Huiswerk

Verantwoordelijke 

directeur/MT/ Team

Betrokkenen bij opstellen 

directeur/MT/ Team

Interpretatievrijheid

Nog niet vastgesteld 

Geëvalueerd 

-

Datum laatste wijziging 

Opgesteld juni 2019 en klik HIER

==============================================================================

Doel 

Voor iedereen is het duidelijk hoe op De Klinker omgegaan wordt met het maken van huiswerk door de leerlingen.

Aanpak 

In de bovenbouw wordt vanaf groep 6 huiswerk gegeven. In groep 6 een keer per week leerhuiswerk, in groep 7 en 8 een keer per week leer- en een keer per week maakhuiswerk. Verder maken de kinderen een keer per leerjaar een werkstuk. (- zie werkstukken-) 

Naast huiswerk is het niet passend in de visie van onze school om nog eens extra werk mee te geven naar huis, ook niet in de groepen waar nog geen huiswerk gegeven wordt. Bij uitzondering kan pre-teaching of thuis oefenen een onderdeel zijn van een handelingsplan dat in overleg met de IB-er wordt opgesteld. De doelen van het maken en leren van huiswerk zijn: 

De leerlingen wennen aan het (thuis) leren. Dit houdt in dat er aandacht besteed wordt aan manieren van leren en het plannen van het huiswerk.

De leerlingen besteden thuis nog eens tijd aan de lesstof. De stof wordt na een week getoetst.

Leerhuiswerk: 

Dit zijn de samenvattingen van hoofdstukken/lessen/leerbladen van de zaakvakken: geschiedenis, aardrijkskunde (inclusief topografie), Natuniek, verkeer en het leren van Engelse woorden. 

Het huiswerk en de toetsen worden indien nodig aangepast aan leerlingen met eigen leerlijn. De eerste doelstelling dient echter niet uit het oog verloren te worden. Voor een aantal kinderen kan gedifferentieerd worden, in overleg met IB. 

Het rapportcijfer voor de zaakvakken is niet een gemiddelde van de cijfers van de toetsen. Hier dient ook de beoordeling van werkboekjes, onverwachte toetsjes e.d. in te zitten. 

Maakhuiswerk: 

Met het maakhuiswerk moet rekening gehouden worden met de mogelijkheden van de leerlingen door te differentiëren. Bij het uitdelen van het werk wordt instructie gegeven. Cijferen, kopieën uit de methode, werkbladen, ontleden, werkbladen spreekwoorden en gezegden (www.spreekwoorden.nl), stelopdrachten, spelling en vervoegen van werkwoorden, zijn mogelijke huiswerkopdrachten.

Informatie voor ouders/verzorgers/externen

Zie jaarlijkse Schoolgids en Informatiesite Groepinformatie