Harjoitteet ja kokonaisuudet

Sanasäkki

Ekaterina Dolapci

Pieneen kangassäkkiin kerätään erilaisia esineitä. Esimerkiksi jos teemana on metsä, sinne voi panna muovisia eläimiä, kiviä, käpyjä, tai metsään liityviä kuvia.

Osallistujat ottavat vuorottelen yhden esineen säkistä ja sanovat sen nimen suomeksi. Tämä on helpoin tapa. Sanasäkkiä voi myös pelata bingona, missä tulostetaan esineisiin sopivia kuvia. Kun peliin osallistuja muistaa sanan suomeksi, niin hän asettelee esineen sopivalle paikalle bingoon. Kun kolme kuvariviä on kerätty, osallistuja huutaa bingo ja hän voittaa.

Näin voidaan harjoitella esimerkiksi värejä. Pelissä voidaan myös liikkua eri tavoin tai liikkua, esim. rapukävely tai lentää kuin lintu. Tarinasäkin esineistä voi tehdä myös draamaa – otetaan kortti tai esine säkistä ja tehdään pienissä porukoissa yhteispatsas.

Säkki on hyvin yksinkertainen, mutta innostava juttu. Vain taivas on rajana, miten sitä voi käyttää. Tämän harjoitteen voi toteuttaa eri tavalla ja erilaisissa tilanteissa ja se sopii monenlaisille ryhmille.

pariharjoite pallolla

Niina Kokkonen

Ryhmäläiset jaetaan pareihin. Jokaisella parilla on yksi tennispallo. Parit asettuvat vastakkain seisomaan ja laittavat pallon lattialle heidän väliinsä. Yksi ryhmäläinen on käskyttäjä, joka sanoo vuorotellen eri kehon osia (esim. pää, olkapäät, polvet, varpaat jne.) vaihtelevassa järjestyksessä. Ryhmäläiset koskevat käsillään sanottuihin kehon osiin niin kauan, kunnes kuulevat sanan ”pallo”, jolloin he yrittävät napata pallon maasta itselleen ennen paria.

Leikkiä voi soveltaa myös esim. verbien harjoitteluun (taputa, hypi, kyykisty, pyörähdä jne).

Paha kuningas -sanastoharjoitus

Leila Feldmann

Tämä on monille tuttu leikki, mutta muutin sen sanastoharjoitus leikiksi. Lapset saavat siinä tutustua uusiin sanoihin. Me olemme leikkineet tätä 3-5v kanssa.

Leikkijöistä valitaan ”paha kuningas”, joka menee kuninkaan viivalle. Muut leikkijät menevät ensin kotiviivalle keksimään kuninkaan kysymyksiin vastauksia ja siirtyvät sitten kyselyviivalle.

Kuninkaan kolme vastausta on laitettu eri väreihin ja eri muotoihin. Lapset saavat itse valita niistä oman vastauksensa.

Leikkijät sanovat: "Hyvää päivää paha kuningas!"

Kuningas vastaa: "Hyvää päivää kiltit lapset! Mistä te tulette?"

Lapset vastaavat sen mukaan, minkä kuvan he ovat yhdessä valinneet. Esim. ”Metsästä”.

Kuningas kysyy: "Mitä te syötte ja mitä te juotte?"

Lapset vastaavat, minkä kuvan he ovat sopineet/valinneet. Esim. ”Puuro ja limu”.

Kuningas kysyy: "Mitä te osaatte tehdä?"

Leikkijät jäljittelevät liikkein aiemmin sovittua työtä/ verbiä. Esim. ”Kävely”.

Kuningas yrittää arvata, mitä he tekevät. Kun hän arvaa oikein, leikkijät lähtevät juoksemaan kotiviivalle. Ne, jotka kuningas saa koskettamalla kiinni, tulevat kuninkaan avustajiksi. Leikki alkaa alusta, kunnes kaikista on tullut kuninkaan avustajia.

Kuninkaan kysymyksiä saa leikissä myös muuttaa.

liikkuva kirjoitusharjoitus nopilla

Paula Perhoniemi

Tarvitset tehtäväpapereita seinille, kirjoituspaperia ja kynät oppilaille, noppia n 10 kpl, kulho nopille.

Jokaisella oppilaalla on kirjoituspaperia ja kynä. Eri puolille luokkaa tai tilaa on aseteltu seinille 2-4 tehtävälappua, joihin on merkattu jokaisen nopan silmäluvulle oma tehtävä. Tehtävät voivat olla esimerkiksi: 1. Kopioi sana., 2. Keksi virke., 3. Keksi kysymys., 4. Kirjoita sana väärinpäin., 5. Keksi synonyymi/samaa tarkoittava sana. ja 6. Keksi kaksi virkettä.

