Geneesmiddelen, zelfzorgmiddelen

Verantwoordelijke 

Directie 

Betrokkenen bij opstellen 

MT/IB

Interpretatievrijheid

Vastgesteld oktober 2018

Geëvalueerd 

n.t.b.

Datum laatste wijziging 

Opgesteld najaar 2019 en klik HIER

==============================================================================

Doel 

Onderstaande geeft voor iedereen helder aan wat te doen bij medicatie toediening.

Aanpak 

De Klinker gaat ervan uit dat kinderen in school soms geneesmiddelen nodig hebben. Het toedienen van geneesmiddelen anders dan door injecties valt onder de normale taakuitoefening van leerkrachten en dit dient zorgvuldig te gebeuren.  Krijgt een kind in school geneesmiddelen, dan dragen ouders en school hiervoor hun eigen verantwoordelijkheid.

Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door een huisarts of specialist. Het voorschrijven (door de arts) en afleveren van geneesmiddelen (door de apotheker) is in de wetgeving verankerd. Ouder(s)/verzorger(s) dienen deze geneesmiddelen aan hun kinderen toe en vragen de leerkrachten soms dit van hen over te nemen. Ook als het gaat om geneesmiddelen die zonder recept bij drogist of apotheek te verkrijgen zijn (zelfzorgmiddelen), kan het gaan om middelen die minder onschuldig zijn dan men vaak denkt.

De medische handelingen zijn onderverdeeld in drie categorieën. Leerkrachten zijn alleen bevoegd om handelingen in de tweede en derde categorie uit te voeren.

In de rest van de werkinstructie wordt steeds geschreven: geneesmiddelen, lees hiervoor ook zelfzorgmiddelen.

Wanneer toediening?

Geneesmiddelen worden aan kinderen gegeven als:

Alle genees- en zelfzorgmiddelen mogen alleen na invulling van het formulier overeenkomst gebruik geneesmiddelen / zelfzorgmiddelen” worden gegeven.

Beëindiging toediening geneesmiddel / zelfzorgmiddel

Info voor de leerkracht

Het bewaren van geneesmiddelen

Informatie voor ouders/ verzorgers/externen

Dit PROTOCOL