Luonto ja vuodenajat

Kasvin kasvu kehokuvina

Soveltuvuus: valmistava opetus

Osallistujat asettuvat riviin “katsomoksi” valitun tilan eteen. Yksi kerrallaan osallistujat tulevat kuvaan kuvaamaan keholla kasvin kasvuun tarvittavia asioita: ”Minä olen siemen”, ”Minä olen sadepilvi.”, ”Minä olen aurinko.” jne. Lopuksi ohjaaja voi ottaa kuva kasvin kasvutilanteesta.

Jos sinä olet x, niin minä olen…

(sovellettu versio Kepelin harjoitteesta)

Soveltuvuus: valmistava opetus

Tämä voisi olla jatkoversio edellisestä kehokuvaharjoitteesta. Jaetaan oppilaat numeroihin 1,2,3. Ykkönen aloittaa tekemällä ja sanomalla esim. ”Minä olen kasvin siemen.” (ja tekee pysähtyneenä patsaana). Kakkonen katsoo ja sanoo: ”Jos sinä olet siemen, niin minä olen juuri” (ja tulee mukaan kuvaan). Kolmonen katsoo ja sanoo: ”Jos sinä olet siemen, ja sinä olet juuri, niin minä olen multa siemenen päällä.” Ykkönen tulee pois kuvasta ja jatkaa tarinaa: ”Jos sinä olet juuri, ja sinä olet multa, niin minä olen verso”. Kakkonen jatkaa jne. Harjoitus jatkuu niin kauan kunnes, ryhmältä loppuu ideat.

Säätiedotus

Soveltuvuus: valmistava opetus

Pariharjoitus. Toinen ”kuvittaa” kaverin selkään säätiedotusta. Ohjaaja voi aluksi keksiä säätiedotuksen ja lapset kuvittavat kaverin selkään. Esim. Pohjoisessa on kova tuuli ja etelässä on sadetta. Idässä on selkeää ja aurinko paistaa. Länsirannikolla myrsky voimistuu mereltä sisämaahan. Harjoitusta voidaan soveltaa eri vuodenaikoihin tai lukea oikeaa säätiedotusta ja kuvittaa kaverin selkään.

Luontobingo

Soveltuvuus: valmistava opetus

Lattialle rakennetaan 2 bingoruudukkoa, joissa on luontoon kuuluvia (9 kpl) kuvia. Joukkueet voivat itse sijoitella kuvien paikat ruudukkoon haluamassaan järjestyksessä. Yksi oppilaista on “Onnetar”. Hän saa nostaa yksi kerrallaan luontoon kuuluvan sanan esim. laatikosta ja lukea ääneen. Kaksi joukkuetta muodostavat kaksi jonoa vähän matkan päähän bingoruudukoista. Jonon ensimmäiset kuultuaan luontosanan, juoksevat joukkueensa bingoruudukon viereen ja heittävät hernepussin oikeaan kuvaruudukkoon. Heiton jälkeen he palaavat jonon viimeiseksi. Pelin voittaa se joukkue, joka on saanut kolme saman väristä hernepussia pysty-, vaaka- tai vinosuunnassa ensimmäisenä.

Vaatteet ja vuodenajat

Soveltuvuus: valmistava opetus

Tehdään netin avulla onnenpyörä (esim. wheeldecide.com). Kirjoitetaan onnenpyörään vaatesanastoa. Yksi oppilaista on mallinukke. Sovitaan ennen peliä vuodenaika. Vuorollaan oppilaat pääsevät pyörittämään onnenpyörää. Oppilas lukee onnenpyörän sanan ääneen. Sen jälkeen hän miettii sopiiko vaatekappale vuodenajalle. Jos sana sopii, hän valitsee oikean vaatekappaleen ja pukee vaatekappaleen mallinukelle. Peli loppuu siihen, kun meillä on neljälle eri vuodenajalle sopivat vaatetukset mallinukkejen päällä. Otetaan lopuksi kuva mallinukesta ja lisätään esim. livecollage -sovelluksella vaatesanat kuvaan.

Kuukaudet

Soveltuvuus: valmistava opetus

Seisotaan piirissä. Yhdellä on pallo. Hän aloittaa sanomalla tammikuu. Sen jälkeen hän heittää pallon yhdelle piirissä olevalle. Se, joka saa pallon, jatkaa kuukauden nimeämistä. Nimetään kaikki kaksitoista kuukautta. Lopuksi voidaan vaihtaa nimeäminen vuodenajan mukaan. Ensimmäinen aloittaa nimeämällä vuodenajan. Toinen jatkaa nimeämällä kuukauden, joka kuuluu siihen mainittuun vuodenaikaan. Jatketaan niin kauan, kun kaikki neljä vuodenaikaa ja niihin kuuluvat kuukaudet on käyty läpi.