Oppilas menee tehtäväpaperin luo, jossa on noppia. Oppilas heittää noppaa ja katsoo paperista, minkä tehtävän sai. Tämän jälkeen oppilas menee toiselle puolelle luokkaa/tilaa, jossa on erivärinen sanapaperi. Sanapaperissa on jälleen nopan jokaiselle silmäluvulle oma sana. Esim. 1. partioleiri, 2. ratsastus, 3. syntymäpäivä, 4. lauantai, 5. elokuva ja 6. kaveri. Jälleen oppilas heittää noppaa ja saa nopan osoittaman sanan.

Nyt oppilas kirjoittaa saadusta sanasta tehtävän mukaisesti. Tämän tehtyä hän menee uudestaan tehtävänpaperin luo ja heittää noppaa uudestaan.

Tätä tehtävää voi soveltaa eri aiheisiin ja esim. eri tehtävillä. Liikkumista paikasta toiseen voi myös vaihdella (hiljaa, varpailla, takaperin…). Helppo soveltaa tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Huonekalusanasto

Jarna Vuori

Huonekalujen kuvat ja kirjoitetut kirjoitus/äänneasut asetetaab näkyville. Käydään kuvat läpi toistaen ne opettajan perässä.

Oppilaat kulkevat tilassa musiikin soidessa. Kun opettaja keskeyttää musiikin ja huutaa esim. "three tables", kolme pelaajaa yhdistää voimansa ja he tekevät jonkin näköisen pöydän itsestään. Jos ei riitä paria/ryhmää, oppilas heittäytyy lattialle ja huutaa "a carpet".

Jakaudutaan n. 6-10 hengen ryhmiin. Yksi oppilaista peittää silmänsä ja laskee kymmeneen. Muut ryhmän jäsenet "sisustavat" huoneen huonekaluilla tekemällä itsestään jonkin huonekalun. Kun laskija on laskenut, hän koskettaa yhtä huonekalua kerrallaan, jolloin huonekalu sanoo, mikä huonekalu on. Lopuksi laskija valitsee omasta mielestään hauskimmalta/mielenkiintoisimmalta vaikuttaneen huonekalun. Valitusta tulee uusi laskija.

Mistä pidän?

Salla Mäkinen

Harjoitetta kannattaa käyttää siinä vaiheessa, kun ryhmä tutustuu toisiinsa ja kaikkia vielä vähän ujostuttaa. Idea on hyvin yksinkertainen ja sopii kaikille oppilaille - myös niille, jotka eivät vielä osaa kieltä.

Luokassa on kolme eri paikkaa, jonne oppilaat voivat harjoituksessa mennä: oikeanpuoleinen seinä, keskilattia ja vasemmanpuoleinen seinä.

  • Oikeanpuoleinen seinä on paikka, joka kertoo: ”Kyllä tykkään tästä!” (Tämä esitetään peukuin ja iloisin naamoin)
  • Keskilattia on: “Ihan ok, en mä tiedä, nojaa” -paikka (esitetään niin, että ihan ok tulee selväksi.)
  • Vasemmanpuoleinen seinä on paikka, joka kertoo, etten kyllä yhtään tykkää. (Tämäkin esitetään kehollisesti.)

Leikki aloitetaan, kun kaikki ymmärtävät, mitä mikäkin paikka edustaa. Tämän voi testata oppilaiden kanssa niin, että esität tunteen ja he menevät siihen paikkaan, joka tunnetta tuo esille.

Jos kaikki oppilaat eivät vielä osaa suomea, niin sanat voi myös piirtää. Ohjaaja kysyy: ”Kuka tykkää kissoista?” Samalla opettaja piirtää kuvan taululle. Tällöin oppilaat lähtevät liikkumaan sen mukaan, mistä pitävät. Mukavaa on keksiä asioita, joista kaikki pitävät. Leikki kannattaa lopettaa sellaiseen aiheeseen, jossa huomataan, että ryhmällä on samanlaisia kiinnostuksen kohteita.


