

  1. afrikàans - pion

  2. albanes - argat

  3. azer, turco - gündelikçi

  4. armenio - batrak

  5. aleman, danes, estonio, euskera, frances, georgiano, holandes, ingles, irlandes, islandes, italiano, latin, macedonio, noruego, rumano, sueco - peon

  6. bosnio, croata - nadničar

  7. bulgaro - полицай (politsaĭ)

  8. ceh, gales, gallego - peòn

  9. correano - nodongja

  10. eslovaco - peony

  11. esloveno, serbio - Kmet

  12. esperanto - Braklaboristo

  13. finlandes - peoni

  14. griego - ορντινάντσα (orntinántsa)

  15. hindi - Caparāsī

  16. hungaro - küldönc

  17. indonesio - prajurit infanteri

  18. japones - Mi jukurenrōdō-sha

  19. leton - laukstrādnieks

  20. lituano - juodadarbis

  21. polaco - czeladnik

  22. portugues - peão

  23. bieloruso - пяхотнік (piachotnik)

  24. ruso - пехотинец (pekhotinets)

  25. ucraniano -піхотинець (pikhotynetsʹ)

  26. tailandès - B̀āw

Dupa cum se vede, foarte multi (traductorul zice ca si romanul) ii spun "peonului", peon.

La ... "mama lui" (in Spania), conform RAE, gasim la cuvantul "peon" mai multe definitii, din care eu aleg doua ... la subiect:

  • Persona que actúa subordinada a los proyectos e intereses de otra / persoana ce activeaza subordonata proiectelor si intereselor altei persoane.

  • Operario que ayuda al oficial de albañil para emplear los materiales / operator aflat in subordinea zidarului pentru a-l servi cu materiale.


In limba romana (in DEX), gasim o definitie asemanatoare cea data de limba spaniola cuvantului "peon" la ceea ce noi romanii (si dupa cum zice traductorul, si albanezii) denumim ca "argat" :

  • om tocmit cu plată să ajute sau să muncească în folosul cuiva;

Ar mai fi una, care in secolul acesta (din punct de vedere juridic) nu ar mai fi actuala dar in practica ....:

  • Persoană care muncește la stăpân în schimbul unei plăți.

Cel putin prin spatiile consacrat-democratice, din punct de vedere juridic nu mai avem "stapani" (si, prin reactie, sau, pe cale de consecinta, nici antonim al acestui concept) ci doar "persoane"(prin antonomasie) ... libere.

"Persoana" este (prin definitie) ... "neconditionat autonoma" in teritoriul "dreptului civil", dar, trecând in teritoriul "dreptului laboral" firul se desface in doua si, aici, ne gasim in fata a doua categorii "persoane dependente" si "persoane independente".

Categoria "persoane dependente" se desface la randu-i in doua sub-categorii pe care nu am cum sa le denumesc altfel decat "stapani" si "sclavi". Unul (oricare) din cele doua concepte conditioneaza existenta celuilalt).


"Câmpul laboral" (schematizat) arata cam asa:

zona "sclav"

zona "autonom"

zona "stapan"

Trebuie sa nu pierdem nicicum din vedere ca nu avem de-a face cu trei categorii ci cu o categorie si doua sub-categorii.

Unii ne nastem in una sau alta dintre zone, altii avem vocatie. Vocatie este valabila doar pentru zona "autonom".

Pentru celelalte doua pozitii avem de-a face cu "capacitatea de a te situa in pozitia de stapan" si/sau (am sa folosesc pe viitor "&") "incapacitatea de a nu sta situat in zona sclav".

Pentru a fi aparate drepturile celor ce (din orice motiv) ajung sa se situeze in "zona sclav" societatea umana a condus spre a se naste ... "Dreptul laboral" (la noi, la romani se foloseste denumirea "Codul muncii" si pentru aceea ca prin "dreptul muncii" este ... polisemantic, inducand confuzie).

Nu vad de ce folosim englezisme de tot soiul dar nu incercam sa folosim cuvinte straine clarificante acolo unde interesul (majoritatii) chiar o cere.

"Drept laboral" mi se pare mult mai putin confuz decat variantele: "codul muncii" sau "dreptul muncii".

Dar, sa ne reintoarcem la ... schematizari.

