KIELTÄ KEHOLLISESTI

Seuraavat Helppoo ku heinänteko -kirjan harjoitusten sovellukset sopivat kaikille tasoille, myös aikuisille ja osin luku- ja kirjoitustaidottomille.


Sanasto-, kuuntelu ja kielioppiharjoituksia kehollisesti:

1. Esineen käyttötarkoitukset -versio (ja versio Tämä on halko -leikistä) sopii esimerkiksi alkeiskurssin alussa sanastoharjoitukseksi tietyn luokan sanoista (astioista, väreistä...).

Istutaan piirissä. Yksi antaa kynän toiselle ja sanoo, että tämä on kynä. Toinen kysyy, mikä tämä on, jolloin kynän antaja toistaa. Toinen antaa kynän kolmannelle, joka kysyy toiselta, joka kysyy ensimmäiseltä. Ja niin edelleen. Kun homma sujuu, laitetaan piiriin toinenkin esine kiertämään. Sanoina ja esineinä ovat luokan perussanat, kuten paperi, kynä, kumi, teroitin. Tämä on toiminut myös luku- ja kirjoitustaidottomien kanssa.

2. Emo ja poikanen -harjoitus voi toimia myös sanastoleikkinä, kun äänien sijaan toistetaan parille jonkin alueen sanastoa (esim. hedelmiä: banaani, banaani), varoitussana voi olla sana toisesta ryhmästä (vaikkapa kurkku).

3. Sanat ryhmäpatsaina -harjoitus sopii esimerkiksi astioiden ja koneiden opiskelemiseen kehollisesti improna parin tai ryhmän kanssa. Ryhmät vaihtuvat lennossa. Esim. ota pari, tee veitsi ja haarukka. Muodosta 3 hengen ryhmä, tee vispilä, 4 hengen ryhmä, tee kattila jne.

4. Kuunteluita voi tehdä kehollisesti esim. alkeisryhmillä. Opettaja sanoo sanan, opiskelijat näyttävät kehollisesti esimerkiksi alkuvokaalin. Taululle on kirjattu vokaalit sijoitettuina taulun eri nurkkiin. Opiskelijan tulee kädellä osoittamalla näyttää, mikä vokaali kuuluu. Esim. osoita ylös, kun kuulet i:n, ylävasemmalle, kun kuulet a:n, yläoikealle, kun kuulet ä:n jne. Edistyneempien ryhmien kanssa voi tehdä liikesarjoja, kun he kuuntelevat diftongit tai sanan kaikki vokaalit ja tekevät niiden mukaan liikesarjat. Tosi tykätty harjoitus!

5. Nk – ng -kuuntelua voi käsitellä siten, että seistaan yhdellä jalalla, kun on nk ja kahdella jalalla jalat harallaan, kun on ng. Tai lattiaan teipatun ”hyppyruudukon” avulla. Teipattu nelikenttä lattialla toimii esimerkiksi, kun mietitään, tuleeko Missä -kysymyksiin vastauksen päätteeksi -ssa, -ssä, lla vai -llä. Mennään fyysisesti oikeaan ruudukkoon. Samalla idealla voi käsitellä paikallissijoja laajemminkin tai vaikkapa vertailumuotoja.

6. Lauseen loppumerkkejä voi opiskella siten, että opettaja heijastaa lauseet seinälle yksi kerrallaan ilman päättömerkkejä ja lukee lauseen. Opiskelijat seisovat ja taputtavat, kun lauseen loppuun tulee piste, laittavat kädet sivulle kysymyksen merkiksi ja sanovat samalla ”HÖH” tahi polkevat jalkaa äänekkäästi, kun tulee huutomerkki. Erityisesti tuo höh-kysymys hykerryttää, mutta on todettu toimivaksi ja samalla hauskaksi ja havainnollistavaksi harkaksi.