Keho KÄYTTÖÖN KOULUSSA - KEHOLLISIA oppituntikOKONAISUUKSIA

Harjoitteiden kokoaminen ja soveltaminen sekä oppituntikokonaisuuksien suunnittelu: Pauliina Karppinen

Soveltuvuus: Perusopetuksessa opiskeleville valmistavan opetuksen oppilaille ja muille suomea toisena kielenä opiskeleville ala- ja yläkoululaisille.

Kehollisuutta kannattaa hyödyntää opetuksessa, koska keholliset menetelmät eli asioiden ”lihasmuistiin vieminen” voi auttaa uusien asioiden mieleenpainamisessa ja toimia mielekkäänä ja jopa viihdyttävänä oppimistapana. Etenkin oppilas, jolla on keskittymisvaikeuksia tai ylivilkkautta, voi kehollisia harjoitteita tehdessään paitsi oppia, myös purkaa energiaa. Kehollisten harjoitteiden avulla opettaja voi jaksottaa oppilaan pitkää koulupäivää ja siten ylläpitää oppilaan vireystilaa. Kehon avulla tehtävät pelilliset harjoitteet ja leikit voivat toimia myös palkintona perinteisempien ja vähemmän osallistavien oppimistuokioiden jälkeen.

Miten tätä harjoitepakettia käytetään?

Opettaja valitsee alla olevista oppituntikaavoista kulloiseenkin käsiteltävään aiheeseen sopivan rungon ja harjoituttaa opittavaa asiaa joko pelkästään kaavoista löytyvien tuttujen harjoitteiden avulla tai hyödyntämällä niitä muun harjoittelun, esim. kirjallisten harjoitusten lisänä. Oppituntikaavojen vasemmassa laidassa on valkoisella pohjalla kaavan nimi ja sen alla numeroituna mahdollisia käsiteltäviä aiheita, jotka sopivat kyseiseen kaavaan valittuihin harjoitteisiin. Etenemällä kaavassa vasemmalta oikealle ja seuraamalla valitun aiheen järjestysnumeroa löytää helposti toinen toistensa jatkoksi sopivat ja juuri kyseiseen aiheeseen sopivat harjoitteet. Harjoitteiden määrä ja kesto riippuvat tietysti aiheen luonteesta, käytössä olevasta ajasta (oppitunnin pituus) ja oppilaiden määrästä. Kaavoja muokkaamalla voi kuitenkin löytää omalle oppilasryhmälleen sopivan määrän kehollisia harjoitteita oppitunnin tai koulupäivän lomaan.

Tämä harjoitevalikoima on kerätty mm. TOIVO-koulutuksessa kokeilluista ja ideoiduista kehollisista harjoitteista. Valikoimaan voi aina lisätä uusia harjoitteita ja tutuille harjoitteille voi keksiä uusia sovelluksia. Samojen harjoitteiden toistuminen eri aiheita käsiteltäessä on hyvä asia myös oppilaiden kannalta, koska kun muutamat harjoitteet ja leikit tulevat heille tutuiksi, keskittymisen voi suunnata leikin sääntöjen sijaan itse opeteltavaan aiheeseen.

Harjoitteet on visualisoitu taulukkoon värikoodein, mikä havainnollistaa harjoitteen luonnetta eli sitä, onko harjoite sopiva tutustumiseen ja ryhmäyttämiseen (vihreä), uuden asian opetteluun ja mieleenpainamiseen (sininen) vai luovaan, elämykselliseen ja eheyttävään harjoitteluun (oranssi).

Millaisia oppitunteja tai oppituntikokonaisuuksia keholliset harjoitteet sitten mahdollistavat?

Alla on muutama esimerkki oppituntien tai oppituntikokonaisuuksien rakentamisesta.

Seuraavissa kuvauksissa harjoitteet on esitelty tarkemmin ja soveltamisvinkkejä on esitelty laajemmin.