Info JAARGIDS

Moderne middelen-Snappet

Bij een moderne school horen hedendaagse leermiddelen. Daarom hebben we op de Klinker faciliteiten die passen bij de eisen van deze tijd. 

In alle groepen maken we gebruik van digitale schoolborden. In de groepen 3-8 zijn er chromebooks (eenvoudige laptops) waarop de leerlingen aan de slag kunnen met specifieke software die hoort bij de leermethodes.

In de groepen 3 t/m 6 werken alle kinderen met een tablet, in 5 t/m 8 met een chromebook. We gebruiken deze zgn. Snappet tablets/chromebooks als een modern schrift. De software interacteert met de opdrachten die de leerlingen op de tablet maken. Na de reguliere instructie van de leerkracht gaan de kinderen aan het werk op de eigen tablet/chromebook. De docent kan tijdens het werken de voortgang van de leerlingen volgen en ondersteuning bieden. Ook als een leerling die niet direct zelf vraagt. In de meeste gevallen is een reken- en taalschrift voor het maken van het netjes opschrijven van berekeningen en/of het verbeteren van fouten (o.a. spelling) nog steeds van groot belang!

In de kleutergroepen werken wij aan een beredeneerd aanbod. Leidraad hierin is ons leerlingvolgsysteem; leerlijnen in Parnassys. Hierbij wordt uitgegaan van bepaalde doelen die in een periode behaald moeten worden. Deze doelen zijn de basis voor ons aanbod.

Sociaal Emotioneel Leren, methode KWINK

Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Sluit goed aan bij de principes van PBS (Positive Behaviour Support).

Burgerschapsvorming

De Klinker bereidt haar leerlingen voor op het actief meedoen in de Nederlandse samenleving. Dat doen we door hun gemeenschapszin te bevorderen; ze kennis bij te brengen over gelijke kansen, ze te leren rekening te houden met elkaar, ze te wijzen op democratisch en vreedzaam samenleven; over zich willen inzetten voor de mensen en de wereld om hen heen. Hiervoor moeten de leerlingen het een en ander weten van de Nederlandse samenleving, o.a. wat onder democratie verstaan wordt en welke afspraken er gelden. Ze moeten ook kunnen discussiëren en onderlinge problemen zonder geweld kunnen oplossen. Dit komt bij een aantal vakken en projecten op onze school aan de orde. Burgerschap valt voor een groot deel onder het pedagogische klimaat van onze school. Onze leerlingen worden (ook door ons Daltonconcept) verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, helpen elkaar en hebben inspraak. Behalve onze leerlingen en leerkrachten vormen ouder(s)/verzorger(s) een belangrijke schakel in het stimuleren van burgerschap. Onze school wordt bezocht door kinderen die van thuis een aantal vaardigheden en gewoonten meekrijgen. Wat ze op school leren, zou thuis een vervolg moeten krijgen. Daarom vinden wij het belangrijk dat ouder(s)/verzorger(s) weten wat hun kinderen op school leren. Door middel van de schoolgids, het ouderportaal, een schoolapp, oudertevredenheidsonderzoeken, ouderavonden, ouderparticipatie en gesprekken betrekken we de ouder(s)/verzorger(s) zo veel mogelijk bij de school van hun kind(eren).

Een onderdeel van de burgerschapsvorming is voor de leerlingen de Dalton(leerlingen)raad. Deze raad bestaat uit leerlingen van de groepen 6 tot en met 8. Zij kiezen uit hun midden een voorzitter en komen geregeld bij elkaar. Ze bespreken dan met een leerkracht of directeur allerlei onderwerpen die ze zelf op de agenda zetten.

Burgerschapsonderwijs, onze openbare karatkter en het Daltononderwijs gaan gelijk op. Het openbaar en ons Daltononderwijs hebben al vele aspecten van burgerschapsonderwijs in zich. 

