Delta de l'Ebre 2022

L'alumnat de primer i segon després de l'activitat amb el kaiak.

L'alumnat de tercer i quart, al centre d'interpretació.

Primer i segon, navegant al riu.

Tercer i quart, amb la bicicleta.

Primer i segon, al creuer.

L'IES Vilafranca desembarca al delta de l'Ebre

  • En l’eixida, duta a terme el dia 11 d’abril de 2022, tots els grups de l’ESO van gaudir de diferents activitats esportives i d’oci.

  • L’activitat, a més, va servir perquè alumnat i professorat apreciaren la necessitat de preservar un espai natural amb un valor ecològic i paisatgístic molt alt.


12/04/22 - Comissió Lingüística i de Biblioteca


Gaudir de la natura, de l’esport, del paisatge i de la bona companyia sempre és un bon pla. I això és justament el que va fer ahir l’alumnat de l’ESO de l’IES Vilafranca, amb el viatge cap al delta de l’Ebre. Amb aquesta expedició, l’institut encarava el primer de tres dies amb activitats lúdiques de tota mena per a posar el colofó final al segon trimestre del curs, i per a encetar les vacances de Setmana Santa i Pasqua amb un bon sabor de boca.


Durant l’eixida, es van portar a cap diferents activitats. L’alumnat de primer i segon d’ESO va començar la jornada amb un trajecte en kaiak pel tram final del riu Ebre, amb aigües tranquil·les i calmoses. Fou una fita plena de diversió (i, per descomptat, d’esquitxades). Cal destacar-ne que hi hagué només una caiguda a l’aigua (això sí, provocada). L’alumnat va mostrar un interés exemplar, va treballar en equip a la perfecció i va exhibir un domini del kaiak sorprenent, més encara tenint-ne en compte la procedència de terres de secà. Fins i tot els monitors es van meravellar per la rapidesa dels nostres jóvens a bord de les embarcacions.


De vesprada, els estudiants d’aquests mateixos grups van gaudir d’un creuer pel delta, en què van entendre l’alarmant estat en el qual es troba aquest paratge natural tan valuós, provocat pels efectes extrems del clima i per l’acció de l’ésser humà. En definitiva, un dia molt complet, amb molta participació i amb bon ambient entre els jóvens.


D’altra banda, i quant a tercer i quart d’ESO, la jornada va començar amb una visita a un dels centres d’interpretació del delta de l’Ebre. Allí van poder aprendre com funcionen les salines, el tipus de fauna que nia al parc natural i, de nou, els problemes que afecten aquest paratge. No solament això, sinó que, a més, professorat i alumnat van instruir-se en l’art de la navegació amb perxa (amb més o menys habilitat, clar).


El dia va continuar amb una eixida en bicicleta cap a una de les antigues desembocadures del riu Ebre i, després de dinar, va arribar el torn del kaiak per a l’alumnat de tercer i quart. En aquest cas, els estudiants van mostrar, igual com els companys més menuts, una gran destresa per a la navegació amb les pales. I, a més, els jóvens (i els no tan jóvens) van haver d’enfrontar-se a la duresa dels elements, ja que, a causa del vent, l’aigua es va embravir i va fer que la majoria dels participants acabaren xops. Malgrat això, l’activitat va acabar sense grans inconvenients: algun naufragi, però cap dany personal. Tot i així, docents i alumnes van xalar molt amb aquesta proesa esportiva.


Va ser, comptat i debatut, un dia de germanor: natura, esport i moltes rialles. Ara, toca fer mones de Pasqua i escape rooms en anglés. I, després, un descans vacacional ben merescut. No està malament, veritat? Com dirien els jóvens: “ni tan mal”.