Tunteet

Teksti ja harjoitukset: Eeva Ylinen

TUNNEMUISTIPELIKORTIT

Täältä löytyvät tunnemuistipelikortit. Kortteja voi käyttää myös moneen muuhun, esim. me olemme valinneet korttien avulla eri tunnetiloja, joita käyttäen olemme sanoneet oppilaiden nimiä.

KUVAPATSAAT

Opettaja voi esimerkiksi valita kuvia, joissa on erilaisia tunnelmia (iloinen, vihainen, pelottava). Oppilaista muodostetaan noin kolmen hengen ryhmiä. Oppilaat voivat muodostaa patsaan monin eri tavoin, esim. siten, että kaksi oppilasta muotoilee kolmannesta patsaan, joka kuvastaa valittua kuvaa. Keskustellaan koko ryhmän kanssa, mitä patsaassa näkyy. Sanoitetaan tunteita.

ÄÄNIMAISEMIA

Erilaisia tunnelmia sisältävistä kuvista voi tehdä myös äänimaisemia: Mietitään, millaisia ääniä kuvassa kuuluu. Suljetaan silmät, ja jokainen oppilas tekee omaa ääntään. Kuunnellaan. Lopuksi keskustellaan, millaisia asioita kuului. Sanoitetaan tunteita.

TUNNEKUJA

Tätä harjoitusta voidaan käyttää syventymisen apuna sellaisissa saduissa ja tarinoissa, jotka sisältävät vaihtelevia tunteita. Kujan toisella puolella seisovat samassa roolissa toista tunnetta edustavat hahmot, toisella puolella toista. Yksi oppilas etenee kujan läpi roolissa saaden osakseen vuorotellen kumpaakin tunnetta.

Esimerkki sadusta Pieni kaninpoikanen, joka oli tyytymätön: Sadussa on kohtaus, jossa pieni kaninpoikanen on saanut siivet ja käy esittelemässä niitä läheistensä ovilla. Vierailu herättää erilaisia tunteita. Äitikani on peloissaan, siili on vihainen. Kujassa toisella puolella ovat äitikanit, toisella siilit. Pieni kani (oppilas roolissa) käy vuorotellen koputtamassa ovea pelokkaiden ja vihaisten puolella ja kysyy, saako tulla näiden kotiin. Pelokkaat näyttelevät säikähtänyttä ja sanovat: ”Et saa tulla! Mene pois!” Vihaiset sanovat samoin, mutta reagoivat vihaisesti. Toistetaan monta kertaa.

OHITANSSI

Ohitanssissa syvennytään jossakin tarinassa esiintyneisiin tunteisiin. Ensin valitaan esim. kolme tunnetta, jotka on löydettävissä tarinasta. Tämän jälkeen mietitään jokaiselle tunteelle jokin liike. Tanssijat seisovat alussa kahdessa rivissä nenät vastatusten, mutta melko kaukana toisistaan. Tanssi etenee siten, että kaikki tanssijat ottavat yhden samanmittaisen askelen kohti toisiaan ja tekevät yhden sovituista liikkeistä, kaikki saman. Askel eteenpäin ja seuraava liike, askel eteenpäin ja liike. Lopulta tanssijarivit ohittavat toisensa lomittain ja jatkavat siitä yhä eteenpäin kunnes ovat samassa kohdassa, kuin mistä toinen rivi lähti liikkeelle. Ohitanssia voidaan tanssia monta kertaa edes takaisin. Taustalle voi valita jotakin rauhallista musiikkia.

NAAMARALLI

Naamaralli-sovellus sopii hyvin kasvojen tunneilmaisun tulkinnan harjoittelemiseen. Oppilaat toistavat pelissä eteen tulevat ilmeet ja tämän jälkeen voidaan yhdessä pohtia, mistä tunteesta kukin ilme voisi kertoa.