KOKOnaisuudet - tarinallisuus

Tällä sivulla on esitelty projekteja joita opettajat ovat toteuttaneet tarinallisuus-teemasta. Voit hyödyntää näitä ideoita oman ryhmäsi kanssa!

Kehyskertomus

Soveltuvuus: Valmistava opetus ja alakoulu

Tavoitteet: Opetella tarinan kirjoittamista ja luoda käsitystä tarinoista. Harjoitella luovaa “itse keksimistä”. Nivoa valmistavan vuoden aikana opeteltavat asiat osaksi isompaa kokonaisuutta

Luodaan ryhmän kanssa oma tarina osaksi valmistavan opetuksen vuotta. Tarina toimii myös kehyskertomuksena opeteltaville sanastoille. Osalle oppilaista tarinan keksiminen vaikeaa. Harjoitteet lähtevät liikkeelle siitä miten tukea tarinallisuuden kehittymistä koko opintojen ajan. Tarina kehittyy sanaston karttumisen mukana ja tavoitteena on hyödyntää uusia, opittuja sanoja. Toteutustapoja on monenlaisia, ja opettaja voi valita itselleen ja ryhmälleen valita sopivan työskentelytavan.

Adjektiiviharjoite
Tunneharjoite
Tarinointia eläinteemalla
Kotiharjoite Tekijä: Maria Ojasti

Tarina tietojen jäsentäjänä

Teksti: Tiina Jokela

Tarina ammatinvalinnan, yhteiskunta- ja työelämätietojen jäsentäjänä

Soveltuvuus: nuoret tai aikuiset VALMA-opiskelijat, joiden koulutukseen nämä teemat kuuluvat.

Tehtävää voidaan soveltaa myös eri kouluasteille muokkaamalla tehtävänantoa oman ryhmän opiskeltaviin sisältöihin sopivaksi.

VALMA-koulutuksen aikana opiskelijat saavat paljon tietoa ammatinvalinnasta sekä yhteiskunnasta ja työelämästä. Koska tietoa on paljon, opiskelijan on usein vaikea hahmottaa kokonaisuutta ja sitä, miten se vaikuttaa hänen omaan elämäänsä. Varsinkin aikuiselta vaaditaan kuitenkin päätöksentekoa oman elämänsä ja tulevaisuutensa suhteen ja vastuunottoa näistä päätöksistä. Tämän tehtävän tarkoitus on rakentaa irrallisista tiedoista kokonaisuutta, auttaa opiskelijaa ymmärtämään asioiden merkityksen omassa elämässään, tunnistamaan olennaiset asiat ja muistamaan ne, kun opittuja asioita kerrataan tarinaa kirjoittamalla. Monet eivät halua puhua omista asioistaan ryhmän kuullen, mutta tarinaan he voivat kirjoittaa omia tunteitaan ja ajatuksiaan toisen henkilön nimissä niin paljon kuin haluavat. Tämä etäännyttäminen edesauttaa kuulluksi tulemista ilman kasvojen menettämisen pelkoa.

Tarinaa kirjoitetaan parin kanssa tai kolmen hengen ryhmässä Google Docs -dokumenttiin, joka palautetaan ryhmän moodleen. Näin opitaan samalla yhdessä tekemistä ja ryhmätyötaitoja sekä digitaitoja. Tehtävän aluksi luodaan henkilöhahmo toiminnallisin menetelmin ja lopuksi se puretaan esim. näyttelemällä, tekemällä videon tai sarjakuvan.

Tehtävän ohjeet täydentyvät ryhmän moodleen sitä mukaa kuin asiat tulevat esille koulutuksessa.

Esimerkkitarinoiden tämänhetkisiä versioita löytyy täältä ja täältä.

MEITÄ ON MONEKSI

Tuija Heikkinen ja Tuire Viirret
Tarinallisuus

TARINA tukena eri ikäisten oppimisessa

Rauna Kannisto-Kärki ja Kristiina Sirola-Korhonen


TOIVO_Projektityö tarinallisuudesta.pdf

Kirjasto tutuksi-projekti

Miina Gustafsson
Kirjasto tutukti_ Miina Gustafsson.pdf

tunneharjoite

Teksti: Maria Ojasti

Kesto: 2 oppituntia

  1. Teeman sisäänajo:

Opettaja näyttää kuvia kasvoista eri tunnetiloissa. Voi käyttää myös Mielenterveysseuran tunnekortteja:

2. Oppilaat voivat esittää pikku ryhmissä tunteita korttien avulla ja toiset arvaavat mistä tunnetilasta on kyse.

3. Opettaja ohjaa oppilaita miettimään mitä tapahtuu jos tunne on voimakas? Mikä sinulle on tapahtunut jos olet ollut tosi vihainen tai surullinen? Missä se tunne tuntuu ja miten konkreettisesti? Sydän hakkaa? Kädet tärisevät? Miten tunteiden kanssa voi toimia?

