Kalenteri ja aika

LANKAKERÄLEIKKI

Leikin osallistujat asettuvat piiriin. Yhdellä heistä on kädessään lankarulla. Hän sanoo esim. “Minun syntymäpäivä on 4.6. (neljäs kuudetta tai kesäkuuta)”. Sen jälkeen leikkijä ottaa langan päästä kiinni ja heittää lankakerän jollekin piirissä seisovalle henkilölle. Leikkiä jatketaan, kunnes kaikilla leikkijöillä on kädessään lankaa. Näin leikkijöiden välille syntyy verkko. Sitten leikkijä, jolla on viimeisenä lankakerä kädessään, heittää lankakerän takaisin sille henkilölle, jolta alunperin vastaanotti kerän ja kysyy samalla: “Milloin sinä olet syntynyt?”. Vastaanottaja vastaa, ja leikkiä jatketaan päinvastaisessa järjestyksessä niin kauan, kunnes lankakerä on jälleen leikin aloittaneella henkilöllä.

Leikin aiheeksi voidaan valita myös vaikkapa kellonajat siten, että aloittajan jälkeen kellonaikoihin lisätään aina sovittu minuuttimäärä, esim. 15 minuuttia.

Levitä pöydille tai seinille luokkaan suuri määrä kellotaulun kuvia, joihin on piirretty viisarit valmiiksi. Pyydä etsimään esim. yksi kellonaika, joka on tasan, puoli, vaille tai yli. Keksi itse lisää. Nopein voittaa. Osa kellonajoista voi olla digitaalisia.

Aloita päivä (tai tunti) aina kysymällä kelloa ja käymällä läpi päivämäärä ja vuodenaika.

OMA KERRONTA -LAPSEN STRUKTUURIVIHKO

Vihkoon piirretään lapsen päivästä jokaisen päivän kohdalle päivittäin hänelle merkitykselliset tapahtumat. Piirroksien viereen voi aikuiselle kirjoittaa tukisanat tekemisestä/tapahtumasta. Vihko toimii lapsen kerronnan tukena omasta päivästään. Vastaanottaja aikuinen pystyy esim. kysyä lapsen päivän kokemuksista ja näin myös laajentaa sanavarastoa.