Tunteet

Kamila Toppari

Miltä sinusta tuntuu? Mitä kuuluu? Maahanmuuttajanuorten kanssa työskentelyssä huomasin, että varsinkin nuoret tytöt minun ryhmässäni ovat hiljaisia ja sulkeutuneita. Heidän on vaikeaa näyttää tunteita ja puhua niistä. Tämän harjoitteen kautta haluaisin tutustua paremmin oppilaisiin ja osoittaa kiinnostusta heidän tunteisiinsa ja vointiinsa. Lisäksi harjoite sopii myös viikoittaisen kuulustelun ja palautteen keräämiseen.

Aloitus: Puhutaan tunteista, esitellään tunteet kuvien avulla ja keskustellaan mm. voimmeko nähdä tunteita.

Seuraavaksi oppilaat leikkaavat kausilehdistä pienet palat eri väreistä.

Laitetaan seinälle A4 kartongit, jossa lukee:

Minä olen iloinen.

Minä olen rakastunut.

Minä olen vihainen.

Minä olen surullinen.

Minä olen ok.

Minä pelkään.

Seuraavaksi oppilaat miettivät, mikä väri sopii heidän mielestään näihin tunteisin ja liimaavat väripaperipalat heidän valitsemaan kartonkiin. Esim. Rakkaus on punainen tai vaaleanpunainen, Viha voi olla musta, harmaa, ruskea jne. Tarkoituksena on saada kartongit täyteen. Tästä muodostuu väripaletit, jotka kuvaavat luokan mielikuvia tietyistä tunteista.

Lopuksi katsotaan yhdessä tuotokset ja keskustellaan. Keskustelun jälkeen katsotaan ja mietitään miltä minusta nyt tuntuu? Jokainen kertoo omistaan tunteistaan tällä hetkellä ja jos haluaa, saa vielä kertoa muille, miksi juuri hänestä tuntuu näin.

Voimmeko nähdä tunteet?

a. kyllä

b. ei, tämä ei ole mahdollista

c. se riippuu tunteista

Minä olen iloinen

Minä olen rakastunut

Minä olen vihainen

Minä olen surullinen

Minä olen ok

Minä pelkään

Mielenkiintoista oli huomata, että luokkani oppilaat näkevät tunteet niin monipuolisesti. Olin odottanut enemmän yhteistä/ yhtenäistä esim. että viha- kartonki olisi selvästi tumma ja voimakkaampi ja vastaavasti rakkaus selvästi punainen.

Oppilaani olivat hyvin rohkeita ja kertoivat mielellään tunteistaan. Aion joka perjantai kysyä näiden värikartonkien avulla oppilaiden tunteista ja sen kautta kerätä palautetta menneestä viikosta. Uskon myös tämän harjoitteen avulla tutustuvani enemmän oppilaisiini ja osoittavani kiinnostusta heitä kohtaan.

Mikä tämä on?

Virginia Martínez

Harjoite liittyy kielen oppimiseen ja kehollisuuden vahvistamiseen. Harjoitus sopii kaikille, jotka ovat aloittamassa suomen kielen oppimisen.

Tarvittava materiaali:

  • Kuvakortit eri aiheista, esim. ammateista, harrastuksista, kulkuvälineistä, ruoasta, vaatteista jne. Korteissa lukee kuvan nimi: esimerkiksi korttiin, jossa on kuva polkupyörästä, on myös kirjoitettu sana polkupyörä.
  • A3-papereita, joissa lukee kukin aihealue ja joissa on aiheeseen liittyvät kuvat.
  • Musiikki (vapaaehtoinen)

Valmistelu:

Muodostetaan pieniä ryhmiä korttien perusteella. Esim. jos luokassa on 20 opiskelijaa, voidaan muodostaa 5 hengen ryhmiä. Jokaisella pienryhmällä on oma aihe. Valitaan jokaisesta aihealueesta viisi korttia. Sekoitetaan kortit ja annetaan jokaiselle opiskelijalle yksi. Ryhmiä muodostuu niin monta kuin on eri aiheita. Luokan nurkkiin laitetaan A3-paperit. Jokaisessa paperissa on aihe ja aiheeseen liittyvät kuvat.

Ohjeet opiskelijoille:

1. Kerro opiskelijoille:

”Kävele luokan ympäri ja pysähdy sen A3-paperin luokse, josta löydät samanlaisen tai lähellä olevan kuvan kuin se, mikä sinulla on kädessä. Tämä on nyt sinun kotiryhmä. Kotiryhmän nimi on kirjoitettu paperin yläreunaan”. (Opettaja tai ohjaaja käy osoittamassa paperin kohdan, johon ryhmän nimi on kirjoitettu ja lukee sen nimen).

