digiSovellukset KIELEN OPPIMISEEN

DIGITAALISTEN VÄLINEIDEN MATERIAALIPAKETTI

Mainiossa Matleena Laakson Digivälineet S2-koulutuksessa -materiaalipaketissa on tietoa opetukseen soveltuvista digivälineistä. Paketissa on esitelty laaja kirjo kielenoppimiseen soveltuvia digitaalisia työvälineitä.

EDPUZZLE

EDPUZZLE-ohjelman avulla voi liittää mihin tahansa videoon kielenoppimiseen liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä. Opiskelijat voivat yksin tai ryhmässä vastata näihin kysymyksiin. Videoita voi antaa myös kuullunymmärtämisen kotitehtäviksi linkkinä.

DIGIKERRONTA

QUIK-VIDEOT

Suosituksi digivälineeksi TOIVO-koulutuksessa 2018 nousi QUIK PRO -kännykkäsovellus, jonka avulla voi nopeasti ja helposti tehdä näyttäviä kuvakertomuksia valmiiden formaattien pohjalta. Oppilaat lataavat ensin sovelluksen kännykälleen. Sen jälkeen valitusta aiheesta lähdetään esim. pareittain ottamaan valokuvia, lavastettuja tilanteita jne. Kuvat järjestellään ohjelmassa valitsemalla paikoilleen ja samalla valitaan valmis ohjelmapohja ja musiikki. Kuviin voi lisätä tekstityksen, kestoja voi muunnella ja esityksessä voi käyttää myös lyhyitä videoita. Videot voi helposti jakaa linkin avulla ja koota esim. luokan omaan blogiin.


Quik-videoille keksittiin monia käyttötapoja. Opettajat tuottivat sen avulla kieliopetusvideoita, hygieniakäyttäytymisen opastusta. Videota voi käyttää myös opitun kertaamisessa ja yhdessä tehdyn muistelemisessa. Oppijat voivat tehdä nopeasti videoita pienryhmissä erilaisista aiheista havainnoimalla ja kuvaamalla ympäristöä. Sen avulla voidaan tehdä myös pieniä kuvitteellisia tarinoita.

muut oppimissovellukset

BOOK CREATOR

BookCreator -ohjelman avulla voidaan luokkien kanssa tuottaa yhteistoiminnallisesti digitaalisia kirjoja.

STORY CREATOR

StoryCreator on myös erityisesti lasten kanssa työskentelyyn soveltuva digitaalisten kirjojen tekemisen työkalu.

StoryBird -ohjelman avulla voi luoda taiteellisia kirjoja, jotka ovat myös kätevästi tulostettavissa.

QUIZLET on alusta, jolla voi toteuttaa esimerkiksi erilaisia joukkuepelejä, visailuja ja muita tehtäviä.

KAHOOT

Kahoot on suosittu kännykässä ja muilla laitteilla toimiva sovellus, jolla voi toteuttaa luokassa esimerkiksi erilaisia tietovisoja. Visaan voi osallistua yksilönä tai ryhmänä. Pelaajat eivät tarvitse Kahootiin erillisiä tunnuksia vaan he voivat osallistua visaan Isolle ruudulle videotykillä näytettävän pelin tunnusluvun avulla itse kilpailuun. Tulokset näkyvät koko ajan ruudulla, mikä lisää pelin yhteisöllisyyttä.

Kahootiin voi lisätä kuvia ja videoita. Kahootin avulla voi tehdä myös mielipidemittauksia ryhmässä keskustelun pohjaksi. Oppilaat voivat myös itse tehdä helposti Kahooteja itse valitsemistaan aiheista.

SEPPO-MOBIILIPELIALUSTA

Jouni Piekkari

Omien oppimispelien rakentamiseen suunniteltu GPS-paikannusta hyödyntävä mobiilipelialusta Seppo on käytössä monissa kouluissa ja oppilaitoksissa. Opettaja voi luoda vaivattomasti hauskoja liikunnallisia pelejä, joissa eri rasteihin suunnistamalla avautuu erilaisia tehtäviä. Tehtävät voivat olla esimerkiksi tietopohjaisia visailutehtäviä; luovia tehtäviä (videot, valokuvat, pohdintatehtävät). Peliin voi rakentaa mielenkiintoisen aiheeseen sopivan kehyskertomuksen. Peliä voi rikastaa linkeillä opetusvideoihin, ja verkkomateriaaleihin.