Sen jälkeen opettaja näyttää kuvia konfliktitilanteista, voi käyttää apuna esimerkiksi Kepeli-hankkeen negatiiviset vuorovaikutustilanteet-kortteja (tosin niissä toimijat aikuisia,)

Opettaja voi laittaa googleen kuvan "riita ja lapset" ja näyttää sopivaksi katsomiaan kuvia.

Voi käyttää myös Kate Bushin videota Among angels, mitä siinä tapahtuu, mitä tunteita se herättää oppilaissa.

https://www.kaksplus.fi/perhe/vanhemmuus/mista-asioista-vanhemmat-saavat-olla-eri-mielta-lapsen-edessa/

4. Tarina-osio: oppilaat kehittelevät ryhmissä mahdollisia konfliktitilanteita luokan kehittämälle hahmolle. He miettivät yhdessä mitä siinä tapahtuu ja muodostavat tilanteesta still-kuvan. Suunnitteluvaiheen jälkeen tilanteet puretaan, kierretään katsomassa muiden “kuvat” ja puhutaan yhdessä tilanne auki ja keksitään ratkaisu myös.

Jos oppilaat eivät tunnu keksivän itse tilanteita, opettaja antaa jokaiselle ryhmälle lappusen, jossa lyhyt konfliktitilanteen kuvaus:

  1. hahmo ei halua tehdä läksyjä.
  2. hahmo on ollut kännykällä viisi tuntia.
  3. hahmosta on julkaistu kamala kuva instaan.
  4. hahmon ystävät eivät kutsu häntä juhliin (esimerkiksi Halloween-juhlat).
  5. hahmo puolustaa ystäväänsä koulussa, mutta kun itse joutuu kiusatuksi, ystävä väistyy.
  6. hahmon äiti on epäreilu, syyttää hahmoa pikkusiskon tekemästä kolttosesta.
  7. hahmon ystävä on kertonut jonkin salaisuuden kolmannelle osapuolelle.
  8. hahmon koe menee huonosti, hän saa huonon arvosanan.
  9. hahmoa ei kuunnella ryhmätyötä tehdessä, hänet on leimattu osaamattomaksi.
  10. hahmo on ihastunut henkilöön ja tämä ei osoita kiinnostuksen merkkejä.

etunimen tarina

Teksti: Satu Sivula

Soveltuvuus: Tämä sopii yläkoulun seitsemäsluokkalaiselle S2-opetukseen.

Seitsemäsluokkalaiset kertaavat sanaluokat. Tämä sopii osioon substantiivit. Erisnimistä tärkein on ihmisen oma nimi. Jokainen tutustuu omaan nimeensä monipuolisesti.

Ensin voidaan tutustua Suomessa annettuihin etunimiin. Väestörekisterikeskuksen sivujen avulla saa tietoa nimien yleisyydestä. Nimistä voidaan keskustella. Millaisia ne ovat? Mistä kulttuurisista asioista ne kertovat? Miksi nimi on tärkeä? Näin oppilaalle muodostuu ajatus, että nimet kertovat yhteiskunnan tarinaa mukanaan. Ne kantavat mukanaan myös yhteiskunnan arvoja.

Jokaiselle oppilaalle annetaan tehtäväksi haastatella vanhempiaan siitä, miksi he ovat saaneet juuri sen nimen, mikä heillä on. Nämä tiedot jaetaan muiden kesken. Tarkastellaan, millaisia eri syitä nimen antamiselle on ollut.

Oppilaillani saattoi olla nimi, joka oli annettu esimerkiksi jonkin sodan voittamisen kunniaksi. Tai sitten nimi merkitsi suoraan jotain omalla äidinkielellä. Nimi saattoi myös olla muisto kuolleesta sisaruksesta. Nimellä saattoi myös olla uskonnollinen tausta. Nimi saattoi kulkea suvussa perintönä.

Tästä keskustelua saattaakin laajentaa siihen, miten paljon tai vähän nimen antamisen perusteet eri kulttuureissa vaihtelevat. Mitä yhteistä lopulta löytyy? Keskustella voi myös siitä, millaisin perustein he itse voisivat kuvitella nimeävänsä.