2. Anna esimerkki opiskelijoille jokaisesta kotiryhmästä. Ota kortti ja näytä se heille, kävele luokan ympäri, pysähdy kotiryhmään johon korttisi kuuluu ja kerro opiskelijoille: "Nyt tämä on minun kotiryhmä! Minun kotiryhmä on kulkuvälineet.” Jatka esimerkin näyttämistä ja käy kaikki kotiryhmät läpi.

3. Kerro opiskelijoille: ”Nyt on teidän vuoro! Teillä on kuvakortti kädessä, kävelkää luokan ympäri ja pysähtykää omassa kotiryhmässä.”

4. Kun kaikki ovat omassa kotiryhmässään, he esittävät oman korttikuvansa kavereille. Opettaja/ohjaaja kertoo kuvan nimen ja kaikki toistavat sen. Sitten opettaja lisää tietoa, esim. polkupyörä on kulkuneuvo tai lääkäri on ammatti. Opiskelijat jatkavat itse.

5. Opettaja/Ohjaaja sanoo: ”Nyt kävelkää taas luokan ympäri ja kun musiikki pysähtyy, vaihda sinun korttisi jonkun kaverin kanssa ja mene löytämään sinun uusi kotiryhmäsi.”

6. Toista vaiheet 2-4 ja sitten taas numero 5. Tämä tapahtuu niin monta kertaa että opiskelijat ovat käyneet kaikki kotiryhmät läpi.

HARJOITTEEN JATKO (ei pakollinen)

Mikä ei kuulu joukkoon?

Nimetään pelimestari: Kysy opiskelijoilta, kuka haluaa auttaa sinua. Sille, joka on ensimmäinen, annetaan pelimestarin titteli.

Opiskelijat palaavat pienryhmiin ensimmäiseen kotiryhmään. Siellä opettaja jakaa 4 sekoitettua korttia jokaiselle opiskelijalle. Kortteja ei saa näytä kavereille. Nyt tavoite on saada 4 korttia jotka kuuluvat yhteen.

Jokainen opiskelija päättää kädessään olevien korttien perustella, minkä aiheen mukaisen ryhmän hän aikoo muodostaa. Kun hän on päättänyt aiheen, hän laittaa kädestään pois yhden sellaisen kortin joka ei kuulu tähän aiheryhmään: opiskelija asettaa tämän kortin kuvapuoli alaspäin pöydälle itsensä oikealle puolelle (tästä hänen oikealla puolellaan istuva kaveri myöhemmin nostaa kortin itselleen). Samoin opiskelija ojentaa vasemman kätensä pöydälle odottamaan, että hän saa vasemmalta istuvalta kaverilta uuden kortin. Kun kaikki ovat laittaneet pöydälle kortin jonka haluavat antaa pois, pelimestari sanoo ”Nyt!” ja kaikki antavat nopeasti oikeanpuoleiselle kaverille yhden kortin ja ottavat vasemmanpuoleiselta kaverilta yhden kortin. Ensimmäinen opiskelija, joka saa 4 kuvaa samasta ryhmästä, huutaa ”Voitin!”.

Kun kaikista ryhmistä on tullut yksi voittaja, peli loppuu ja avataan keskustelu. "Millainen olo teillä on? Onko se hyvä tai huono? Miksi? Mitä opimme tänään? Kiitetään opiskelijoita ja annetaan aplodit hyvästä toiminnasta.

ARVAA VERBI!

Miina Gustafsson

Tässä harjoitteessa harjoitellaan verbien persoonataivutusta yksikön 1. ja 2. persoonassa.

Pienryhmät voivat kisata keskenään. Jos ryhmä on pieni, voidaan kilpailla pareittain. Pelissä voidaan käyttää esimerkiksi Aliaksen pelilautaa ja pelimerkkejä. Jos sitä ei ole käytössä, pienryhmät tai parit voivat kerätä itselleen oikein arvatut verbikortit. Ryhmän tason mukaan esittäjä selittää verbin sanallisesti tai näyttää verbin ilman sanoja.

PELIN KULKU:

Esitysvuoro kiertää pienryhmästä toiseen. Kaikki pääsevät esittämään vuorollaan. Aloittava ryhmä valitaan heittämällä noppaa. Suurimman silmäluvun saanut ryhmä aloittaa.

Opettaja antaa esittäjälle verbikortin ja kääntää tiimalasin

Esittäjä selittää sanallisesti tai esittää ilman sanoja verbikortin verbin.

