Kohtauttaminen ja osallisuus


Teksti: Jouni PIekkariKuva: Freeimages CC0

KAKSISUUNTAISTA KOTOUTUMISTA

Kohtauttamisella tarkoitetaan tässä pedagogisesti suunniteltua, pitkäjänteistä ja tavoitteellista toimintaa, joka tähtää kantaväestön ja maahanmuuttajien kohtaamiseen heille mielekkäällä ja innostavalla tavalla. Se on kaksisuuntaista kotoutumista, jossa kaikki osapuolet tutustuvat toisiinsa ja oppivat toinen toisiltaan heidän omia tavoitteitaan ja innostuksen aiheita palvelevia asioita.

Laki kotoutumisen edistämisestä määrittelee kotoutumisen niin, että sillä tarkoitetaan maahanmuuttajan ja yhteiskunnan vuorovaikutteista kehitystä, jonka tavoitteena on antaa maahanmuuttajalle yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Samalla tuetaan hänen mahdollisuuksiaan oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen. Toimintaa arvioidaan ja kehitetään yhdessä.

TOIMINNALLISUUS SUJUVOITTAA

Kohtauttaminen voi alkaa lyhyistä toiminnallisista pajoista, joissa maahanmuuttaja- ja kantaväestön ryhmiä (esim. valmaryhmä ja koulun "normiluokka") tutustutetaan toisiinsa toiminnallisilla työtavoilla jäätä murtamalla. Samalla pajassa etsitään yhteisiä ja molempia ryhmiä kiinnostavia aiheita. Kohtauttamisiin voidaan ottaa mukaan myös yhdistyksiä, asuinaluetoimikuntia, paikallispoliitikkoja jne. S2-kieliopettajilla voi olla tällaisen toiminnan käynnistämisessä merkittävä rooli.

KOHTAUTTAMINEN OPPILAITOKSISSA

TOIVO-koulutuksessa tutustuttiin työtapoihin, joilla maahanmuuttajaryhmien oppijat (valma-luokat) voivat integroitua koko kouluyhteisöön. Tämä edellyttää uusia osallistamisen keinoja ja toimintakulttuurin kehittämistä. Se edellyttää myös yhteistyötä vanhempien, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Kohtauttamisen näkökulmaa ja työtapoja käsitellään tarkemmin Kepeli-verkkosivulta ladattavassa oppaassa Kohtauta ja kotouta.

OSALLISUUS TOTEUTUU

Kohtauttaminen erilaisin toiminnallisin menetelmin tukee erilaisten oppijoiden osallisuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista. Samalla tietoisuus ihmisoikeuksista ja lapsen oikeuksista lisääntyy ja konkretisoituu osaksi oppilaitosten toimintakulttuuria. Materiaalipankin kohtauttamisosion linkeissä on runsaasti materiaaleja toiminnalliseen ihmisoikeuskasvatukseen. Tutustu niihin!