IDEOITA JATKOTYÖSKENTELYYN

  • Nimeen voi liittää myös draamaharjoituksia, kuten toiveiden kuja: Oppilaat muodostavat kädet ylös nostamalla ja vastakkain seisten kujan, jota pitkin kukin vuorollaan silmät suljettuina kulkee. Hänen nimeään lausutaan ystävällisesti eri voimakkuuksin kulkemisen ajan.
  • Nimetä voidaan myös askarrella kunkin nimi pahvista tms. roikkumaan seinälle/kattoon/luokkatilaan. Oppilaille annetaan riittävästi aikaa tehdä omasta nimestään niin kaunis kuin mahdollista.
  • Oppilaat voivat keksiä myös runon omasta nimestään. Tai luokkatoverinsa nimestä. Näitä voi kehitellä eteenpäin: Runosta voi tehdä kuunnelman. Ja jos nimen antamiseen liittyy jokin tarina, nimen antamisen voi toteuttaa tarinateatterin keinoin.


Jaakko ja pavunvarsi - satu muuntuu moneen

Milena Siltainsuu-Wedlake

Jaakko ja pavunvarsi (engl. Jack and the Beanstalk) - sadun kirjoitetut juuret ulottuvat 1700-luvulle Englantiin ja sitä on kerrottu lapsille iltasatuna jo kauan ennen sitä. Sadusta on paljon eri versioita ja suomeksi ei ole yhtä vakiintunutta versiota. Wikipediasta löytyy lyhyt juonikertomus ja kirjastosta muutama satukirja.

Tausta

Itse törmäsin satuun, kun tyttäreni kasvatti papuja koulussa, Englannissa. Tytär oli päiväkoti-ikäinen ja pystyi selittämään sadun Jaakosta ja pavunvarresta omin sanoin. Purkissa nopeasti kasvanut papu motivoi lapsia lukemaan muitakin satuja.

Suomeen palattuamme otin selvää sadusta ja huomasin, että sadusta oli paljon englantilaisia versioita ja suomeksikin joitakin, mutta ei yhtä hyvää ja selkeää. Melkein kaikista löytyi kuitenkin samat sadun päähenkilöt ja hahmot: Jaakko, äiti, lehmä, haltija/vanha mies, pavut ja taivaaseen ulottunut pavunvarsi, jättiläinen, kultamunia muniva kana, harppu, kultarahat ja kirves.

Päädyin lopulta kirjoittamaan sadun ”omin sanoin”. Kokosin sadun hahmot ja tarvikkeet ”satupussiin”. Netistä löytyi paljon materiaalia sadun elävöittämiseksi, esimerkiksi väritettävät hahmot jätskitikkuihin.

Tee näin:

Koko projektin voi toteuttaa 1-4 kerralla, riippuen mitä haluaa ottaa mukaan. Yksinkertaisimmillaan voi kertoa sadun omin sanoin (tai katsoa youtubesta) (ja piirtää/kirjoittaa samalla hahmoja taululle). Lopuksi laittaa pavut kasvamaan. Mutta voi myös tehdä pitkän kaavan mukaan:

1. Aloitetaan koko projekti kertomalla ensin satu, ja nostamalla pussista aina kunkin hahmon. (Oppilaat ovat pitäneet erityisesti kohdasta, jossa äiti heittää pavut ulos ikkunasta , jolloin olen heittänyt pavut luokan lattialle).

2. Istutetaan (härkä)pavut purkkeihin.

3. Askarrellaan pavulle tukikeppi. Tukikeppi on coctailtikku, jonka päässä on pilvi (vanua/pumpulia) ja linna.

4. Askarrellaan päähenkilöt ja liimataan ne jätskitikkuihin. Lapset voivat kertoa sadun omin sanoin hahmojen kanssa.

5. Lisäksi; Aihettahan voi laajentaa monialaisesti kaikkiin oppiaineisiin. Mielikuvitus vain rajana.

Äidinkieli/kirjoitus: Halutessaan voi tehdä ”oman satukirjan” 2-4 sivua, johon voi käyttää netistä printattavia kuvia ja oppilas voi itse kertoa omin sanoin kuvan kohtauksesta.


Kuvaamataito: Edellisen voi tehdä sarjakuvana. Voidaan myös piirtää liiduilla joku kohtaus sadusta.

Ymppä: Kun istutetaan papuja, voidaan opetella kasvin osat (juuri/juuret, varsi/varret, lehti/lehdet, kukka/kukat). Sekä voidaan jutella, mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen (vettä, lämpöä, valoa).

Musiikki: Ennen sadun esittämistä voidaan kuunnella kappale Jaakko kulta”, voidaan laulaa mukana.

Liikunta: Ulkona voidaan leikkiä pavun piilottamista (tervapataa) tai käyttää sadun henkilöitä piirissä ja vaihtaa paikkaa (hedelmäsalaatti-leikki).