Leesproblemen en Dyslexie

Verantwoordelijke 

IB

Betrokkenen bij opstellen 

IB, directie

Interpretatievrijheid

Vast

Geëvalueerd 

-

Datum laatste wijziging 

Opgesteld maart 2020 en klik HIER


==============================================================================

Doel

Deze kwaliteitskaart is gebaseerd op het Protocol Ernstige Leesproblemen en Dyslexie en het beleid EED van PRIMO. Het geeft inzicht hoe onze school omgaat met leerlingen met ernstige leesproblemen en dyslexie. Op alle scholen van de stichting wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de protocollen. De Protocollen Leesproblemen en Dyslexie geven scholen concrete handvatten voor het vormgeven van beleid op het gebied van het signaleren, begeleiden en eventueel doorverwijzen van leerlingen met mogelijk dyslexie. Er zijn protocollen voor de verschillende jaarlagen. Wij maken gebruik van het Protocol Leesproblemen en Dyslexie voor het SBO


Aanpak

Als een leerling uitvalt bij het leesonderwijs en er ontstaat een vermoeden van dyslexie (EED) dient er op school extra ondersteuning te worden geboden op ondersteuningsniveau 2 en 3.  Immers hardnekkigheid blijkt als er extra planmatige en intensieve didactische maatregelen zijn geboden die nauwelijks tot resultaat leiden.  Onderstaand overzicht geeft de ondersteuningsniveaus weer met de bijbehorende stappen die gezet moeten worden door de school.

Ondersteuningsniveau

Er is sprake van gestapelde ondersteuning: de ondersteuning geboden op niveau twee blijft doorgaan wanneer deze ook op niveau 3 aangeboden wordt.

Ondersteuningsniveau 1: het bieden van goed lees- en spellingonderwijs in de klas. 

Hierop wordt in dit document verder niet ingegaan. (Het bieden van verlengde instructie aan instructie zwakke leerlingen valt onder ondersteuningsniveau 1)

Ondersteuningsniveau 2: extra begeleiding in de klas

Het gaat hier om een vorm van begeleiding waarbij extra, aangepaste instructie en begeleide inoefening centraal staat. Dit betekent:

Ondersteuningsniveau 2 wordt geboden aan alle leerlingen die niet de basisdoelen halen op de hoofdmeetmomenten en als er sprake is van een onvoldoende beheersing van het beoogde AVI- niveau van dat moment. Als blijkt dat de ondersteuning op niveau 2 onvoldoende vooruitgang heeft opgeleverd wordt naast ondersteuningsniveau 2 ook ondersteuning op niveau 3 aangeboden. Het gaat om leerlingen die < minimum scoren.

Ondersteuningsniveau 3: de gestructureerde interventie

Het gaat hierbij om extra intensieve en systematische aanpak door het inzetten van een specifieke interventie. Leerkracht en IB er stemmen inhoud en aanpak af. Begeleiding mag gegeven worden door een leesspecialist, een RTer, de Intern Begeleider, een leerkracht of onderwijsassistent onder leiding van 1 van eerder genoemde specialisten

Inhoud van de interventie:

Geschikte remediërende methoden:

Om zorg op niveau 3 te waarborgen werken wij met een groeihulpplan voor lezen vanaf groep 2 tot midden groep 6.

Groeihulpplan lezen


Diagnostiek en behandeling door een zorginstituut 

Een leerling kan voor vergoed onderzoek en behandeling worden aangemeld als de scores op 3 hoofdmetingen waren:

Leerlingen met ernstige lees en spellingproblemen en uitbehandelde EED leerlingen

Voor alle leerlingen met problematieken geldt dat we ondersteuning blijven bieden minstens op niveau 1 en 2 om aan de onderwijsbehoeften van de leerlingen te kunnen voldoen binnen de verantwoordelijkheden die we als school hebben om passend onderwijs te bieden.

Ouder(s)/verzorger(s)

Twee keer per jaar (januari/februari en juni/juli) worden de didactische vorderingen van een leerling besproken met ouders. Indien er sprake is van een achterstand op  lezen en/of spelling wordt dit nadrukkelijk benoemt door de leerkracht. De leerkracht geeft ouders aan welk niveau van ondersteuning aan hun kind geboden wordt. Bij ondersteuningsniveau 3 wordt besproken dat, indien de vooruitgang onvoldoende blijft, er mogelijke en EED traject ingezet gaat worden. Blijkt na twee keer een periode van 12 weken begeleiding dat de vooruitgang van een leerling onvoldoende is dan plant de leerkracht (eventueel met ondersteuning van de IBer) een vervolggesprek met ouders om de aanvraag voor onderzoek naar EED op te starten.

Registratie in ParnaSys

Ondersteuning op niveau 3 wordt door de leerkracht per leerling genoteerd in het Stappenplan protocol leesproblemen en dyslexie. (link werkt niet)

Overige info

Informatie voor ouders/ verzorgers/externen