Potencia -1

Potencia 1

Potencia +1

Sau:

- invalid

valid

+ invalid

sau, facand o analogie cu sahul:

pion

cal, nebun, turn

rege, regina

..................................... imi promit sa continui ... cat am sa pot de repede ..........

De aici in jos, adăugat la 11.06.2022 / Desde aquí en adelante, añadido desde el 11-06.2022.

Column 1.

The original text .


La clase obrera, clase trabajadora, clase proletaria o en ocasiones clase media baja, designa al conjunto de trabajadores que, desde la revolución industrial, aportan el factor trabajo en la producción y a cambio reciben un salario o contraprestación económica, sin ser propietarios de los medios de producción.

El término se contrapone así al de clase burguesa, o sector social que posee el capital, así como al artesanato, sector en que los trabajadores suelen ser propietarios de los medios de producción.​

Column 2.

Machine translation .


Clasa muncitoare, clasa muncitoare, clasa proletară sau uneori clasa de mijloc inferioară, desemnează grupul de muncitori care, încă de la revoluția industrială, asigură factorul muncă în producție și primesc în schimb un salariu sau o compensație financiară, fără a deține mijloacele de producție. .


Termenul se opune astfel clasei burgheze, sau sectorului social care deține capitalul, precum și artizanului, sector în care muncitorii dețin de obicei mijloacele de producție.

Column 3.

Machine translation .


The working class, working class, proletarian class or sometimes lower middle class, designates the group of workers who, since the industrial revolution, provide the labor factor in production and in return receive a salary or financial compensation, without owning the means. of production.


The term is thus opposed to the bourgeois class, or social sector that owns capital, as well as the artisan, a sector in which workers usually own the means of production.




Column 4.

Machine translation .


Рабочий класс, рабочий класс, пролетарский класс или иногда нижний средний класс обозначает группу рабочих, которые, начиная с промышленной революции, обеспечивают фактор труда в производстве и взамен получают заработную плату или финансовую компенсацию, не владея средствами производства. .


Таким образом, этот термин противопоставляется буржуазному классу или социальному сектору, владеющему капиталом, а также ремесленнику, сектору, в котором рабочие обычно владеют средствами производства.

Índice

1 Origen del término y usos


2 Clase Media Baja

3 Véase también

4 Referencias

5 Enlaces externos

Index

1 Originea termenului și utilizări

2 Clasa de mijloc inferioară

3 Vezi de asemenea

4 Referințe

5 link-uri externe

Index

1 Origin of the term and uses


2 Lower Middle Class

3 See also

4 References

5 external links

Индекс

1 Происхождение термина и использование

2 Нижний средний класс

3 См. также

4 ссылки

5 внешних ссылок

Column 4 A.

Machine translation .


Рабочий класс, рабочий класс, пролетарский класс или иногда нижний средний класс обозначает группу рабочих, которые, начиная с промышленной революции, обеспечивают фактор труда в производстве и взамен получают заработную плату или финансовую компенсацию, не владея средствами производства. .


Таким образом, этот термин противопоставляется буржуазному классу или социальному сектору, владеющему капиталом, а также ремесленнику, сектору, в котором рабочие обычно владеют средствами производства.


Индекс

1 Происхождение термина и использование

2 Нижний средний класс

3 См. также

4 ссылки

5 внешних ссылок

Column 4 B.

Automatic transliteration.


Rabochiy klass, rabochiy klass, proletarskiy klass ili inogda nizhniy sredniy klass oboznachayet gruppu rabochikh, kotoryye, nachinaya s promyshlennoy revolyutsii, obespechivayut faktor truda v proizvodstve i vzamen poluchayut zarabotnuyu platu ili finansovuyu kompensatsiyu, ne vladeya sredstvami proizvodstva. .


Takim obrazom, etot termin protivopostavlyayetsya burzhuaznomu klassu ili sotsial'nomu sektoru, vladeyushchemu kapitalom, a takzhe remeslenniku, sektoru, v kotorom rabochiye obychno vladeyut sredstvami proizvodstva.



Indeks

1 Proiskhozhdeniye termina i ispol'zovaniye

2 Nizhniy sredniy klass

3 Sm. takzhe

4 ssylki

5 vneshnikh ssylok

Column 1.

The original text .


