Projektit - digitaalisuus

Tältä sivulta löydät erilaisia opettajien toteuttamia projekteja digisovellusten parissa. Nappaa vinkkejä ja sovella omaan opetukseesi!

Matematiikkaa mobiilisti ulkona ja sisällä

Teksti: Susanna Kuokka

Soveltuus: esi- ja alkuopetus

Numerot-projekti on toteutettu keväällä 2018 valmistavan esiopetuksen oppilaiden kanssa. Projektin tarkoituksena oli tutustua lukumäärän ja numeron vastaavuutueen konkreettisesti ja toiminnallisesti mobiililaitteita hyödyntäen.

Projektin alussa menimme ulos. Sanoin jokaiselle lapselle numeron/luvun ja he etsivät luonnosta tämän lukumäärän verran materiaalia (kaikki keräsivät kiviä). Kerätyt kivet laitettiin valkoiselle kankaalle ja jokainen kuvasi iPadilla oman lukumääränsä.

Projekti jatkui sisällä niin, lapset leikkasivat tulostetut kuvat omiin vihkoihinsa. Liimaamisen jälkeen he harjoittelivat kyseisen numeromerkin kirjoittamista lukumäärää vastaavalle sivulle. Ennen kirjoittamista kaikki harjoittelivat numerot Molla abc:n avulla.

Projektin lopuksi tehtiin yhteinen digikirja - Numerot - Book Creator sovelluksella.

Opiskelua kotitalousluokassa

Teksti: Terhi Kuokka

Soveltuvuus: yläkoulu

Projekti on toteutettu kevätlukukaudella 2018 yhdessä oppilaiden ja koulumme kotitalousopettajan kanssa. Projekti syntyi todellisesta materiaalitarpeesta, kun aloitimme ensimmäistä kertaa samanaikaisopettajuuden valmistavan opetuksen oppilaille. Oppilaat eivät olleet aiemmin osallistuneet kotitalousopetukseen, joten luokan käytänteet ja tavat sekä työvälineiden nimitykset olivat oppilaille aivan uusia. Pohdimme, miten voisimme parhaiten valmistaa oppilaita uuteen kokemukseen, ja TOIVO-koulutuksessa saamieni ideoiden pohjalta loimme neljä erilaista opetusvideota.

Projektin aluksi kotitalousopettaja mietti, mitkä asiat oppilaiden olisi hyvä tietää ennen tunteja. Tämän pohjalta suunnittelimme yhdessä "kuvauskäsikirjan" eli sen, millaisia kuvia ja ohjeita tarvitsemme. Kun suunnitelma oli valmis, kuvasimme kuvat yhdessä oppilaiden kanssa. Tämän jälkeen kirjoitimme kuviin apusanat PicsArtin avulla, ja näistä kuvista teimme Quik-videot. Jaoimme videot kaikille valmistavan opetuksen oppilaille, jotta sanastoa olisi helppo opiskella vaikka bussissa koulumatkan aikana oman puhelimen kautta.

Digikirjoja

Soveltuvuus: kaikki luokka-asteet

Käytimme BookCreator-ohjelmaa eri-ikäisten oppilaiden kanssa. BookCreatorilla tehtyihin monimediaisiin kirjoihin voi lisätä tekstiä, kuvia (itse otettuja tai netistä tallennettuja), videota ja äänitiedostoja tai piirtää itse kuvia.

Valmiit tuotokset voi tallentaa joko BookCreator-ohjelmaan, jolloin kaikki ominaisuudet näkyvät lukijalle, tai pdf-tiedostona, jolloin ääni- ja videotiedostot eivät näy.

Tutustu alla oleviin esimerkkikirjoihin.

Eläinkirja.pdf

Esimerkki 1

TARINOITA ELÄIMISTÄ

Eskarilaisten kanssa keskusteltiin eläimistä. He ehdottivat eläimiä, joita haluavat piirtää. Piirroksen lisäksi tutkittiin netissä olevia eläinten kuvia. Lapset kertoivat myös tarinoita eläimistä.

Opettaja otti kuvat piirroksista ja kirjoitti lasten kertomukset BookCreator-ohjelmaan. Lapset saivat lisäksi piirtää eläinten ympäristöjä. Kirjaan myös äänitettiin eläinten ääniä. (Äänet eivät kuulu pdf-tallenteessa.)


Sivun kuvat Pixabay Photos CCO

Esimerkki 2

SATU HIIRESTÄ

Kirjoitimme ekaluokkalaisten kanssa oman sadun "Pikku-Hiiren seikkailu". Olimme ensin tutustuneet Papunetin selkosatuihin. Lapset kertoivat oman tarinansa ja opettaja kirjoitti sen ylös. Lapset piirsivät tarinaan kuvat. Teksti ja kuvat lisättiin BookCreator-ohjelmaan.

Pikku-Hiiren seikkailu.pdf
Sisiliskon Tarina.pdf

Esimerkki 3

ASKARTELUN TUOTOKSEN ELOON JA TARINAKSI

Eskarilainen otti kuvia tekemästään liskosta ja kirjoitti sen seikkailusta tarinan. Valokuvien lisäksi hän piirsi kuvia liskosta ja lisäsi loppuun piirtämänsä kuvan itsestään.