Lezen, methode Lijn 3 en De Nieuwe Estafette (vanaf groep 4)

In elke kleutergroep is er een taal-/leeshoek. Hier spelen kinderen met letters, stempels, kaartjes, computer enz. Doel van deze hoek is: door middel van spel kinderen vertrouwd te maken met letters. Sommige kinderen zullen zo leren lezen. In groep 3 gaan zij verder met de moderne leesmethode “Lijn 3”. Voor het voortgezet technisch lezen vanaf groep 4 gebruikt de school de bordsoftware en in Snappet de methode ”De Nieuwe Estafette”. Met deze methode lezen de kinderen na instructie in eigen tempo en op eigen niveau. 

Veel lezen zorgt op den duur dat kinderen op den duur zelf in staat zijn om lastigere teksten te begrijpen. Vandaar dat onze school - met behulp van een uitgebreide jeugdbibliotheek - het lezen van boeken en boekbesprekingen meer en meer een prominentere rol op het lesrooster zet. 

Taal/spelling, methode Taal en Spelling Snappet (groepen 4-8)

Veel van de oefeningen van spelling en taal wordt vanaf groep 4 gedaan met de Snappettablet/chromebook.

Begrijpend/studerend lezen, methode Nieuwsbegrip

In de groepen 4 t/m 8 wordt ook aandacht besteed aan begrijpend en studerend lezen. De school gebruikt voor begrijpend lezen de (aabgepaste) teksten van “Nieuwsbegrip". Wetenschappelijk is bewezen dat leesstrategieën het beste aangeleerd kunnen worden door heel veel te lezen, met elkaar te lezen en het voordoen van strategieen door de leerkracht (modellen). Dat betekent dat vee met de kinderen ook rijke teksten worden besproken.

Rekenen, methoden De Wereld in Getallen, versie 4 (1/2) & De Werelden Snappet (3-8)

In de groepen 1 en 2 werken we rondom de doelen voor het voorbereidend rekenen.

Doelstelling van de methode is inzicht aan te brengen in rekenhandelingen. De methode bevat: hoofdrekentaken, cijfer- en rekentaken en wiskundetaken. Rekenen en Wiskunde wordt ook vanaf groep 3 met behulp van de Snappettablet/chromebook ingeoefend. In groep 3 is tabeltgebruik met mate; er is ook een werkboek voor de leerlingen.

Schrijven, methoden Klinkers (groep 3-7 ) & Schrijven in de basisschool (groep 8)

In de groepen 1 en 2 ontwikkelen de kinderen hun fijne motoriek. In de groepen 3 tot en met 5 wordt een lichthellend handschrift (links of rechts) volgens de methode aangeleerd. Tot en met groep 8 wordt van de leerlingen verwacht dit handschrift te gebruiken. Ter voorbereiding van het schrijven wordt in de groepen 1-2 gebruik gemaakt van de methode Schrijfatelier; dit om de overgang van de grove naar de fijne motoriek te oefenen.

Wereldoriëntatie, methoden en werkwijze

In de groepen 1 en 2 wordt gewerkt met projecten. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen. Per jaar worden ongeveer 5 projecten in alle kleutergroepen gezamenlijk behandeld. Daarnaast kiest elke groep een aantal eigen projecten. De kinderen hebben een grote inbreng in de keuze van de thema’s. Ze zijn hierdoor erg betrokken en geprikkeld om meer te weten te komen over de gekozen onderwerpen.

In de groepen 3-8 wordt voor de zaakvakken gebruik gemaakt van methoden:

Engels, methode Groove Me (1-5) en methode Tweens (6-8)

De belangrijkste doelstelling bij dit vak is de kinderen in de Engelse taal te leren communiceren. Wij werken aan een goede uitspraak van de kinderen met behulp van een digitale, native speaker. In verband met het belang van de Engelse taal start De Klinker al in groep 1 met een methode. 

Beeldende vorming, methode Uit de Kunst

Uit de Kunst is de nieuwste methode voor tekenen en handvaardigheid in het basisonderwijs. De expressiemethode is speciaal ontwikkeld voor het digibord en is interactief, actueel en effectief.

Muziek, methode 123Zing

Met de digitale muziekmethode van 123ZING kan elke leerkracht structureel muziekles geven in groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode biedt energieke videolessen, liedjes en interactieve opdrachten en leerlingen kunnen zelf muziek maken.