La clase obrera, clase trabajadora, clase proletaria o en ocasiones clase media baja, designa al conjunto de trabajadores que, desde la revolución industrial, aportan el factor trabajo en la producción y a cambio reciben un salario o contraprestación económica, sin ser propietarios de los medios de producción.


El término se contrapone así al de clase burguesa, o sector social que posee el capital, así como al artesanato, sector en que los trabajadores suelen ser propietarios de los medios de producción.​

Column 2.

Machine translation .


Clasa muncitoare, clasa muncitoare, clasa proletară sau uneori clasa de mijloc inferioară, desemnează grupul de muncitori care, încă de la revoluția industrială, asigură factorul muncă în producție și primesc în schimb un salariu sau o compensație financiară, fără a deține mijloacele de producție. .


Termenul se opune astfel clasei burgheze, sau sectorului social care deține capitalul, precum și artizanului, sector în care muncitorii dețin de obicei mijloacele de producție.

Column 3.

Translation by admin .


Clasa muncitoare, clasa lucrătoare, clasa proletară sau uneori clasa de mijloc inferioară, desemnează segmentul de lucrători care, încă de la revoluția industrială, asigură factorul muncă în producție și primesc în schimb un salariu sau o compensație economică, fără a fi ei insisi proprietarii respectivelor mijloace de producție. .

Astfel ca termenul "clasa muncitoare" este un antonim al termenului clasă burgheză, al termenului care desemnează sectorul social care deține capitalul, precum și al celui care desemnează artizanul (sector în care muncitorii dețin de obicei mijloacele de producție).

Índice

1 Origen del término y usos

2 Clase Media Baja

3 Véase también

4 Referencias

5 Enlaces externos

Index

1 Originea termenului și utilizări

2 Clasa de mijloc inferioară

3 Vezi de asemenea

4 Referințe

5 link-uri externe

Index

1 Originea termenului și utilizări

2 Clasa de mijloc inferioară

3 Vezi de asemenea

4 Referințe

5 Link-uri externe

El término clase obrera comenzó a utilizarse en español durante la segunda mitad del siglo XIX como traducción de la expresión inglesa «working class» («clase trabajadora»), término que adquirió importancia en los primeros escritos socio-económicos de Karl Marx y Friedrich Engels.​ Sociólogos posteriores como Max Weber redefinieron el término usándolo con sentidos ligeramente diferentes, y que ha permanecido en uso hasta nuestros días, aunque evolucionando en sus matices y generalidad del uso.


En un sentido sociológico más vago y a la vez más restringido, también se entiende por clase obrera, el grupo de trabajadores industriales asalariados. Con este alcance se la diferencia de otros grupos de trabajadores como los campesinos, los esclavos, los trabajadores autónomos o los empleados de servicios. Este significado del término es equivalente al término inglés de blue collar workers (trabajadores de cuello azul).


En español, el término ha dejado de ser puramente descriptivo y es usado o evitado con finalidades políticas. Su uso es frecuente dentro del marxismo, el anarquismo, el socialismo, el comunismo y el sindicalismo y es evitado, ignorado o marginado, en la terminología de la derecha política.[cita requerida]


Por el contrario su equivalente inglés, working class, es de uso generalizado tanto en los estudios sociológicos y económicos como en la conversación cotidiana, distinguiéndose a su vez entre blue collar workers (trabajadores de cuello azul) y white collar workers (trabajadores de cuello blanco) para referirse a los obreros y empleados respectivamente.


En relación con la estructura social determinada por el poder adquisitivo y/o la riqueza -clase alta, clase media y clase baja- es utilizado el término 'clase obrera' como asimilable a la clase media y a la clase baja. Esta clasificación relacionaría la clase alta con la burguesía y las clases media y baja con las clases trabajadoras. Para autores como Vicenç Navarro la clase media no existe y solamente hay dos clases, la clase capitalista (corporate class en inglés) y clase trabajadora (working class en inglés) independientemente de la diferencia de rentas que pueda existir dentro de cada grupo. (2.194 bytes)

Termenul de clasă muncitoare a început să fie folosit în spaniolă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca traducere a expresiei engleze „working class” („clasa muncitoare”), termen care a devenit important în primele scrieri socio-economice ale lui Karl. Marx și Friedrich Engels Sociologi de mai târziu, cum ar fi Max Weber, au redefinit termenul folosindu-l în sensuri ușor diferite și a rămas în uz până în zilele noastre, deși a evoluat în nuanțe și în generalitatea utilizării sale.