Peli toimii yleensä parhaiten joukkueissa, joista yhdellä on käytössään kännykkä. Opettaja voi ohjata peliä reaaliaikaisesti ja antaa esimerkiksi palautetta tai lisätehtäviä pelin aikana. Monet opettajat toteuttavat myös kokeita pelin avulla, pulpetissa istumisen sijaan kokeessa voi saada reipasta liikuntaa! Pelit voi luoda itse tai etsiä hakemistosta valmiita pelejä eri aiheista. Pelit voi toteuttaa myös ilman suunnistusominaisuutta. Pelien toteuttamiseksi tarvitset maksullisen lisenssin, mutta tiedustele, onko oppilaitoksellasi sellainen.

Pelialustalle tuotetaan pelejä esimerkiksi nuorten maahanmuuttajien urapolkuja edistävässä Connext for Inclusion -hankkeessa.

Sanastoa ja kielioppia digitaalisesti

Terhi Kuokka

Soveltuvuus: ala- ja yläkoulu, toinen aste, aikuiskoulutus

Tätä harjoitusta voi soveltaa esimerkiksi sanaston ja kieliopin opiskeluun toiminnallisesti ja digitaalisesti.

ADJEKTIIVIEN VERTAILUMUOTOJA -kaksoistunti

1. Tehdään "Hyvien sanojen seinä". Kerätään adjektiiveja, jotka saavat jollain tavalla hyvälle tuulelle. Oppilaat kirjoittavat adjektiivit erivärisillä paksuilla tusseilla isolle kartongille.

2. Kerrataan oppikirjasta juuri opiskeltu asia: adjektiivien vertailumuodot ja niiden muodostus.

3. Etsitään luokasta asioita, joita kollaasiin päätyneet adjektiivit kuvaavat, esim. kukka voi olla kaunis.

4.Tehdään kolmen hengen ryhmissä Quik-videoita. Jokainen ryhmän jäsen saa valita yhden adjektiivin, josta tekevät ryhmässä videon, yhteensä siis kolme videota / ryhmä. Otetaan kuvat ja kirjoitetaan kuviin vertailumuodot näkyviin. Kuvat voivat olla:

- luokan tavaroista (esim. lyhyt kynä, pitempi kynä, pisin kynä)

- keholla ja ilmeillä tuotettuja vertailumuotoja (yksi oppilaista on pitkä, toinen pitempi, kolmas pisin; iloinen, iloisempi, iloisin...)


Oppitunnin voisi toteuttaa myös digitaalisesti:

- Hyvien sanojen seinän voisi toteuttaa esim. yhteisenä, kaikille jaettuna tiedostona Office365:ssä.

- Kielioppiasian voisi kerrata itsenäisesti esim. seuraavalta sivulta: http://www04.edu.fi/suomeaolehyva/harjot/soh2-7gr.htm

- Oppilaat voisivat etsiä adjektiiveihin soveltuvat kuvat netistä, esim. Pixabaysta. Kuvia voisi muokata itse koneella lisäämällä niihin vertailumuodot.

- Kuvista voisi tehdä PowerPoint-esitykset, joissa oppilaat esittelevät valitsemiaan vertailumuotoja.

luo verkkosivut yhdessä!

Johonkin teemaan tustumista voidaan toteuttaa yhdessä luomalla aiheesta yhteiset verkkosivut. Erittäin helppokäyttöinen alusta tähän on esimerkiksi Google Sites. Alustaan voidaan antaa käyttöoikeudet koko opiskelijaryhmälle tai esimerkiksi kullekin projektia tekevälle pienryhmälle erikseen. Kaikki, joilla on käyttöoikeudet, voivat tuottaa sivulle materiaalia, tarvittaessa jopa samanaikaisesti. Tämä Toivo-oppimateriaalipankki on tuotettu tällä menetelmällä eri puolella Suomea asuvien opiskelijoiden ja opettajien yhteistyönä. Sivustot ovat ulkoasultaan ja toiminnallisuuksiltaan rajattuja, mutta mielikuvitusta ja hyviä kuvia käyttämällä niistä voidaan tehdä varsin näyttäviä.

Sivustot voidaan toteuttaa suljettuina tai kaikille avoimina. Opiskele lisää sivujen rakentamisesta tästä oppaasta.

Tekstit: Jouni PiekkariKuvat: Pixabay Photos CC0 ja kuvakaappaus QuikPro-videosta