Pienryhmän jäsenet arvaavat. Jos pienryhmän jäsenet eivät arvaa oikein tiimalasin aikana, muut saavat arvata. Oikea arvaus on verbi yksikön 2. persoonassa. Esimerkki: Sinä imuroit. Vuoron lopuksi esittäjä toistaa verbin yksikön 1. persoonassa. Esimerkki: Minä imuroin.

Peli loppuu, kun kaikki ryhmät ovat saapuneet maaliin (pelilauta ja pelimerkit) tai kun kortit loppuvat (kerätään kortteja).

Kehosanasto

Jarna Vuori

Ikäryhmä: soveltaen päiväkoti-ikäisistä vaariin. Harjoitusta on testattu 5. luokan englannin opiskelijoilla.

1. Kehon osien kuvat ja kirjoitetut kirjoitus/äänneasut ovat näkyvillä. Käydään kuvat läpi toistaen ne opettajan perässä.

2. Seistään piirissä. Käydään opettajan johdolla kehon osat läpi niin, että kehonosat sanotaan ääneen ja kukin koskettaa omaa kehoaan yhteisesti ohjatulla tavalla (esim "body"=paijataan oma vartalo päästä varpaisiin). Toistetaan haluttu määrä kertoja.

3. Seistään parin kanssa kasvotusten. A koskettaa itsessään jotakin kehonosaa. B matkii ja sanoo kehonosan nimen ääneen. Sen tehtyään hän koskettaa itsessään jotakin toista kohtaa. A matkii ja sanoo tuon kehonosan ääneen. Tämä toistuu x määrää minuutteja.

4. Liitetään kaksi paria neljän hengen ryhmäksi. "Laiva on lastattu" -idealla lähdetään pikkupiirissä kasvattamaan sanojen määrää yksi kerrallaan seuraavasti:

A - "a body"

B - "a body, a head"

C - "a body, a head, a nail"

D - "a body, a head, a nail, a back"

A - " a body, a head, a nail, a back, a tummy"

ja niin edelleen..

Muut saavat liikkeillä auttaa muistamaan, mutta välttävät sanomasta. Apua voi kukin etsiä näkyvillä olevista kuvista. Jos ei ole lukutaitoa, toiset voi esim kuiskata tai vinkata sanan alkua tms.

Työvälineiden nimien oppiminen

Janne Sirén

Harjoitteen käyttö: teknisen suomen kielen oppiminen, maahanmuuttajille, koulutuksen aloitusviikoilla.

Tehtävä:

  • Tulosta oman alasi työvälineiden nimiä esim. poranterä, pora, kierteitystappi, hitsauskone, työntömitta, harppi, suojalasit, korvasuojaimet yms.
  • Laita kaikkiin välineisiin numerot ja laita ne pöydälle tai lattialle.
  • Opiskelijat laittavat oikeat numerot tulostettuihin papereihin kyseisten välineiden kohdille.

Muut opiskelijat voivat auttaa tarvittaessa. Tämä vahvistaa ryhmähenkeä.

Nimi ja liike -harjoite

Kohderyhmä: sopii kaiken ikäisille ryhmäytymiseen esim. sanaston opetteluun, läksyjen kuulusteluun

Ohje:

- Asettukaa piiriin

- Ensimmäinen sanoo oman nimen ja tekee liikkeen

- Kaikki muut toistavat nimen ja liikkeen

- Jatketaan, kunnes koko ryhmä on käyty läpi

2. Kierros

- Jatketaan samassa piirissä

-Ohjeista alussa: oppilas voi keksiä uuden liikkeen oman nimen kohdalla.

- Tee nimi ja liike

- Seuraava rivissä sanoo ensimmäisen nimen ja liikkeen ja keksii oman

- Kolmas toistaa ensimmäisen ja toisen nimet ja liikkeet ja keksii oman

- Jatketaan, kunnes päästään viimeisenä vuorossa olevaan henkilöön, joka toistaa koko ryhmän nimet ja liikkeet.

- Koko ryhmä tekee vielä lopussa kaikkien nimet ja liikkeet.

Sovella:

Historia: kuulustele kivikauden sanasto toiminnallisesti (metsästäjä, keräilijä jne.)

S2-kielenoppiminen: esim. tavuttaminen, miten liike jatkuu monitavuisessa sanassa, entä yksitavuisessa sanassa?

teemallisia harjoitteita

Seuraavilta alasivuilta löydät harjoitteita eri teemoin. Harjoitteet on luotu kehollisuus-teema huomioiden.