Într-un sens sociologic mai vag și în același timp mai restrâns, clasa muncitoare este înțeleasă și ca grupul muncitorilor industriali salariați. Cu acest domeniu de aplicare se diferențiază de alte grupuri de muncitori precum țăranii, sclavii, lucrătorii independenți sau angajații de servicii. Acest sens al termenului este echivalent cu termenul englezesc de muncitori cu guler albastru.


În spaniolă, termenul nu mai este pur descriptiv și este folosit sau evitat în scopuri politice. Folosirea sa este frecventă în marxism, anarhism, socialism, comunism și sindicalism și este evitată, ignorată sau marginalizată, în terminologia dreptei politice.


Dimpotrivă, echivalentul său în limba engleză, clasa muncitoare, este utilizat pe scară largă atât în ​​studiile sociologice și economice, cât și în conversația de zi cu zi, distingându-se între lucrătorii cu guler albastru și lucrători cu guler alb.) pentru a se referi la lucrători și, respectiv, angajați.


În raport cu structura socială determinată de puterea de cumpărare și/sau bogăție - clasa superioară, clasa de mijloc și clasa de jos - termenul de „clasă muncitoare” este folosit ca asemănător cu clasa de mijloc și clasa inferioară. Această clasificare ar lega clasa superioară de burghezie și clasele mijlocii și inferioare de clasele muncitoare. Pentru autori precum Vicenç Navarro, clasa de mijloc nu există și există doar două clase, clasa capitalistă (clasa corporativă în engleză) și clasa muncitoare (clasa muncitoare în engleză) indiferent de diferența de venit care poate exista în cadrul fiecărei clase. grup.

Termenul de clasă muncitoare a început să fie folosit în spaniolă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca traducere a expresiei engleze „working class” („clasa muncitoare”), termen care a devenit important în primele scrieri socio-economice ale lui Karl. Marx și Friedrich Engels Sociologi de mai târziu, cum ar fi Max Weber, au redefinit termenul folosindu-l în sensuri ușor diferite și a rămas în uz până în zilele noastre, deși a evoluat în nuanțe și în generalitatea utilizării sale.


Într-un sens sociologic mai vag și în același timp mai restrâns, clasa muncitoare este înțeleasă și ca grupul muncitorilor industriali salariați. Cu acest domeniu de aplicare se diferențiază de alte grupuri de muncitori precum țăranii, sclavii, lucrătorii independenți sau angajații de servicii. Acest sens al termenului este echivalent cu termenul englezesc de muncitori cu guler albastru.


În spaniolă, termenul nu mai este pur descriptiv și este folosit sau evitat în scopuri politice. Folosirea sa este frecventă în marxism, anarhism, socialism, comunism și sindicalism și este evitată, ignorată sau marginalizată, în terminologia dreptei politice.


Dimpotrivă, echivalentul său în limba engleză, clasa muncitoare, este utilizat pe scară largă atât în ​​studiile sociologice și economice, cât și în conversația de zi cu zi, distingându-se între lucrătorii cu guler albastru și lucrători cu guler alb.) pentru a se referi la lucrători și, respectiv, angajați.


În raport cu structura socială determinată de puterea de cumpărare și/sau bogăție - clasa superioară, clasa de mijloc și clasa de jos - termenul de „clasă muncitoare” este folosit ca asemănător cu clasa de mijloc și clasa inferioară. Această clasificare ar lega clasa superioară de burghezie și clasele mijlocii și inferioare de clasele muncitoare. Pentru autori precum Vicenç Navarro, clasa de mijloc nu există și există doar două clase, clasa capitalistă (clasa corporativă în engleză) și clasa muncitoare (clasa muncitoare în engleză) indiferent de diferența de venit care poate exista în cadrul fiecărei clase. grup.







Clase Media Baja Gen X/ Obrera, término de gran importancia en sociología y política / Clasa de mijloc inferioară Gen X/Working, termen de mare importanță în sociologie și politică

Cocina de la clase obrera en Buenos Aires de los años 1940. / Bucătărie specifica clasei muncitoare din Buenos Aires în anii 1940.

¡Seguirá! / Va urma!